Foto: Mostphotos

Informasjon til helsepersonell

I denne studien skal vi undersøke effekten av et tiltak som retter seg mot barn som pårørende. Dere vil få opplæring i tiltaket. Vi skal samle inn data i en periode på 2-3 måneder før opplæringen i tiltaket gis og i 2-3 måneder etter at dere er opplært i Barneperspektivsamtalen+. Målet er å undersøke om tiltaket gir bedre effekt for pasienter og deres barn sammenlignet med vanlig praksis. Dere kan hjelpe oss med å finne svar på dette!

Dere får

  1. Rapporter om framdriften på deres avdeling
  2. Bidra inn i viktig forskning for bedre tjenester
  3. Gratis opplæring i tiltaket Barneperspektivsamtalen+
  4. Kompetanseheving om barn som pårørende
  5. Bedre oppfølging av pasienter
  6. Jobbe forebyggende – bidrar til at pasientenes barn ikke er framtidens pasienter
  7. Når forskningsresultatene begynner å bli klart vil vi gi dere et forskningseminar. Vi vil underveis dele rapporter med dere med oppdateringer om status på deres avdeling. 
  8. Vi er også i en prosess hvor vi undersøker om opplæringen kan forhåndsgodkjennes som vedlikeholdsaktivitet

Fra dere trenger vi

  1. At du deler ut ark med informasjon om studien til pasienter med barn i alderen 8-18 år. Les gjerne informasjon sammen med pasienten. Pasienten går selv inn på skjemaet via sin telefon ved å skrive inn nettadressen eller skanne QR-koden.
  2. Tid til at dere deltar på 1 dags opplæring + et e-læringskurs på 1-2 timer. Opplæringsdag avtales sammen med avdelingen og din leder. På avdelinger som deltar er lederen villig til at helsepersonell setter av tid til gjennomføringen av opplæringen. Dere får digitale veieldningsmøter på tiltaket etter opplæringen. Første veiledning er 3 uker etter opplæring, deretter annen hver måned. 
  3. Svar på spørreskjema for helsepersonell etter dere har levert tiltaket (etter siste møte).

Erfaringer fra andre land viser at foreldre som får tiltaket Barneperspektivsamtalen+ er veldig fornøyd med det! Tiltaket er vurdert som sannsynlig virksomt basert på at det har en god teoretisk begunnelse, fordi det baserer seg på kunnskap om hva som virker beskyttende for barn som er pårørende. Det foreligger likevel ingen effektstudier av tiltaket ennå, og det er det vi skal gjøre i dette prosjektet! Vi trenger kunnskap om effekten av tiltakene for å være sikker på at de virker, selv om vi har gode teoretiske indikasjoner på at tiltaket er virkningsfullt. Vi skal samle data om tiltaket gir effekt på å redusere foreldrestress, forbedre familiekommunikasjon, øke familiefungering, bedre livskvaliteten til barna og barns kunnskap om psykisk helse.  Det er derfor vi samler data også før avdelingene får opplæring i tiltaket, slik at vi kan sammenligne hvordan det er med familiene som får vanlig praksis mot de som får Barneperspektivsamtalen +. Brukerfornøydheten skal også undersøkes.

Diverse lenker finner dere under:

Informasjon dere skal gi til pasienter med barn 8-18 år

Lenke til spørreskjemaet for helsepersonell (fylles ut etter dere har levert hele tiltaket til en familie) - kommer

Lenke til spørreundersøkelsen til foreldre (pasient)


Lurer du på noe, - ta kontakt med:

Kjersti Bergum Kristensen

Kjersti.b.kristensen@uit.no

77645860

 

Voksne for Barn

Karin Källsmyr

Karin.kallsmyr@vfb.no

911 41 685