Sjømatløftet i nord
"Sjømatløftet i nord" er et samarbeidsprosjekt som skal øke samhandling mellom fiskeri-, havbruk-, og sjømatnæringa, universitetet, VGS og virkemiddelapparatet.
Mål for prosjektet er å legge til rette for rekruttering og kompetanseheving i sjømatnæringen i distriktene, få økt forskning og utvikling i nord, samt bidra til grønn omstilling i sjømatnæringen. Første fase i prosjektet fokuserer på sjømatnæringene på Senja og Skjervøy.
Organisering
Prosjekteier for "Sjømatløftet i nord" er Blått Kompetansesenter Nord (BKSN) sammen med Universitetet i Tromsø ved fakultetene BFE, NT og IVT.
Sjømatløftet i nord er organisert med en styringsgruppe som bestemmer de store linjene i prosjektet, og en arbeidsgruppe som møtes flere ganger i året for å planlegge arrangementer, dele erfaringer, og utforske muligheter for samarbeid. Se medlemmer av gruppene her.
Finansiering
Prosjektet er finansiert av Troms Fylkeskommune gjennom ordningen Bærekraftig næringsutvikling (Troms). Prosjektperioden for tilskuddet er 01.08.2023 – 01.08.2025.
Studentarrangement gjennom prosjektet har blitt finansiert av prosjekttilskudd fra Blåfondet – Troms fylkeskommunes opplæringsfond for havbruk, samt SpareBank1 Nord-Norge gjennom Samfunnsløftet.
Kontakt oss:
Prosjektleder Lars Johan Johansen
Ansatt i Blått Kompetansesenter Nord med kontorplass på Finnsnes
Telefon: 917 64 341
E-post: lars@bksnord.no
Prosjektmedarbeider Therese Hugstmyr Woie
Ansatt ved Norges Fiskerihøgskole med kontorsted i Tromsø
Telefon: 90727377
E-post: therese.h.woie@uit.no
Siste nytt
Aktivitet i Sjømatløftet i nord
Under følger en oppsummering av arbeidet under prosjektets fire arbeidspakker, samt en tidslinje for aktivitet i prosjektet.
Fire arbeidspakker
Arbeidspakke 1: Kompetanseheving i sjømatnæringen i distriktene hvor aktiviteten er størst
- Prosjektleder i Blått Kompetansesenter Nord har kartlagt kompetansebehov i en rekke bedrifter på Senja og Skjervøy.
- Arbeidsgruppa har diskutert og gitt innspill om behov for utvikling av fleksible studieprogram ved UiT og fagskoletilbud som er tilgjengelige for ansatte i distriktene. Det pågår prosesser både i revidering av studieporteføljen ved UiT og på Fagskolen i Troms.
Arbeidspakke 2: Økt samhandling mellom høyere utdanning, forskning, videregående skole og næringsliv
- Prosjektmedarbeider ved UiT har kartlagt hindringer som må adresseres på UiT for at ansatte og studenter ved UiT i større grad skal samhandle med sjømatnæringene i regionen.
- Studenter og ansatte ved UiT har knyttet kontakter i sjømatnæringene gjennom bedriftsbesøk og deltakelse på sjømatkonferanse i både 2022 (Skjervøy), 2023 (Senja) og 2024 (Skjervøy). Case-arbeid som studentene har presentert på konferansene har bidratt til å gjøre kjent ulike studieretninger i næringa.
- Oppgaveverksted (tidligere kalt mastermeeting) har blitt arrangert i 2022 (Senja), 2023 (Skjervøy) og 2024 (Senja). Resultatet er at flere studenter skriver bachelor- og masteroppgaver i samarbeid med og/eller om tema som er relevant for sjømatbedrifter på Senja og Skjervøy.
- Flere bachelor- og masterprosjekt (samt et ph.d-prosjekt om prosessvann) får bistand fra Sjømatløftet i nord med å finne kontakter i sjømatbedrifter.
- Arbeidsgruppa har jobbet for å identifisere potensielle nye forskningsprosjekt hvor UiT om aktuelle tema hvor bedrifter på Senja og Skjervøy ønsker samarbeid. Det jobbes med finansiering av prosjekt om bedre rensing og utnyttelse av prosessvann, samt prosjekt om bærekraftsrapportering.
- Sjømatløftet i nord jobber for å gjøre mulighetene for samarbeid med UiT kjent ute i sjømatnæringene. Gode eksempler er muligheter for ansatte i bedrifter for å bli næringslivsmentor på UiT eller å skrive nærings-ph.d. i bedrift.
Arbeidspakke 4: Sjømatnæringene får støtte i arbeidet med grønn omstilling og bærekraftsmål
- Bærekraft er hovedfokus i forskningsprosjektene initiert gjennom Sjømatløftet i nord, både prosjektet på prosessvann og bærekraftsrapportering.
- Studenter som har deltatt på sjømatkonferansene på Senja og Skjervøy har fått i oppdrag å jobbe med konkrete problemstillinger fra bedriftene. Dette har gitt prosesser i bedriftene på å identifisere deres problemstillinger, og det har gitt nyttige innspill fra studentene som har sett på problemstillingene med nye perspektiver.
Tidslinje for Sjømatløftet i nord
Februar 2022 - Initiativ til samarbeidsprosjekt
Blått Kompetansesenter Nord tok initiativ til et samarbeidsprosjekt med UiT på vegne av næringsaktører på Senja og Skjervøy. 17. februar 2022 ble det gjennomført et møte i Tromsø med næringsaktører, Blått Kompetansesenter Nord, ordførerne på Senja og Skjervøy, dekanene på NT-fakultetet, IVT-fakultetet og BFE-fakultetet, samt øvrige representanter fra UiT.
