Engasjerte studenter for hvitfisknæringas framtid på Senja

1. - 2. oktober deltok tjue studenter og ti ansatte fra UiT på oppgaveverksted på Senja i regi av Sjømatløftet i nord. Her ble det diskutert mulige tema og samarbeid med bedrifter for studentenes bachelor- og masteroppgaver.

I friskt høstvær tok studenter og ansatte fra UiT turen til Senja tidlig på morgenen den 1. oktober. Dag 1 bestod av bedriftsbesøk, mens dag 2 bestod av presentasjoner og gruppediskusjoner mellom næringsaktører, studenter og forskere på Hamn i Senja. 

Det var en bredt sammensatt studentgruppe, med studenter fra fakultetene BFE, NT og IVT: Datateknikk, byggingeniør, elektronikk, automasjon, havteknologi, økonomi og administrasjon, akvamedisin og fiskeri- og havbruksvitenskap.

Deltakere på oppgaveverksted på Senja. Foto: Jahn Petter Johnsen / UiT

Tema for oppgavesamlinga var "Hvitfisknæringas Framtid". 

På programmet sto:

  • Omvisning hos Br. Karlsen på Husøya
  • Presentasjon av tre kystrederi fra Senja
  • Omvisning hos Nergård i Senjahopen
  • Samtaler rundt oppgaveskriving - Monica Eide, næringslivsmentor på IVT
  • Et historisk blikk på sjømatnæringa på Senja - Egil Johansen, Nord Senja Fisk
  • Målkonflikter, interessemotsetninger og politisk styring av hvitfisknæringa - Jahn Petter Johnsen, professor ved Fiskerihøgskolen
  • Fiskevelferd for villfanga fisk - Endre Grimsbø, førsteamuensis ved IVT
  • Cybersikkerhet - Marius Storli, næringslivsmentor på NT
  • Hva er viktig for Sjømatklyngen Senja? - Aleksander Uteng, daglig leder i Sjømatklyngen Senja

Til slutt hadde vi gruppediskusjoner om mulige tema for studentenes bachelor- og masteroppgaver. 

Studentene var svært engasjerte, og det ligger an til at samlingen følges opp med flere masteroppgaver i samarbeid med næringsaktører. 

Besøk hos Br. Karlsen som hadde fått en leveranse med breiflabb tidligere på dagen. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT
Presentasjon fra kystrederier som holder til på Senja. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT
Omvisning i filetproduksjon av sei hos Nergård i Senjahopen. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT
Daglig leder Aleksander Uteng presenterer arbeidet i Sjømatklyngen Senja. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT