Foto: Mostphotos

Rekruttering av familier

På denne siden finner du som helsepersonell framgangsmåten for rekruttering av pasienter med barn i alderen 8 - 18 år til forskningsstudien.

Instruks til helsepersonell

Inviter pasientene med til forskningsprosjektet så snart som mulig ved/etter innkomst av pasienten. Pasienter som vil delta i forskningsstudien ved intervensjonsbetingelsen må besvare spørreskjemaet før det første tiltaksmøtet starter. 

Del ut lenke til spørreskjemaet (lenken finner dere på informasjonsflyeren). Pasienten får et informasjonsskriv og samtykkeskjema når han eller hun går inn på lenken til spørreskjemaet. Det er frivillig for pasienten å svare, og de velger selv om de vil gjøre det der og da, gå ut på venterommet eller gjøre det etterpå. Hvis de ønsker å være med må de svare innen to dager. 

Informer gjerne pasienten om følgende:

  1. Avdelingen vår er med i et forskningsprosjekt hvor alle som mottar behandling/alle som får tiltaket, som har barn mellom 8 - 18 år, inviteres til å svare på spørreskjema.
  2. Forskningsprosjektet vil vite om det er bedre for foreldre å få et tiltak, enn å bare få den vanlige praksisen ved avdelingen. Forskerene trenger derfor svar fra familier for å kunne sammenligne dette.
  3. For at barnet skal kunne delta må begge foreldre samtykke på vegne av felles barn under 16 år. I spørreskjemaet blir forelderen som mottar behandling spurt om kontaktinformasjon til den andre forelderen til barna. Det er valgfritt å oppgi, men hvis det er ønskelig at barna skal kunne svare på spørreskjema trenger forskerene i prosjektet kontaktinformasjon for å innhente samtykke. Den andre forelderen til barnet deler lenken til barnet hvis begge samtykker. 
  4. Personer i familien som svarer på spørreskjemaet på tre tidspunkter får et gavekort på 250 kr. Det betyr at hvis begge foreldre og to barn svarer på alle tre tidspunkter får de gavekort på 1000 kr. Informasjon lagres trygt i en sikker løsning, og helsepersonell på avdelingen får ikke se dine svar. 
  5. Det første spørreskjemaet må fylles ut innen to dager. Neste skjema sender forskere i prosjektet ut automatisk etter 6 uker, og deretter etter 6 måneder. 

Lenker som kan være nyttige:

Lenke til spørreskjema til foreldre som mottar behandling

Lenke til spørreskjema forden andre foreldre 

Lenke til spørreskjema til barn (begge foreldre må samtykke først i eget skjema).

Informasjon til foreldre som kan printes ut som inneholder QR kode og lenke til spørreskjemaet


Andre tips:

Det kan innledningsvis være betydningsfult av deg som helsepersonell å ufarliggjøre hvorfor dere tar opp temaet barn og familie. Eksempel på en mulig formulering:

Vi vet at foreldre er opptatt av foreldrerollen sin og hvordan barna har det. Noen kan synes det er uvant at helsepersonell spør om barna og foreldrerollen. Noen blir til og med redd for at helsepersonell ikke tror barna har det bra. Det er ikke derfor helsepersonell spør. Grunnen til at helsepersonell spør om barna er både fordi de er lovpålagt til å bidra til god ivaretakelse av barn som er pårørende, men også fordi vi vet at å se hele mennesket kan gi bedre behandlingsresultater. Alle skal spørres om barn som er pårørende. Familie er viktig, og helsepersonell kan hjelpe til å navigere i hjelpetilbud hvis familien skulle trenge noe ekstra støtte.


Hvem skal inviteres til tiltaket?

Etter opplæringen kan dere som helsepersonell levere tiltaket Barneperspektivsamtalen+ som dere ønsker. Selv om spørreskjemaet bare skal gis til familier med barn 8-18 år, kan tiltaket gis til familier med yngre barn. Det selvfølgelig lov for familier å takke ja til tiltaket, men nei til forskningen. 


Hvis du har spørsmål ta kontakt med:

UiT Norges Arktiske Universitet

Kjersti Bergum Kristensen

Kjersti.b.kristensen@uit.no

77645860

 

Voksne for Barn

Karin Källsmyr

Karin.kallsmyr@vfb.no

911 41 685