Her ble det satt ned en foreløpig arbeidsgruppe til å utforme prosjektet og søke midler.
Mai 2022 – Mastermeeting på Senja
Mastermeeting på Senja ble gjennomført 30. – 31. mai 2022 med tjue studenter og syv vitenskapelig ansatte fra UiT. Det ble diskutert mulige tema til bachelor- og masteroppgaver, og gjennomført besøk hos Finnfjord smelteverk, Innovanor (Salmar) og Brødrene Karlsen. Les mer her.
September 2022 – Studentdag og sjømatkonferanse på Skjervøy
Femten studenter og fem vitenskapelig ansatte ved UiT fikk nyttige kontakter og innblikk i næringslivet på Skjervøy gjennom deltakelse på Sjømatkonferansen i Nord-Troms, samt besøk hos Mowi Sandøra (settefisk), Lerøy Aurora (prosessanlegg) og Mørenot (leverandørindustri). Les mer her.
Her ble det også gjennomført en samling med lokalt næringsliv med svært nyttig diskusjon om hvordan man kan øke samarbeid mellom UiT og næringsliv.
Desember 2022 – Tilskudd fra Troms Fylkeskommune
På tampen av 2022 fikk Sjømatløftet i nord bevilget 2,2 millioner kroner i tilskudd fra Troms og Finnmark Fylkeskommune gjennom ordningen Bærekraftig næringsutvikling (Troms). Blått Kompetansesenter Nord er prosjekteier, med UiT og næringsaktører som samarbeidspartnere.
Prosjektperioden for tilskuddet er 01.08.2023 – 01.08.2025.
Mars 2023 - Mastermeeting på Skjervøy
Mastermeeting på Skjervøy ble gjennomført 27. – 28. mars med nitten studenter og fem vitenskapelig ansatte fra UiT, med bedriftsbesøk og diskusjoner om oppgavetema. En rekke aktører presenterte mulige problemstillinger til bachelor- og masteroppgaver, som grunnlag til gode gruppediskusjoner med studenter. Les mer her.
Juni 2023 – FOU-samling med sjømatnæringen fra Nord- og Midt-Troms
Sjømatløftet i nord arrangerte 20. juni 2023 en FOU-samling på The Edge i Tromsø. Rundt 50 deltakere fra sjømatnæringen, offentlig sektor og UiT deltok på en heldagssamling for å diskutere forskning og utvikling i sjømatnæringene i regionen. Les mer her.
August 2023 – Ansatt prosjektleder og prosjektmedarbeider
Sommeren 2023 ble det gjort to ansettelser til prosjektet, med oppstart i august. Lars Johan Johansen ble ansatt som prosjektleder i 60 % stilling i Blått Kompetansesenter Nord, og Therese Hugstmyr Woie ble ansatt som prosjektmedarbeider i 40 % stilling av UiT.
Oktober 2023 – Studentoppdrag fra bedrifter på Senja
I forkant av høstens Sjømatkonferanse fikk fire grupper med til sammen 18 studenter fra UiT tildelt spennende oppdrag fra bedrifter på Senja. 10. oktober 2023 fikk studentgruppene besøke bedriften de hadde fått oppdrag fra, og studentene begynte arbeidet med finne løsninger på oppdragene fra Oddvar Nes, Stella Polaris, Aquafarm og SalMar. Studentene jobbet videre med dette på egenhånd fram til presentasjon av sine løsninger på Sjømatkonferansen i november. Les mer her.
November 2023 - Miniseminar om kunstig intelligens i sjømatnæringene
Dagen før Sjømatkonferansen på Senja, 14. november 2023, arrangerte Sjømatløftet i nord et miniseminar om kunstig intelligens i Kunnskapsparken på Finnsnes. Les mer her.
November 2023 - Sjømatkonferanse på Senja
Etter besøkene hos sjømatbedrifter i oktober 2023 fikk endelig studentgruppene presentere sine løsninger på scenen på Sjømatkonferansen på Senja 15. november 2023. Les mer her.
September 2024 – Innovasjonscamp og Sjømatkonferanse på Skjervøy
Tjue studenter fra UiT fikk bli godt kjent med sjømatkommunen Skjervøy da Sjømatløftet i nord arrangerte studentdager og innovasjonscamp med Ungt Entreprenørskap 3. - 6. september 2024. Studentene og ansatte fra UiT besøkte også Arnøylaks, MOWI Sandøra og Lerøy sitt slakteri, før de deltok på Sjømatkonferansen i Nord-Troms. Les mer her.
Oktober 2024 – Oppgaveverksted på Senja
Tjue studenter og ti ansatte fra UiT deltok på oppgaveverksted på Senja 1. - 2. oktober 2024 i regi av Sjømatløftet i nord. Her ble det diskutert mulige tema og samarbeid med bedrifter for studentenes bachelor- og masteroppgaver. Delegasjonen fra UiT fikk også besøkt Nergård i Senjahopen og Br. Karlsen på Husøya. Les mer her.
November 2024 – Utlysning av masterstipend
Sjømatløftet i nord lyste ut tre mastergradsstipend på 25.000 kr hver, med søknadsfrist 1. februar 2025. Stipendene skal tildeles studenter ved UiT som skal skrive masteroppgaver i dialog med sjømatbedrifter om tema som kan bidra til kunnskapsløft innen fiskeri, havbruk eller sjømatindustri i nord. Les mer her.
[Loading...]