Foto: Mostphotos

Informasjon til avdelingsledere

På denne siden finner du informasjon til avdelingsledelsen om hva deltakelse i prosjektet innebærer. Hvis du har spørsmål eller ønsker å diskutere eller få mer informasjon ikke nøl med å ta kontakt med oss. Du finner kontakinformasjon nederst på siden.

Hvorfor skal dere være med?

  • Dere får et gratis kompetanseløft på barn som pårørende på avdelingen. Helsepersonell er pliktig til å bidra til å følge opp pårørende barn og ved å bli med på prosjektet gis dine ansatte en metode som sikrer oppfylling av plikten.
  • Du vil ruste dine ansatte til å følge opp sine pasienter med et mer helhetlig perspektiv, noe som kan gi bedre behandlingseffekt og forebygge at pasientenes barn er framtidas pasienter.
  • Dere bidrar inn i viktig forskning om hva som er god familiefokusert praksis.
  • Når forskningsresultatene begynner å bli klart vil vi gi dere et forskningseminar. Vi vil underveis dele rapporter med dere med oppdateringer om status på deres avdeling. 

Vi er opptatt av at forskningen og opplæringen skal kreve minst mulig av de ansatte som allerede er i en presset hverdag, og har derfor begrenset tiden deltakelse vil kreve. Opplæringstidspunktet er også fleksibelt, og avtales med den enkelte avdelingen.

Er du rett type avdeling?

Vi trenger avdelinger innenfor spesialisthelsetjenesten for voksne, -rus og psykiatri. Akuttavdelinger inkluderes ikke på dette tidspunktet fordi pasientene er i for kort tid på akuttposter. For å rekke å gjennomføre tiltaket må avdelingen ha pasienter som er tilknyttet  avdelingen i minimum 4 uker. 

Hvor mange ansatte må være med?

Vi ønsker 5 helsepersonell fra hver avdeling med på prosjektet. Antallet er ikke et krav og det kan være både færre og flere!

Hva skjer når dere sier ja til å være med? 

Vi vil ha et oppstartsmøte med helsepersonell som kan tenke seg å være med for å forklare prosjektet. 

Hva trenger vi fra dere?

En kontaktperson som er vårt kommunikasjonsbindeledd med avdelingen. Personen får et gavekort på 2000 kr som en takk for arbeidet. Vi vil følge opp avdelingen via kontaktperson for å høre hvordan det går og gi veiledning i forskningen etter behov. 

Ansatte må få tid til å delta på opplæringen i tiltaket (1 dag + 1-2 timer e-læringskurs). Avdelingen får opplæringen cirka 2-3 måneder etter datainnsamlingen har startet. Vi avtaler tidspunkt for opplæring sammen med dere. E-læringskurset må gjennomføres i forkant av opplæringsdagen, men ikke tidligere enn en uke før. Det er viktig at de ansatte som er med i prosjektet får opplæringen innenfor samme opplæringsperiode. Ansatte må også gis tid til å delta på 1 timers veiledning i etterkant av opplæringen: første veiledning etter 3 uker, deretter annen hver måned. 

Ansatte må hjelpe oss å invitere familier i målgruppen til studien. Både i perioden før og etter opplæringen. Pasienter med barn i alderen 8-18 år inviteres til delta i forskningen ved å svare på en elektronisk spørreundersøkelsen. Vi ordner klart et infromasjonsark om studien med QR kode til pasientenes spørreundersøkelsen som ansatte kan dele ut. Noen pasienter vil takker nei til forskningen, og det er helt ok. De skal uansett få tilbud om tiltaket. Vi ønsker at hver ansatt som er med rekrutterer 3 familier før opplæringen og 3 familier etter opplæringen til å delta i studien. Tiltaket kan dere selvfølgelig gi til så mange familier dere ønsker!

Ansatte må svare på et kort spørreskjema etter de har levert tiltaket til en familie (etter den siste samtalen er fulllført). Dette gjør de i en periode på 2-3 måneder etter opplæringen i tiltaket.

Kontakt: 

Forskning - UiT

Kjersti Bergum Kristensen

Kjersti.b.kristensen@uit.no 

77645860

 

Opplæring - Voksne for Barn

Karin Källsmyr

Karin.kallsmyr@vfb.no

911 41 685