Vellykka studentdager på Skjervøy

Tjue studenter fra UiT fikk bli godt kjent med sjømatkommunen Skjervøy da Sjømatløftet i nord arrangerte studentdager og innovasjonscamp 3. - 6. september 2024. 

I begynnelsen av september var det fullt liv på Skjervøy med sjømatkonferanse og rekrutteringsdag for elever fra ungdomsskole og VGS. Bedriftene på Skjervøy tok seg likevel tid til å ta imot studenter på bedriftsbesøk og delta på innovasjonscamp med Ungt Entreprenørskap. 

Den var en bredt sammensatt studentgruppe fra UiT, med studenter fa Handelshøgskolen, fiskeri- og havbruksvitenskap, akvamedisin, bioteknologi, nautikk, rettsvitenskap og prosessingeniør. 

Innovasjonscamp og Sjømatkonferansen i Nord-Troms

Ungt Entreprenørskap Arkis ved Sigurd Lunde ledet studentene gjennom en lynversjon av en innovasjonscamp, hvor de i løpet av få timer skulle finne ideer som kan utvikle sjømatnæringa. Både MOWI, Blått Kompetansesenter Nord, Arnøylaks,  Lerøy og brønnbåtrederi Frøy bidro til presentasjon og veiledning for studentene.

Resultatet ble presentert på scenen under Sjømatkonferansen i Nord-Troms. Her fikk studentene også følge et svært interessant konferanseprogram. 

Hvordan fange og utnytte CO2 fra RAS-anlegg? Foto: Skjervøy kommune - Moloen Media 
Hvordan fange og utnytte CO2 fra RAS-anlegg? Foto: Skjervøy kommune - Moloen Media
Hvordan kan KI forbedre fiskevelferd? Foto: Skjervøy kommune - Moloen Media
Hvordan styrke bolyst i distriktene? Foto: Skjervøy kommune - Moloen Media

Bedriftsbesøk

Første besøk gikk til Lerøy Aurora sitt slakteri på Skjervøy som ble satt i drift tidligere i år. Her fikk studentene innblikk i alt fra produksjon av isoporkasser til automatisert avliving og filetering av laks. 

Daglig leder Tore Pedersen forklarer hvordan de jobber på det nye slakteriet hos Lerøy Aurora på Skjervøy. Foto: Leif-Peder Jørgensen / Blått Kompetansesenter Nord 

Andre besøk gikk til Arnøylaks og deres slakteri på Arnøya. Bedriften feirer 40 år i år, og daglig leder Håvard Høgseth presenterte både historien og hvorfor han mener havområdene utenfor Skjervøy og Arnøya er verdens beste havområde for produksjon av laks. 

Håvard Høgseth peker ut lokalitetene til Arnøylaks. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT 
Studenter vises gjennom hele fabrikken - fra slaktemerd til pakking. Foto: Ingeborg Bekkavik / Blått Kompetansesenter Nord 

Tredje besøk gikk til MOWI Sandøra med deres RAS-anlegg for produksjon av laksesmolt til deres matfiskanlegg i hele Nord-Norge. 

Fabrikksjef Øystein Skallebø viser frem karene hvor laksesmolten produseres. Foto: Therese Hugstmyr Woie / UiT

Til slutt deltok studentene på den offisielle åpningen av MOEN Verft, som blir et viktig tilbud til sjømatbedriftene i regionen for service og reperasjoner for deres fartøy.

Ordfører Ørjan ALbrigtsen åpner MOEN Verft. Foto: Ingeborg Bekkavik / Blått Kompetansesenter Nord