Sikkerhet
På disse sidene kan du lese mer om risikofylt arbeid og håndtering av farlig avfall ved UiT.
Laboratorie, verksted og klinikk
Sikresiden har informasjon om forebyggende tiltak ved arbeid i laboratorier, verksted og klinikk og hva man gjør når uønskede hendelser oppstår.
Alle risikofylte aktiviteter og arbeidsoppgaver må risikovurderes, slik at risikoreduserende tiltak blir iverksatt. For å sikre et trygt arbeidsmiljø i laboratorier, verksteder og klinikker, følger vi tiltakshierarkiet – en prioritering av verne- og sikkerhetstiltak. Dette innebærer først å fjerne eller erstatte farer (eliminering og substitusjon), for eksempel ved å bytte ut materiell, kjemikalier, utstyr eller metoder med noe som er mindre farlig. Deretter vurderes tekniske tiltak som ventilasjon og avskjerming, før organisatoriske tiltak som opplæring og rutiner implementeres. Arbeidet skal så langt som mulig kunne utføres uten at personlig verneutstyr må benyttes, men dette brukes som et siste vern der andre tiltak ikke er tilstrekkelige. Ved å følge denne rekkefølgen reduserer vi risikoen og skaper et tryggere arbeidsmiljø for alle.
Avtrekksskap LAF-benk (sterilbenk) og sikkerhetsbenk Førstehjelpsutstyr Personlig verneutstyr RomkortSist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Verne- og sikkerhetstiltak
Ved UiT benyttes stoffkartoteket Workplace safety. Tilgang til stoffkartoteket krever Feide-pålogging. Du har tilgang til stoffkartoteket for ditt institutt eller seksjon/avdeling.
Det elektroniske stoffkartoteket brukes til å gi en oppdatert oversikt over stoffer som er lagret ved hele UiT, og som er definert som farlige. Dette gjelder merkepliktige kjemiske stoffer, helseskadelige biologiske faktorer, radioaktive isotoper og legemidler. Informasjonen gis som sikkerhetsdatablad og/eller informasjonsblad.
Det er svært viktig at stoffkartoteket til enhver tid er oppdatert siden:
- Ansatte skal kunne finne oppdatert informasjon om helseskadelige stoffer de arbeider med eller som er lagret på arbeidsplassen
- Det skal kunne hentes ut etiketter til merking av nye kjemikaliebeholdere
- Informasjonen er nødvendig for gjennomføring av risikovurderinger og overordnede ROS-analyser
- Det skal kunne hentes ut rapporter om ulike grupper helseskadelige stoffer som lagres og arbeides med ved universitetet
- Informasjonen må være tilgjengelig ved en beredskapshendelse
Som bruker har du kun lesetilgang til informasjonen i stoffkartoteket. Når nye stoffer kjøpes inn eller er saneres, er det viktig at du gir beskjed til din lokale stoffkartotekkontakt, slik at stoffkartoteket oppdateres. Det er også viktig at du gir beskjed til stoffkartotekkontakten hvis du oppdager feil i stoffkartoteket. Hvem som er stoffkartotekkontakt, vil du få opplysninger om ved instituttet/seksjonen/avdelingen.
I Workplace Safety ligger det opplæringsvideoer som gir en innføring i bruk av systemet.
Under Regelverk og nyttige ressurser ligger opptak av opplæringsseminar gitt av NetPower til UiT-ansatte 22. mai 2025.Her kan det velges å benytte KI-generert teksting av opptakene.
Regelverk og nyttige ressurserSist endret: 12.06.2025
Printvennlig innhold: Stoffkartotek
De fleste kjemikalier som brukes i laboratorier er mer eller mindre farlige med hensyn til iboende egenskaper og eksponering. Farene kan være fysiske farer, slik som brann og eksplosjonsfare, helsefare og miljøfare. Alle som jobber med kjemikalier må gjøre seg kjent med fareegenskapene. Denne infomasjonen finnes i det enkelte kjemikalies sikkerhetsdatablad. Her finnes også informasjon om blant annet førstehjelpstiltak, brannslokkingstiltak, tiltak ved utilsiktet utslipp, håndtering og lagring, verneutstyr, fysiske og kjemiske egenskaper, stabilitet og reaktivitet og avfallshåndtering. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i kjemikaliets sikkerhetsdatablad før innkjøp og bruk.
Alt arbeid med kjemikalier skal risikovurderes før oppstart.
