Ottar går på nett

Det ærverdige tidsskriftet som snart fyller 70 år, vil nå først og fremst utgis digitalt på internett.

Illustrasjonsbilde av et fysisk magasin som blir til et digitalt magasin.
OTTAR REISER VIDERE: Det karakteristiske tidsskriftet i liggende format tar nå overgang til det digitale landskap. Foto: Oddleif Larsen / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 30.11.23 15:17 Oppdatert: 11.12.23 16:51
Arktis Historie Kunst og kultur Om UiT Språk og litteratur

En digital skattekiste med artikler om arktisk og nordnorsk natur, kultur og samfunnsliv, er dermed bare noen få tastetrykk unna deg. Det aller første heftet med Ottar ble utgitt i 1954, og har gjennom årene endret seg både i form og uttrykk.

Tidsskriftet, som er oppkalt etter den nordnorske vikinghøvdingen Ottar, har alltid vært populært, og mange utgaver har blitt utsolgt. Og nå blir Ottar et gratis, digitalt tidsskrift.

Portrettbilde av lyshåret kvinne.
Lena Aarekol er Ottars ansvarlige redaktør. Foto: Karine Nigar Aarskog/UiT

 – Ottar har alltid hatt en stor leserkrets. Likevel har vi sett en nedgang i løssalg og i antall abonnenter. Vi har derfor valgt å legge Ottar ut på nett, slik at innholdet kan nå et enda større publikum, forteller Lena Aarekol, ansvarlig redaktør og direktør for Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK).

Alt ligger nå på nett

Digitaliseringen av Ottar betyr at hele arkivet til tidsskriftet er tilgjengelig på internett. Alle utgavene fra årgang 2000 ligger på Ottars nettside, mens publikasjonene før årtusenskiftet kan lastes ned fra Nasjonalbiblioteket.

– Med Ottar ønsker vi å vektlegge tema som speiler strategien til UiT, altså forskning om og for nord. Vi ønsker å gjøre dette på en populærvitenskapelig måte for et bredt publikum, sier Aarekol.

Hun forteller at den digitale overgangen har vært et samarbeid mellom museet, Universitetsbiblioteket og grafiske tjenester ved UiT.

Alle utgavene og artiklene vil fremover bli lagt ut som nedlastbare PDF-filer, slik at du kan velge mellom å ha tilgang til hele tidsskriftet eller bare lese enkelte artikler på nettsiden.  

Tidsskriftet Ottar

  • Et populærvitenskapelig tidsskrift med temaer fra nordnorsk og arktisk natur og kultur. 
  • Utgis av Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK).
  • Utgis fem ganger i året.
  • Fagredaktør: Jostein Kjærandsen, professor ved Norges arktiske universitetsmuseum.
  • Ansvarlig redaktør: Lena Aarekol, direktør for UMAK.

Finnes også på papir 

Ottars abonnementsordning opphører med overgangen til nett, men de som fremdeles ønsker seg et trykt eksemplar kan bestille det fra UiTs trykkeri fra denne lenken: https://uit.no/tmu/ottar/trykk

Papirutgaven vil være i A4-format og koste 85 kroner. Skiftet av format handler om å gjøre tidsskriftet mer universelt tilgjengelig, og ikke minst at det korresponderer bedre med ulike plattformer og skjermtyper.

Selv om Ottar har tatt på seg den digitale kappen, vil redaksjonen fremdeles la seg inspirere av den gamle håløyghøvdingens nysgjerrighet og fortellerglede.

– Jeg håper våre forskere fortsetter å bruke Ottar som en kanal for å formidle sin forskning, sier Aarekol. 

Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 30.11.23 15:17 Oppdatert: 11.12.23 16:51
Arktis Historie Kunst og kultur Om UiT Språk og litteratur
Vi anbefaler