Samisk helseforskning får 5 friske millioner

UiT får millionene i avtalen mellom regjeringspartiene og SV om det reviderte statsbudsjettet. Pengene går til helseundersøkelsen som skal gi kunnskap for folkehelse i den samiske befolkningen.

En dame i sykehusklær og ulljakke står ved en buss i vinterlandskap. På bussen står det SAMINOR.
SAMONOR3-undersøkelsen er allerede i gang. Her står Bjørg Aasen ved SAMINOR-bussen Odin i Engerdal i april 2024. Foto: SAMINOR / UiT
Portrettbilde av Bakkevoll, Geir Heggås
Bakkevoll, Geir Heggås geir.h.bakkevoll@uit.no
Publisert: 17.06.24 12:35 Oppdatert: 17.06.24 12:51
Helse og velferd Urfolk

Helseundersøkelsen SAMINOR3 skal forske på hvordan marginalisering i lang historisk tid kan påvirke helse og livsvilkår i befolkningen bosatt i fleretniske områder i nord, med spesielt fokus på den samiske befolkningen. I årets statsbudsjett var SAMINOR3 tildelt 30 millioner kroner, og får nå fem millioner ekstra.

Rektor Dag Rune Olsen mener regjeringspartiene og SV med denne tildelingen følger opp perspektivet for mangfold i og mellom de samiske befolkningene som Sannhets- og forsoningskommisjonen avdekket i sin rapport.  

– Sannhets- og forsoningskommisjonen omtaler fornorskingen som et historisk traume som kan ha ha bidratt til at helsetilstanden til minoritetene er dårligere enn hos majoritetsbefolkningen. Kommisjonen viste også tydelig at de ulike samiske gruppene har ulike utfordringer, og da er det viktig at vi får midler til å jobbe i både sør-, lule- og nordsamiske områder, sier Olsen.

Bakkevoll, Geir Heggås geir.h.bakkevoll@uit.no
Publisert: 17.06.24 12:35 Oppdatert: 17.06.24 12:51
Helse og velferd Urfolk
Vi anbefaler