Eliminasjon av kjemikalier Substitusjon av kjemikalier Lagring og samlagring av kjemikalier Eksplosive kjemikalier, potensielt eksplosive kjemikalier og peroksiddannende kjemikalier Gass under trykk og flytende nitrogen Uhell med kjemikalier Regelverk og nyttige ressurserSist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Kjemikalier
Biologisk materiale er materiale som inneholder genetisk informasjon, og som kan formere seg selv eller i et biologisk system. Biologisk materiale skal håndteres i henhold til retningslinje for håndtering av biologisk materiale. I arbeidshverdagen kan en komme i kontakt med biologisk materiale i for eksempel laboratoriet, ved pasientkontakt, arbeid med forsøksdyr, på tokt, ved avfallssortering og i inneklimaet. Det biologiske materialet kan være naturlig eller genmodifisert og ufarlig eller helseskadelig. Rutine for håndtering av biologisk materiale på laboratoriet beskriver hvordan dette arbeidet skal utføres.
På bakgrunn av dette, skal alt arbeid med biologisk materiale risikovurderes.
Biologiske faktorer Genmodifiserte organismer Uhell med biologisk materiale Regelverk og nyttige ressurserSist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Biologisk materiale
Før arbeidet med strålekilder starter skal:
- arbeidet være registrert hos sentral strålevernkoordinator
- risikovurderinger være gjennomført
- nødvendige lokale prosedyrer være utarbeidet
- lokal sikkerhetsopplæring være gjennomført
Som bruker har du ansvar for å:
- sette seg inn i og følge retningslinjer rutiner og lokale prosedyrer
- gjøre seg kjent med risikoer og beredskapsrutiner
- gjennomføre obligatorisk strålevernopplæring
- bruke nødvendig og tilgjengelig verneutstyr
- melde avvik, uhell, ulykker til leder og til lokal strålevernkoordinator
ALARA
Bruk av strålekilder kan forårsake skade på menneske og miljø. Arbeidet med radioaktive kilder skal derfor følge ALARA-prinsippet «As Low As Reasonably Achievable» (så lav stråledose som praktisk mulig).
Alt arbeid med radioaktive kilder skal være vel begrunnet, og nytteverdien skal være større enn risikoen
Stråling deles inn i to hovedgrupper i forhold til strålingsenergien: Ioniserende stråling og Ikke-ioniserende stråling
Ioniserende stråling Ikke-ioniserende stråling Ressurspersoner for strålevern Regelverk og nyttige ressurserSist endret: 19.06.2023
Printvennlig innhold: Stråling og strålevern
Alenearbeid i risikofylte arbeidsmiljø bør begrenses for å sikre de ansattes sikkerhet og trivsel. Når man arbeider alene, er det vanskeligere å få rask hjelp ved ulykker eller nødsituasjoner, noe som kan forverre konsekvensene. I tillegg kan det være utfordrende å håndtere uforutsette hendelser uten støtte fra kollegaer. Alenearbeid i risikofylte arbeidsmiljø må risikovurderes.
Du kan lese mer om temaet på Arbeidstilsynets temaside om alenearbeid.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Alenearbeid
Feltarbeid og tokt
Ved feltarbeid og tokt foregår faglig aktivitet utenfor UiTs ordinære arbeidssted eller lærested. Feltarbeid og tokt skal være helse, miljø og sikkerhetsmessig forsvarlig.
Feltarbeid og tokt kan medføre økt risiko for skade på mennesker og miljø. Risikoforhold ved feltarbeid og tokt skal derfor kartlegges og risikovurderes før avreise. For å redusere risikoforholdene skal forebyggende rutiner utarbeides og relevante tiltak iverksettes. Informasjon om hvilke risikoer du kan bli eksponert for og hvordan risikoen håndteres får du ved eget arbeidssted. Retningslinje for sikkerhet ved feltarbeid og tokt gjelder for arbeidstakere, studenter og gjester ved UiT. For mer informasjon om reiser, se UiTs reisesider.
For Svalbard gjelder særskilte regler for feltopphold, og de som skal drive forskningsaktivitet der må sette seg inn i gjeldende regelverk. Som hovedregel vil det meste av feltvirksomheten kreve tillatelse fra Sysselmesteren. Sysselmesterens regler gjelder for alle arbeidstakere studenter og gjesteforskere ved UiT som skal arbeide på Svalbard. Sysselmesteren har en egen veileder for forskere på Svalbard som gir viktig informasjon angående denne type aktivitet.
Innholdet i sysselmesterens regler gir ikke alle svarene eller detaljerte beskrivelser av hvordan du skal opptre i enhver situasjon. Det er derfor svært viktig at du selv har tilstrekkelig kunnskap og ferdigheter til å møte de utfordringene som beskrives.
