Riktig ernæring er avgjørende for god helse gjennom hele livet. Er du interessert i helse, glad i realfag og nysgjerrig på hvordan kosthold påvirker kroppen? Da kan en bachelor i ernæring være perfekt for deg! Studiet gir deg en inngående forståelse av kroppens funksjoner og hvordan ernæring påvirker helse og sykdom. Med denne bachelorgraden kan du fortsette med en 2-årig mastergrad ved UiT for å bli autorisert klinisk ernæringsfysiolog.
Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.
For å få opptak på bachelorprogrammet må en ha generell studiekompetanse eller realkompetanse, og i tillegg ha matematikk R1/S1+S2, Fysikk 1 og Kjemi 1+2 (etter kunnskapsløftet), eller 2MX/2MZ+3MZ, 2FY og 2KJ+3KJ (etter reform 94).
Beskrivelse av studiet
På bachelorstudiet i ernæring lærer du om hvordan kosthold påvirker kropp og helse. Utdanningen dekker også ernæringens rolle i forebyggende helsearbeid for ulike grupper i samfunnet. Gjennom praksisperioder vil du få innsikt i ernæringens betydning i helseinstitusjoner, både kommunalt, i spesialisthelsetjenesten, og i rehabiliteringstjenester.
Studiet starter med en grundig innføring i humanfysiologi, celle- og molekylærbiologi, og biokjemi. Deretter vil du lære om makro- og mikronæringsstoffers rolle i kroppen, ernæringsrelaterte helseutfordringer, og hvordan kosthold kan forebygge sykdom. Du vil også få kunnskap om næringsstoffanbefalinger og kostråd, samt hvordan ernæring kan brukes i behandling av folkesykdommer. Undervisningen er forskningsbasert, og du vil utvikle evnen til å vurdere vitenskapelig litteratur innen ernæringsfeltet. Gjennom hele studiet legges det vekt på å forstå ernæring gjennom forskningsmetoder og vitenskapelige tilnærminger.
Kommunikasjon, etikk og praksisforberedelse er gjennomgående temaer i studiet. Utdanningen er variert, med laboratoriearbeid, gruppearbeid, prosjekter, tidlig pasientkontakt, folkehelsearbeid, samt globale og samfunnsmessige perspektiver på mat og ernæring. Du har også muligheten til å ta et semester ved en utenlandsk institusjon.
En bachelor i ernæring gir et solid grunnlag for ulike karrieremuligheter. Du kan jobbe innen forebyggende helsearbeid, helseadministrasjon, pasientorganisasjoner, opplysningskontor, helse- og treningssenter, eller i næringsmiddelindustrien. Mange studenter velger å fortsette med en master i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.
Hva lærer du?
Etter bestått studieprogram har kandidaten følgende læringsutbytte:
Kunnskaper
- God innsikt i grunnlaget for kunnskapsbasert ernæringsvitenskap og behovet for kontinuerlig, faglig oppdatering
- Har avansert kunnskap om menneskets fysiologi og om hvordan makro- og mikronæringsstoffene er bygd opp, blir omsatt og virker inn på funksjonene til kroppen
- Har avansert kunnskap innenfor forebygging og grunnleggende kunnskap om behandling av de vanligste ikke-smittsomme sykdommene og underernæring, og variasjoner i prevalens over tid, og hva mat og helse har å si for et bærekraftig samfunn
- Har kunnskap om hvilke profesjoner, organisasjoner og etater som driver med ernæringsarbeid, og sentrale dokument som styrer ernæringsarbeid
- Har kunnskap innenfor kommunikasjon, veiledning, samhandling og samarbeid for å etablere tillit og ivareta en god relasjon og fremme motivasjon hos grupper og enkeltindivid, og om hvordan språk og kultur påvirker dette
Ferdigheter
- Kan evaluere ernæringsstatus på bakgrunn av kostregistreringer, biokjemiske prøver og/eller antropometriske mål
- Kan bruke relevante vitenskapelige og analytiske metoder innenfor klinisk ernæring, ernæringsepidemilogi, ernæringsbiologi og kostholdsforskning
- Kan vurdere hvordan ulike kilder til informasjon og feilinformasjon, og ny teknologi påvirker ernæring og helse
Generelle kvalifikasjoner
- Kan gi kunnskapsbaserte kostholdsråd til friske personer for forebygging av de vanligste ikke-smittsomme sykdommene
- Kan kommunisere med enkeltindivid og grupper av fagfolk eller allmenheten, med ulik helsekompetanse
- Kan finne fram og bruke relevant fagstoff innenfor ernæringsfeltet, vurdere og systematisk oppsummere vitenskapelig informasjon, tilegne seg ny kunnskap innenfor ernæringsfeltet
Jobbmuligheter
Bachelor i ernæring gir et solid, tverrfaglig grunnlag som kan brukes i mange ulike yrker. Du kan for eksempel jobbe innen:
- Forebyggende helsearbeid, som å utvikle og gjennomføre helsefremmende programmer
- Helseadministrasjon, med oppgaver innen planlegging, utvikling og ledelse av helsetjenester
- Pasientorganisasjoner, der du kan bidra med ernæringskunnskap for å støtte ulike pasientgrupper
- Opplysningskontor, hvor du kan arbeide med å spre informasjon om sunn livsstil og ernæring
- Helse-/trenings-/frisklivssentraler, med fokus på veiledning og oppfølging av klienter
- Opplæring, som å undervise i ernæring på skoler eller i andre utdanningsinstitusjoner
- Næringsmiddelbedrifter, med oppgaver som produktutvikling eller kvalitetssikring
- Andre roller i privat sektor, hvor ernæringskompetanse er etterspurt
Gradsnavn
Bachelorgrad i ernæringVidere studier
Etter fullført bachelor i ernæring er studentene kvalifisert for å søke til videre studier, for eksempel på mastergradsprogrammet i klinisk ernæring, som gir autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog.
Andre mastergradsprogram ved UiT eller andre steder, for eksempel master i folkehelse, master i samfunnsernæring eller master i generell ernæring, kan være aktuelle.
Relaterte yrker
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Norsk
Undervisning og eksamen
Bachelorstudiet er et fulltidsstudium på campus Tromsø. Studiet er bygd opp av emner med ulike størrelser. Studiet starter med en introduksjon til ernæring. I de første tre semestrene er en del av undervisningen felles med studenter i biomedisin, og noe av undervisningen felles med studenter i medisin og odontologi.
Programmet har variert undervisnings-, lærings- og arbeidsformer, og legger vekt på at studentene både skal kunne jobbe godt i grupper og selvstendig, og studentaktive læringsformer.
De to temaene kalt profesjonell kompetanse i ernæring (PROFERN) og vitenskapelig kompetanse i ernæring (VITERN) går gjennom hele studiet. Undervisningen i VITERN skal fra første stund øve studentene i å ha systematisk, kunnskapsbasert tankegang, drive kritisk analyse av informasjon, og venne seg til livslang læring. PROFERN skal gi en tidlig smak på praksis, og være et forum for å diskutere og reflektere over kliniske og etiske problemstillinger som dukker opp i løpet av utdanningen og praksisen.
Eksamens- og vurderingsmetoder er utdypet i hvert emne. Der finner en også oversikt over arbeidskrav i de ulike emnene. Arbeidskravene må være oppfylt (godkjent) før studenten kan gå opp til eksamen. Sluttevalueringen er skriftlig og/eller muntlig eksamen, med vurderingsuttrykket A-F, der F er stryk. Enkelte emner har bestått/ikke bestått som vurderingsuttrykk. Skriftlig eksamen blir avviklet digitalt. Til bacheloreksamen må studentene, i tillegg til en skriftlig oppgave, også gi en muntlig presentasjon med diskusjon etterpå.
Praksis
Det er fem til seks uker praksis fordelt over alle tre studieår. Praksisen er både i primær- og spesialisthelsetjenesten (for eksempel på sykehjem, frisklivssentraler og sykehus). Studiet er lagt opp med case-basert undervisning, slik at kontakten med hverdagen i praksis er sikret. I tillegg til praksis utenfor UiT vil det være praktiske oppgaver på lab, kjøkken og ferdighetstrening. Studentene vil også være involvert i prosjekter rettet mot ulike grupper og relevante arenaer i samfunnet.
I andre studieår har du muligheten til å dra på utveksling til en av våre partnerinstitusjoner i utlandet, blant annet Hellas og Canada.
Tredje året i bachelorprogrammet i ernæring kan vi ønske velkommen utenlandske studenter til UiT, og derfor tilbys undervisningen på engelsk ved behov.
Vi har også besøk av internasjonale gjesteforelesere som deler sin ekspertise med studentene.