Uttalelse fra Fylkestinget

Den 14. desember vedtok Fylkestinget i Troms og Finnmark en uttalelse som ga sin støtte til TASIC og arbeidet som gjøres med å få etablert et simuleringssenter.

Etter forslag fra Senterpartiet, SV, Arbeiderpartiet, NKF, Høyre, MDG og KrF ble følgende uttalelse vedtatt:

Troms og Finnmark fylkeskommune støtter TASIC, et prosjekt som går ut på å etablere et nasjonalt simuleringssenter i Nord-Norge.

Verden blir mer og mer digitalisert, derfor ser Troms og Finnmark fylkeskommunen at behovet for virkelighetsnære simuleringer og detaljert og presis data er i den sammenheng uvurderlig. Et simulatorsenter i verdensklasse som kombineres med en storsatsing på datalagring og behandling vil bidra til forskning, innovasjon og grønn omstilling i nordområdene.

Ved tverrfaglig samarbeid og bruk av moderne metoder som digital tvilling skal TASIC i samarbeid med et bredt spekter av fagmiljøer og næringslivet bidra til å legge grunnlaget for grønn luftfart, teknologiutvikling og forskning og innovasjon. TASIC skal være det viktigste fagmiljøet innen simulering og simulatoraktiviteter i Norge og være et faglig tyngdepunkt for dette i Europa.

Troms og Finnmark fylkeskommune anser prosjektet som en viktig satsing i og for NordNorge. Sommeren 2021 fikk TASIC forprosjektstøtte fra Arktis 2030 for sitt potensiale for forskning, innovasjon og verdiskapning. TASIC har potensielt en stor bredde i tilkoblede miljøer og samarbeidspartnere. Aktører som luftfart, maritime næringer og paramedics vil ha 2 nytte av simulatortrening, mens forskningsmiljøene på UIT vil ha kunne bruke dataen som senteret produserer og lagrer. Å samle flere miljøer som bedriver simulering av forskjellige typer vil tillate TASIC å utvikle et fagmiljø spesifikt på simulering som vil styrke både treningstilbudet og datahåndteringen.

I Nord-Norge har vi et unikt møte mellom Akademiske miljøer og operative miljøer. Derfor er det naturlig å legge et slikt senter her, i porten til arktisk. Nordområdene har også unike utfordringer, klimatiske forhold og topografiske forhold. De store utfordringene med å operere her medfører at Personell og teknologi som fungerer i Nord Norge fungere i hele verden.

Troms og Finnmark fylkeskommune ber regjeringen støtte et simuleringssenter i Troms og Finnmark!

 

Styringsgruppen i TASIC er veldig fornøyd med tillitserklæringen fra Fylkestinget og vil fortsette å jobbe for å få realisert simulerings- og simulatorsenteret.