Sist endret: 17.03.2025
Printvennlig innhold: Feltarbeid og tokt på Svalbard
Ved feltarbeid og tokt i utlande skal dut:
- ta med telefonnummer til nærmeste stedlige norske utenriksstasjon.
- ta med telefonnummer til Sjømannskirkens beredskapstelefon; +47 95 11 91 81, som UiT har samarbeidsavtale med.
- orienter deg i området du skal oppholde deg i, se for eksempel UDs reiseinformasjon, og følg råd fra lokale myndigheter og eventuelt vertsuniversitet.
- for sikkerhetsråd på reise til utlandet, se også PST og politidirektoratets håndbok Sikker reise.
Sist endret: 27.05.2025
Printvennlig innhold: Feltarbeid og tokt i utlandet
Når det skal utføres dykking i arbeidssammenheng stiller arbeidsmiljøregelverket krav til
- klare og tydelige ansvarsforhold
- koordinering og bemanning av dykkeroppdrag
- nødvendig opplæring
- kontroll og vedlikehold av utstyr
- kartlegging og risikovurdering av dykkeroperasjoner
Du finner mer informasjon om de mest sentrale kravene ved dykkeroperasjoner på Arbeidstilsynets temaside om dykking og Arbeidstilsynets temaside om regelverket ved dykking.
Sist endret: 17.03.2025
Printvennlig innhold: Dykking
Retningslinje
Rutiner
Skjema og veiledninger
- Regler for sikkerhet ved tokt med UiTs farøyer og leiefartøyer
- Skjema for intern melding av feltarbeid og tokt ved UiT
- Standardskjema for engasjerte feltmedarbeidere
Annet
- Arbeidstilsynets temaside om dykking
- Arbeidstilsynets temaside om regelverket ved dykking
- Sikker reise - håndbok fra PST og Politidirektoratet
- UDs reiseinformasjon
- Veileder for forskere på Svalbard - Sysselmesteren på Svalbard
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Regelverk og nyttige ressurser
Farlig avfall
Farlig avfall er avfall som ikke kan håndteres sammen med forbruksavfall, fordi det kan medføre alvorlige forurensninger eller fare for skade på mennesker eller dyr. UiT produserer mange typer avfall som sorteres og behandles etter retningslinje for håndtering av farlig avfall.
Kjemikalieavfall er avfall som inneholder kjemikalier som kan utgjøre en risiko for helse eller miljø. Eksempler på dette er:
- avfall inneholdende kjemikalier fra laboratorier, verksted, klinikk, felt og tokt: Nye eller brukte kjemikalier fra nevnte type arbeider ved UiT. Dette kan være rene kjemikalier eller kjemikalier benyttet i blandinger.
- husholdningsavfall: Produkter som maling, rengjøringsmidler, desinfeksjonsmidler, batterier og plantevernmidler som inneholder farlige kjemikalier.
- elektronisk avfall: Elektroniske enheter som inneholder tungmetaller, slik som kvikksølv, bly, krom eller kadmium. Elektroniske enheter som inneholder bromerte flammehemmere og andre kjemiske forbindelser slik som PCB.
Farlige kjemikalier er merket med et eller flere farepiktogrammer i henhold til CLP-forskriften, som vist på bildet.
Avfallshåndtering skal være en del av risikovurderingen som gjennomføres før innkjøp og bruk av kjemikaliet. Dette betyr at du må forsikre deg om at kjemikaliene du kjøper inn også kan leveres til det lokale avfallsmottaket. Informasjon om kjemikalier som krever avklaringer fra avfallsselsskap før innkjøp finnes i Veileder kjemikalieavfall.
Kjemikalieavfall skal leveres fra bruker i godkjent beholder med utfylt kjemikalieavfallsetikett. Umerkede kjemikalier skal ikke tas ut fra laboratoriet før de er identifisert og merket. Informasjon om godkjent emballasje og utfylling av kjemikalieavfallsetiketten finnes i Veileder kjemikalieavfall.
På kjemikalieavfallsetiketten skal UN-nummer og avfallsstoffnummer oppgis. Bruk informasjon i sikkerhetsdatabladets avsnitt 14 og Veileder kjemikalieavfall til å finne de riktige numrene i Sorteringsskjema for kjemikalieavfall ut fra fareegenskaper og Avfallsstofflisten.
Under visse grenseverdier for gitte H-setninger, regnes ikke lenger kjemikalieavfallet som farlig. En oversikt over disse grenseverdiene finnes i Kjemikalieavfall klassifisert som farlig avfall.
