– Jeg var nysgjerrig på hvordan maten påvirket kroppen og prestasjonen.

Helsestasjon og skolehelsetjeneste den ene dagen, barselgrupper og eldreomsorg den andre dagen. Arbeidsdagen er utrolig variert for klinisk ernæringsfysiolog Anna Øien Sønslien, utdannet fra UiT Norges arktiske universitet.

Bilde av Anna Øien Sønslien
Anna Øien Sønslien Foto: Privat

Fakta

Navn: Anna Øien Sønslien Studiested: Tromsø Studerer / studerte: Klinisk ernæring - master, Ernæring - bachelor

Som ung brukte hun fritiden på å spille fotball.  Det var da også fotballen som fikk Anna Øien Sønslien fra Molde til å søke seg inn på ernæringsstudiet.

– Jeg var nysgjerrig på hvordan maten påvirket kroppen og prestasjonen. I tillegg hadde jeg veldig lyst å lære mer om kroppen, men var lite interessert i å jobbe som sykepleier eller lege. Da var ernæringsstudiet det perfekte valg for meg, forteller Anna.

 Dermed gikk turen nordover til Tromsø, og ernæringsstudiet ved UiT Norges arktiske universitet. Anna forteller at hun likte seg som student i Tromsø.

– Jeg trivdes veldig godt med å studere ved UiT. Jeg opplevde at alle ansatte på studiet var lydhøre og tok til seg tilbakemeldinger fra oss studenter. I tillegg hadde vi et fint klassemiljø og jeg satt alltid og jobbet sammen med andre studenter. Ellers var det topp å kunne kombinere studier med friluftsliv, forteller Anna, som var ferdig utdannet i 2021.

Vikariat ble omgjort til fast stilling

I dag jobber hun som klinisk ernæringsfysiolog i Hustadvika kommune i Romsdal, en halv times kjøretur fra hjembyen Molde.

– Sommeren jeg var ferdig utdannet, ble det lyst ut et fire måneders vikariat i Hustadvika kommune. Jeg søkte på stillingen, med mål om å få noen måneder relevant jobberfaring, slik at jeg ville stå sterkere i den videre jobbsøkingen. Vikariatet ble senere omgjort til en fast stilling, som jeg søkte på og fikk!

I dag er Anna Hustadvikas eneste kliniske ernæringsfysiolog, noe som gir henne en veldig variert arbeidsdag.

– Jeg jobber i helsestasjonen og i skolehelsetjenesten med individuell oppfølging av barn og unge, samt undervisning i barselgrupper, barnehager og skoler. Jeg jobber også i Frisklivssentralen hvor jeg driver individuell oppfølging av voksne med livsstilssykdommer. I tillegg jobber jeg på systemnivå ut mot eldreomsorgen, for å sikre et godt ernæringsarbeid i kommunens lovpålagte oppgaver, sier Anna.

Stor frihet i arbeidshverdagen

– Hva liker du best med jobben du har?

– Variasjonen og fleksibiliteten! Jeg trives godt med å ha mye ansvar, noe som også gir meg stor frihet i arbeidshverdagen. Jeg liker godt kombinasjonen av individuell oppfølging, undervisning, kurs, møter og kontorarbeid.  

– Hvordan var det å gå fra studier til jobb?

– Overgangen var stor. Jeg, som mange andre, er eneste "kef" (kliniske ernæringsfysiolog) på min arbeidsplass. Det var rart å plutselig skulle være den eneste fagpersonen, og ikke ha noen andre å lene seg på. Men jeg måtte bare hive meg ut i det, noe som var veldig lærerikt. Jeg vil også trekke frem at vi "kefere" har et veldig fint nettverk på tvers av kommunene. Det er alltid mulig å søke råd hos andre, noe som er en trygghet.

 Hva er ditt beste råd til nyutdannede kliniske ernæringsfysiologer?

Du må tørre å ta kontakt om du ønsker deg en jobb. Vær frempå og selg deg inn! Få noen som du kjenner til å lese gjennom jobbsøknaden din. Søk på vikariater og midlertidige stillinger, for ofte blir vikariatene forlenget, eller som i mitt tilfelle gjort om til en fast jobb. Og så må du tørre å ta plass som fagperson. Husk at du besitter unik kompetanse i kraft av å være klinisk ernæringsfysiolog, sier Anna Øien Sønslien.

Opprettet: 21.12.2024 Endret: 30.12.2024

Andre studenthistorier