Luftfartsfag

Luftfartsfag - bachelor /Varighet: 3 år / Studiepoeng: 180
Studiested Tromsø, Bardufoss
Søknadsfrist 1. mars

Drømmer du om å bli pilot? Dette studiet er Norges eneste offentlig finansierte pilotutdanning og gir deg en unik mulighet til å bli trafikkflyger. Studiet gir bachelorgrad i tillegg til CPL-sertifikat. Utdanningen er utviklet i samarbeid med luftfartsbransjen og møter bransjens krav til fremtidige piloter. Plasseringen i Nord-Norge gir unik flyopplæring i arktiske forhold.

Les mer om andre studier vi tilbyr i vår digitale brosjyre.

Dette studiet har krav om obligatorisk oppmøte ved studiestart. For søknad om fritak, les her.

Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse, samt følgende spesielle opptakskrav: Matematikk R1 (S1 + S2) og Fysikk 1. I tillegg må søkere bestå opptaksprøver samt en medisinsk test. For regler for opptak til flygerutdanningen, se her.

Opptaket består av 3 deler:

Del 1:
Søkerne vurderes og rangeres etter forskrift om opptak til universiteter og høyskoler. De 60 best kvalifiserte søkerne går videre til del 2. Minst 50 % av de innkalte skal komme fra førstegangsvitnemålkvoten.

Del 2:
Søkerne blir innkalt til seleksjon for å gjennomføre del 2.

Del 3:
De best rangerte i den endelige prognosen fra del 2 vil gjennomgå flymedisinske tester ved en godkjent flymedisinsk institusjon. Legeattest klasse 1. De som allerede har bestått førstegangsundersøkelse for klasse 1 trenger ikke å ta denne testen på nytt. Alle som har tatt enten medisinsk klasse 2 eller militær undersøkelse må ta testene på nytt. For spørsmål vedrørende flymedisinsk sertifisering, kontakt Flymedisinsk institutt eller Norges flymedisinske senter.

Rangering:
Basert på testresultatet og intervjuet i del 2 fastsettes rangeringen av kandidatene, og opptaket skjer på grunnlag av denne etter at del 3 er gjennomført. Det skal tas opp 24 studenter og 50 % av de som tas opp skal være i kvote for førstegangsvitnemål.

Søkere må selv betale reisekostnadene knyttet til opptaks- og seleksjonsprosessen.

Avgangselever eller søkere som tar kvalifiserende utdanning i løpet av våren kan søke til høstopptaket. Du må dokumentere fag som allerede er fullført og bestått med et kompetansebevis eller vitnemål innen dokumentasjonsfristen 1. mars. Du må også laste opp en bekreftelse fra skolen eller privatistkontor på at du er meldt opp til undervisning/eksamen for de manglende fagene. Bekreftelsen må være stemplet og signert. Skjermbilder fra VIGO, privatistweb eller lignende godtas ikke. Vi gjør oppmerksom på at du må dekke alle opptakskravene for å være kvalifisert til Luftfartsfag. Siste frist for å dokumentere at du er kvalifisert for opptak til Lurftfartsfag er 1. juli.

Antall studieplasser
2025: 24 plasser
Studiet har fra høsten 2025 bare opptak til høstsemesteret.

Poenggrenser
Det finnes ikke karaktersnitt for opptak til dette studiet. Opptak bestemmes av en samlet vurdering av skolepoeng og poeng fra seleksjonen som skjer ved innkalling.

Har du generell studiekompetanse, men mangler matematikk R1 og R2, og fysikk 1?
Du kan ta Realfagskurset i Tromsø for å få denne kompetansen. Realfagskurset i Tromsø er på vårsemesteret og er et fulltidsstudium.

Mangler du generell studiekompetanse?
Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars. Du MÅ likevel dekke eventuelle spesielle opptakskrav på det enkelte studieprogrammet.

Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.