Kjemikalieavfall merket med ferdig utfylt kjemikalieavfallsetikett og i godkjent, hel og ren beholder, leveres til lokalt avfallsmottak i henhold til lokale rutiner.
Kontaktperson for kjemikalieavfall ved din enhet er behjelpelig ved spørsmål angående håndtering av avfallet, som beskrevet i Funksjonsbeskrivelse for kontaktperson for kjemikalieavfall, problemavfall og smittefarlig avfall.
Tabellen under viser hvem som er kontaktperson ved din enhet.
* NB! Du må være pålogget på med din UiT brukerkonto for å se kontaktpersonene ved din enhet. Hvis ikke du er pålogget/ser innhold, sjekk helt nederst på denne siden (i det blå feltet) at du er pålogget. Hvis ikke klikk inn på "logg inn" lenken.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Kjemikalieavfall
Problemavfall er avfall som på grunn av utseende lukt eller farge kan vekke mistanke og bekymring.
Dette gjelder for eksempel
- brukt engangsutstyr, slik som pipettespisser, engangshansker, veieskip etc
- kadaver og annet biologisk materiale som ikke er smittefarlig
- avfall som ved hjelp av for eksempel autoklavering ikke lenger er smittefarlig
- autoklaverte genmodifiserte organismer
- skjærende og stikkende gjenstander som ikke er tilsølt med smittefarlig stoff
Problemavfall leveres i godkjente gule avfallsbeholdere med utfylt blå deklarasjonsetikett, som vist under.
Kontaktperson for problem- og smittefarlig avfall ved de ulike enhetene vil kunne gi informasjon om hvor man kan finne de ulike etikettene. Hvem som er kontaktperson ved ditt fakultet/enhet finner du informasjon om under kapittelet om Smittefarlig avfall.
Det er viktig at du når du lukker lokket på avfallsbeholderen sikrer at dette er festet hele veien rundt. Du vil merke at lokket klikker på plass når det er er ordentlig festet. Mer informasjon om problemavfall finnes i rutine for klargjøring av problemavfall og smittefarlig avfall til avhending
Sist endret: 28.05.2025
Printvennlig innhold: Problemavfall
Smittefarlig avfall er avfall fra arbeid som inneholder eller kan inneholde levedyktige mikroorgansimer eller deres toksiner som kan forårsake sykdom hos mennesker eller andre levende organismer. Eksempler på slikt avfall er
- humant blod
- humane celler/vev
- animalsk blod/celler/vev
- bakterier
- virus
- annet avfall som er tilgriset med smittefarlig materiale
Hovedregelen er at smittefarlig avfall skal omgjøres til problemavfall, for eksempel ved autoklavering. Der dette ikke er mulig, skal avfallet leveres i godkjente gule avfallsbeholdere med utfylt gul deklarasjonsetikett, som vist under. Kontaktperson for problem- og smittefarlig avfall ved de ulike enhetene vil kunne gi informasjon om hvor man kan finne de ulike etikettene. Det er viktig at du når du lukker lokket på avfallsbeholderen sikrer at dette er festet hele veien rundt. Du vil merke at lokket klikker på plass når det er er ordentlig festet.
Mer informasjon om smittefarlig avfall finnes i Rutine for klargjøring av problemavfall og smittefarlig avfall til avhending og Veileder biologisk og smittefarlig avfall.
Avhendingen koordineres av lokalt oppnevnte kontaktpersoner og kontaktperson drift for lokasjoner på Tromsøya. For lokasjoner utenfor Tromsøya kontaktes fagperson for problemavfall og smittefarlig avfall for bestilling av avhending.
Kontaktperson for problem- og smittefarlig avfall ved din enhet er behjelpelig ved spørsmål angående håndtering av avfallet.
* NB! Du må være pålogget på med din UiT brukerkonto for å se kontaktpersonene ved din enhet. Hvis ikke du er pålogget/ser innhold, sjekk helt nederst på denne siden (i det blå feltet) at du er pålogget. Hvis ikke klikk inn på "logg inn" lenken.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Smittefarlig avfall
Ta kontakt med sentral strålevernskoordinator når du har behov for å avhende radioaktivt avfall ved mottak for radioaktivt avfall på MH-Vest. Avtale må gjøres før levering.
Ta også kontakt med sentral strålevernskoordinator dersom det er behov for avhending av avfall som ikke kan tas til sentralt mottak for radioaktivt avfall på MH-Vest.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Radioaktivt avfall
Det skal normalt ikke arbeides med eksplosjonsfarlige kjemikalier ved UiT. De mest vanlige eksplosjonsfarlige kjemikaliene er finnes i UiTs rutine for håndtering av eksplosjons- og brannfarlig vare. Her finnes også mer informasjon om bruk og avhending.
