Senja: Studenter på oppdrag for sjømatnæringa

Hvordan kan man utnytte hele reka? Og hvordan kan man bruke AI til å fôre laksen? Dette er blant problemstillingene studenter fra UiT har jobbet med på oppdrag fra sjømatnæringa på Senja denne høsten. 

Høsten 2023 har studenter fra UiT blitt sendt ut på oppdrag for sjømatnæringa på Senja i regi av prosjektet "Sjømatløftet i nord". Etter gode diskusjoner ble studentgruppenes forslag til framtidens løsninger presentert på "Sjømatkonferansen på Senja 15. november 2023.

Studenter svarer på oppdrag fra SalMar: Hvordan kan fôring av oppdrettslaks optimaliseres ved bruk av kunstig intelligens? Foto: Therese Hugstmyr Woie

Èn måned før presentasjonene på Sjømatkonferansen på Senja reiste studentene på besøk til bedriftene. Studentene fikk omvisning på SalMars visningssenter på Finnsnes og innledning fra Sjømatklyngen på Senja, samt bedriftspresentasjoner fra Oddvar Nes, Stella Polaris, Aquafarm og SalMar. Deretter ble studentene delt inn i fire grupper, og hver gruppe besøkte én av de fire bedriftene. Ute hos bedriftene fikk studentene et oppdrag å jobbe med i tida fram til sjømatkonferansen.  

Studenter svarer på oppdrag fra Stella Polaris: Kan man kommersielt utnytte restråstoff i prosessvann fra rekeproduksjon?  Foto: Therese Hugstmyr Woie


Det var 18 studenter som deltok på disse oppdragene, og dette var både master- og bachelorstudenter, fra studieløp på handelshøgskolen, fiskerihøgskolen, NT-fakultetet og IVT-fakultetet.  

Studenter svarer på oppdrag fra Akvafarm: Hvordan kan settefiskanlegg øke resirkuleringen av vann?   Foto: Therese Hugstmyr Woie

"Sjømatløftet i nord" er et samarbeidsprosjekt som skal øke samhandling mellom fiskeri-, havbruk-, og sjømatnæringa, universitetet, VGS og virkemiddelapparatet. Prosjekteier er Blått Kompetansesenter Nord (BKSN) sammen med Universitetet i Tromsø ved fakultetene BFE, NT og IVT. Mål for prosjektet er å legge til rette for rekruttering og kompetanseheving i sjømatnæringen i distriktene, få økt forskning og utvikling i nord, samt bidra til grønn omstilling i sjømatnæringen. Første fase i prosjektet fokuserer på sjømarnæringene på Senja og Skjervøy. 

Studenter svarer på oppdrag fra Oddvar Nes: Hvordan kan Big Data bidra til økt bærekraft og effektivitet i fiskeflåten?  Foto: Therese Hugstmyr Woie

Neste høst vil Sjømatløftet i Nord arrangere et lignende opplegg, denne gang på Skjervøy i forbindelse med Sjømatkonferansen på Skjervøy. Les mer her.