Beskrivelse av studiet

Bachelor i luftfartsfag gir kunnskap og ferdigheter som kreves for å bli pilot. Fullført studium gir sertifikat som trafikkflyger - Commercial Pilot Licence (CPL). Alle flytimer i regi av UiT er gratis, men oppmelding til ATPL-teoriprøver i ATPL (Airline Transport Piloting License) og ferdighetsprøve i CPL må studentene betale selv. Oppdaterte gebyrpriser er tilgjengelig hos Luftfartstilsynet.

Studiet har fag i realfag, teknologi, ledelse og psykologi. Som pilot trenger du forståelse for vitenskapen bak fly og du har behov for innsikt i menneskelige faktorer r. Du vil også lære om og trenes i hvordan mennesker jobber sammen i forskjellige situasjoner.

Første studieår gjennomføres i Tromsø. Her tar studentene teoretiske fag og grunnkurs i flyteori. De siste to årene består av praktisk flyging og flyteori, og foregår i hovedsak i Bardufoss. For å gjennomføre flytrening tas også sommermånedene i bruk. Da får en utnyttet perioder med stabilt vær og lys døgnet rundt.


Hva lærer du?

Studiet lærer deg matematikk og fysikk, men også psykologi for å forstå rollen som leder og menneskers atferd. Du vil lære de utfordringer trafikkflygere og andre luftfartspersonale blir satt til å løse.

Du lærer om sikkerhet innen luftfart, hvordan luftfartsoperasjoner og flyging planlegges og utføres i praksis. På dette studiet får du også en unik kunnskap om å fly i polare strøk, og får kunnskap om luftfartens nasjonale og internasjonale regler og forskrifter.

Studiet gir deg en komplett utdannelse i alle teoretiske fag som inngår i trafikkflygersertifikatet (ATPL). Du får trening i å føre en- og tomotors luftfartøy samt simulator under instrumentflygeregler (IFR), både som 'single pilot' og som del av et flerpilotssystem (MCC). Treningen omfatter øvelser og manøvrer for sikker flyging, navigasjon, avansert flyging med instrumentreferanser, airmanship, samt nød- og sikkerhetsprosedyrer. Du får også trening i blant annet mørkeflyging, lengre navigasjonsturer solo, samt avanserte VFR-manøvrer.

Du får nødvendig flygererfaring som fartøyssjef for trafikkflygersertifikat (CPL). Utvikling av samarbeid, god flygerfremferd og mestring av nødssituasjoner vektlegges. Studiet gir deg de tekniske og menneskelige ferdighetene (herunder evne til kommunikasjon, samarbeid, stresshåndtering, beslutningstaking, situasjonsforståelse) som trengs for å føre et luftfartøy som fartøysjef eller som del av et flerpilotsystem.

Jobbmuligheter

Studiet er først og fremst rettet mot studenter som ønsker å jobbe som trafikkflygere, og samtidig ønsker seg en bredere bakgrunn innen luftfarten slik at kan gå videre og ta en mastergrad. I tillegg er studiet relevant for yrker innenfor andre sektorer av luftfarten, eksempelvis innen Avinor, Luftfartstilsynet, norske flyselskaper eller innen øvrige selskaper innen luftfartsnæringen i Norge.

Fagkombinasjonen i bachelorprogrammet i luftfartsfag er satt opp i samarbeid med bransjen for å møte de ønskene de har til sine fremtidige ansatte.

Gradsnavn

Bachelor i luftfartsfag

Videre studier

Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt. Ved UiT vil du blant annet kvalifisere til Master i luftfartsvitenskap eller Master i samfunnssikkerhet, forutsatt at du oppfyller krav til gjennomsnittskarakter.


Relaterte yrker


Studieplan


Undervisnings- og eksamensspråk

Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.

Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.

Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.

Det er ikke mulighet for utveksling på bachelor i luftfartsfag.

Studiesteder du kan utveksle til

E-post: studie-nt@hjelp.uit.no Telefon: 77 64 40 01

Trine Lydersen
Undervisningsleder ITS / Studieprogramleder luftfartsfag / Universitetslektor luftfartsfag