Enkelte kjemikalier kan få endrede egenskaper ved feil lagring, og få eksplosjonsfarlige egenskaper. Et eksempel på dette er peroksiddannende kjemikalier. Informasjon om avfallshåndtering av slike kjemikalier finnes i rutine for håndtering av peroksiddannende kjemikalier.
Eksplosiver skal ikke leveres inn til lokalt mottak for farlig avfall. Fagperson for kjemisk avfall skal kontaktes for veiledning.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Eksplosivt avfall
Farlig gods er en fellesbetegnelse på kjemikalier, stoffer, stoffblandinger, produkter og gjenstander, som har egenskaper som representerer en fare for mennesker, materielle verdier og miljøet ved et uhell. De fleste typer farlig avfall er også farlig gods. UiT har en egen rutine for transport av farlig gods på offentlig vei, med tilhørende veileder.
Ved landtransport av farlig gods skal følgende dokumenter følge lasten:
- transportdokument
- transportuhellskort
Transportuhellskortet angir tiltak ved ulykker og nødsituasjoner ved landtransport av farlig gods.
- Det er viktig at instruksjonen skrives ut i farger på fire sider.
- Det er ikke tilllatt å gjøre endringer på instruksjonen.
- For mer informasjon, se forskrift om landtransport av farlig gods
Spørsmål angående transport av farlig gods på vei kan rettes til sikkerhetsrådgiver ADR via faggruppe HMS- og beredskap.
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Transport av farlig gods på vei
Retningslinje
Generelle rutiner
- Rutine for transport av kjemikalier, farlig avfall, gasser og flytende nitrogen i kulvert og korridor
- Transportuhellskort for intern transport av farlig avfall, laboratoriekjemikalier og gassbeholdere
Rutiner og ressurser kjemikalieavfall
- Rutine for klargjøring av kjemikalieavfall til avhending
- Avfallsstoffliste
- Kjemikalieavfall klassifisert som farlig avfall
- Kjemikalieavfallsetikett
- Sorteringsskjema for kjemikalieavfall ut fra fareegenskaper
- Veileder kjemikalieavfall
Rutiner og ressurser problem- og smittefarlig avfall
- Rutine for klargjøring av problemavfall og smittefarlig avfall til avhending
- Veileder biologisk og smittefarlig avfall
Rutiner og ressurser radioaktivt avfall
Rutiner og ressurser for peroksiddannende og eksplosivt avfall
- Rutine for håndtering eksplosjons- og brannfarlig vare
- Rutine for håndtering av av peroksiddannende kjemikalier
- Merkelapper peroksiddannende kjemikalier
Rutiner og ressurser transport av farlig gods på vei
- Rutine for transport av farlig gods på offentlig vei
- Veileder for transport av farlig gods på offentlig vei
- Transportuhellskort
Funksjonsbeskrivelser
- Funksjonsbeskrivelse for fagperson kjemikalieavfall, problemavfall og smittefarlig avfall
- Funksjonsbeskrivelse for lokal strålevernskoordinator (LSK)
- Funksjonsbeskrivelse for kontaktperson for kjemikalieavfall, problemavfall og smittefarlig avfall
- Funksjonsbeskrivelse for kontaktperson ved drift for avhending av problemavfall, smittefarlig avfall og radioaktivt avfall
- Funksjonsbeskrivelse for sentral strålevernskoordinator (SSK)
Fagpersoner farlig avfall
- Fagperson kjemikalieavfall, problemavfall og smittefarlig avfall: Marte Albrigtsen
- Fagperson radioaktivt avfall/sentral strålevernskoordinator: Martina Havelkova
Kontaktperson for problem- og smittefarlig avfall BEA: Viggo Lorentsen
Sist endret: 10.06.2025
Printvennlig innhold: Regelverk og nyttige ressurser
Varsling og råd ved akutte hendelser
Din egen sikkerhet er viktig om du opplever en truende situasjon.
Nedenfor er noen nyttige ressurser om forebyggende tiltak og egenberedskap når noe skjer. Det er også viktig at du sier ifra hvis du opplever slike situasjoner. På Si ifra-siden finnes lenker til melding om ulike type hendelser.
Arbeidstilsynet har nettsider med nyttig informasjon om vold og trusler på arbeidsplassen.
Sikkerhetsoppæring lab, verksted, felt og tokt
Sikkerhet, beredskap og personvern
LENKE TIL https://uit.no/om/informasjonssikkerhet