Forskere har funnet et kostråd som er lett å følge

Blir du overveldet av alle de forskjellige rådene om hva man bør spise og ikke spise for å leve et sunt og godt liv? Nå har forskere funnet et lurt triks som gjør at du kan leve lengre.

mange uliker typer frukt og grønt
Den nye forskningen viser at jo mer variert du spiser – jo lengre lever du. De som spiser flest ulike arter av matvarer, både fra plante- og dyreriket har rett og slett mindre sjans for å dø. Foto: Sea_Wave / Mostphotos
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.04.25 10:30 Oppdatert: 28.04.25 13:03
Bærekraft Helse og velferd

Det gode gamle trikset, å spise variert, er nemlig tingen.  Den nye forskningen viser at jo mer variert du spiser – jo lengre lever du. De som spiser flest ulike arter av matvarer, både fra plante- og dyreriket har rett og slett mindre sjans for å dø tidlig.

Forskningen ble nylig publisert i Nature Food.

Dette er kanskje ikke noe nytt for mange, men det som er nytt her er at dersom du har et høyt antall arter på tallerkenen din så kan du få en god indikasjon på om du får i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler, og dermed reduserer sjansen for å dø tidlig.

Du har større sjans for å treffe på gunstige stoffer ved å spise variert. Og så får du ikke i deg for mye av noe.

– Man trenger ikke å se på mengde mat eller gjøre kompliserte utregninger, sier Guri Skeie, professor i ernæring ved UiT.

Så hvorfor er det slik at jo mer variert jo bedre?

Større sjans for gunstige stoffer

– Du har større sjans for å treffe på noe som har gunstige stoffer i seg ved å spise variert. Og så får du ikke i deg for mye av noe, sier Skeie.

dame som smiler
Guri Skeie, professor i ernæringsfysiologi ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: privat

De ulike matvarene komplementerer og motvirker hverandre. For eksempel gjør C-vitamin at du tar opp jern bedre.

– I tillegg ser det ut som artsmangfold i kostholdet også betyr artsmangfold i tarmen. Det vil si at man får en gunstig bakterieflora i tarmen av å spise variert, sier professoren.

Skeie er en av forskerne bak studien som har sammenlignet ernæring i 9 ulike land basert på antall arter, og sett på risiko for død over mange år, og fem ulike land der man har studert om inntaket av vitaminer og mineraler var tilstrekkelig.

Nesten 500 000 mennesker var med i studien, blant annet en del av deltakerne i Kvinner og kreft-studien ved UiT Norges arktiske universitet. Forskningsstudien ble ledet av Universitetet i Gent, i Belgia.

Forskerne har brukt spørreskjema og kostholdsintervju for å undersøke hvilke ulike arter folk spiser.  

Høna og egget

– Dette forskningsprosjektet tar ikke hensyn til næringsinnhold, som vi ernæringsfysiologer vanligvis forsker på. For eksempel er jo høna og egget er samme art, så de regnes som det samme i dette prosjektet, sier Skeie.

Hun forklarer at de normalt ville regnet de to ulikt i andre forskningsprosjekter som går mer detaljert inn på ernæring.

– Storfe, melk, ost og yoghurt regnes også som samme art i metoden de har brukt. Alle disse produktene kommer fra kua, derfor teller det som en og samme art, forklarer forskeren.

Når det gjelder grønnsaker og frukt så lønner det seg å spise mange ulike typer, fremfor å alltid spise eple som eneste frukt og gulrot som eneste grønnsak. Hver grønnsak, frukt og bær er en unik art. 

Hvis du spiser flere arter, så får du et bedre næringsstoffinntak. Og det er ingenting som tyder på at jo flere arter du spiser, jo mer spiser du og da blir du overvektig.  

Artsmangfold i kostholdet betyr artsmangfold i tarmen.

Denne undersøkelsen ser kun på antall arter, ikke mengde. Likevel ser man de positive utslagene med bedre helse.

dame som viser barn ulike typer bønner
Guri Skeie mener det nye forskningsfunnet passer godt sammen med dagens kostråd. Her fra Forskningsdagene da Skeie var med på et arrangement for familier om de nye kostrådene på Universitetsmuseet i Tromsø.. Foto: Jakob Bjørvig Henriksen

Passer med dagens kostråd

Hvordan passer dette med å spise et mangfold av arter inn med dagens norske kostråd?

– Det passer egentlig veldig godt, sier ernæringsforskeren.

– Variert kosthold er en av kjerneverdiene i norske kostråd. Forskjellige sorter mat gir deg bedre sjans for å få i deg noen av de gode næringsstoffene, sier hun.

Hun understreker at det er ikke kommunikasjonsmessig lurt å endre kostråd for ofte.

Kostrådene endrer seg ikke på grunn av en forskningsartikkel, man må se på helheten av forskning som finnes om kosthold over tid.

De nye kostholdsrådene i Norge kom i 2024. Miljø er ikke lagt vekt på i disse rådene, noe som høstet en del kritikk.

– Men ofte samstemmer rådene både for kosthold og miljø. Det er en sammenheng, sier Skeie.

Dagens norske kostråd: 

  • Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.   
  • Frukt, bær eller grønnsaker bør være en del av alle måltider.  
  • La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.  
  • Velg oftere fisk og sjømat, bønner og linser enn rødt kjøtt.
  • Spis minst mulig bearbeidet kjøtt.   Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter.
  • Velg produkter med mindre fett.  
  • Godteri, snacks og søte bakevarer bør begrenses.  
  • Drikk vann!  

Kilde: helsenorge.no

Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 27.04.25 10:30 Oppdatert: 28.04.25 13:03
Bærekraft Helse og velferd
Vi anbefaler