Feiret nytt kull med arktiske piloter

11 nye piloter ble uteksaminert fra UiTs flyskole, UTSA, lørdag 25. mai. Feiringen inkluderte taler og forsikringer om varig støtte til studiet.

14 personer rundt et skolefly på rullebane i flott Nordnorske omgivelser.
Elleve nye piloter mottok sertifikat som trafikkflyger på Bardufoss lufthavn. Blant gratulantene var rektor Dag Rune Olsen, prorektor utdanning Kathrine Tveiterås og statssekretær Ivar B. Prestbakmo (SP). Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 27.05.24 02:05 Oppdatert: 27.05.24 19:53
Om UiT Studentliv / Studier Teknologi

En stor forsamling fikk med seg avslutningsseremonien til Kull 0121 i flyskolens hangar på Bardufoss lufthavn. Dette er det 23 kullet i rekken som har gjennomført UiTs pilotstudie siden oppstarten i 2008. Studiet, som har base i Tromsø og Bardufoss, er Norges eneste offentlige finansierte pilotutdanning. Nylig mottok studiet 7,5 millioner i ekstra midler fra revidert nasjonalbudsjett: 

Portrettbilde av dresskledd mann på en flyplass
Ivar B. Prestbakmo (SP) er statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund L. Hoel. Han understreket at regjeringen er opptatt av å sikre og ivareta UiTs unike pilotutdanning i Norge. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT 

–  For regjeringen var det viktig å sikre et opptak til høsten, slik at vi får trygget pilotutdanningen i regi av UiT. Dette er en utdanning som vi ønsker skal være godt økonomisk fundamentert, sa Ivar B. Prestbakmo (SP), statssekretær ved Kunnskapsdepartementet.

Sammen med blant annet rektor Dag Rune Olsen, deltok han på avslutningsseremonien i en luftig hangar med nyvaska skolefly, samt tilhørende skinnende verktøy og instrumenter. Prestbakmo lovde mer og varig støtte til UTSA:

– Vi sikrer satsingen inn i 2025 med til sammen 15 millioner og løfter det ytterligere, siden dette er en kostbar utdanning og fordi vi ser at det har vært krevende for UiT å rydde på plass de ekstra ressursene som har vært nødvendig. Dette er en satsning som vi vil videreføre over tid, fordi det er viktig for hele Norge og for alle oss som er avhengig av at det finnes piloter.

Les også Berger pilotutdanningen på Bardufoss.

Spennende fremtidsutsikter

Statssekretær Prestbakmo holdt også tale til de uteksaminerte pilotene, hvor han ønsket dem lykke til videre med sine karrierer i luftfarten:

–   De har fremtiden for sine føtter, enten de blir piloter i SAS, Widerøe, Norwegian eller i andre selskap. De vil uansett få seg en fantastisk arbeidsplass i lufta, sa Prestbakmo.

Fullført bachelor i Luftfartsfag gir sertifikat som trafikkflyger (CPL-sertifikat), samt mulighet til å fortsette med master i Luftartsvitenskap. Siden utdannelsen er lagt til Troms, får pilot-studentene ved UiT en unik flyopplæring i arktiske forhold og særlig kjennskap til kortbanenettet i Nord-Norge. 

Avslutningsseremoni i en flyhangar
De nye pilotene ble feiret sammen med medstudenter, venner, familie og representanter fra studiet og universitetet. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT

Fått mersmak på arktisk flygning

Oda Hermine Hildre var en av de elleve som fikk flysertifikat i hånda og pilotvinge på brystet denne lørdagen. Hun har sett på ulike selskap og vurderer instruktør-kurs, men har mest lyst på en jobb i Widerøe. 

Kvinne mottar flysertifikat i flyhangar.
Oda H. Hildre mottok sitt flysertifikat i flyskolens egen hangar på Bardufoss lufthavn. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT

– Jeg tror det passer meg og det jeg vil med flygningen. Vi har fløyet her i Nord-Norge, hvor det er et kjempeflott kortbanenettverk. Det har gitt meg mersmak, fortalte Hildre mens vårsola strålte over henne og Bardufoss.  

Fakta om UTSA / Luftfartsfag  

  • University of Tromsø School of Aviation (UTSA) er en del av Institutt for teknologi og sikkerhet (ITS).
  • Lokalisert ved UiT i Tromsø og Bardufoss lufthavn.
  • Studietilbudet inkluderer en bachelor i Luftfartsfag og en master i Luftfartsvitenskap.
  • Fullført bachelor gir sertifikat som trafikkflyger - Commercial Pilot Licence (CPL-sertifikat).
  • Plasseringen i Nord-Norge gir studentene en unik mulighet til å lære om og tilpasse seg flygning under arktiske forhold.
  • Les mer om pilotutdanningen på uit.no.

Tre fly på en rullebane
Tre skolefly på Bardufoss lufthavn i flott mai-sol. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT 

 

 

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 27.05.24 02:05 Oppdatert: 27.05.24 19:53
Om UiT Studentliv / Studier Teknologi
Vi anbefaler