Regnbuens farger i november

I dag starter Arctic Pride, som betyr et spekter med arrangementer i hele uke 46. UiT ser frem til paraden på lørdag, bli med du også.

Tre damer på rekke i Pride parade.
Arctic Pride 2021: Prorektor Kathrine Tveiterås, og flere UiT-ansatte, deltok på Pride-paraden for to år siden i Tromsø sentrum. I år håper man på enda større deltagelse fra universitetet. Foto: Christian Halvorsen / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 13.11.23 14:53 Oppdatert: 15.11.23 12:17
Helse og velferd Historie Kunst og kultur Lov og rett Samfunn og demokrati Språk og litteratur Urfolk

For alle som vil være med å feire et åpent og inkluderende samfunn, er det festivaluke i Tromsø fra mandag 13. til søndag 19. november. Arctic Pride er en årlig begivenhet og foregår alltid på høsten rett før det blir mørketid.

I år vil det være duket for blant annet stands, film, seminarer, foredrag, bingo, queer-quiz, klubb og trans-show og selvfølgelig stor parade i Tromsø sentrum på lørdag ettermiddag.

Arktisk mangfold

Arctic Pride skriver på arcticpride.no at de ønsker å ha fokus på felles arktiske spørsmål knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold for de arktiske urbefolkningene og de andre innbyggerne i nordområdene. Festivalen skal være en pådriver og påvirker for politikk som bidrar til å fremme et åpent og inkluderende samfunn for alle.

–  Med kunnskap og mangfold i perspektiver kan vi bekjempe fordommer og undertrykkelse. Å delta på Arctic Pride er både naturlig og hyggelig for oss, sier rektor Dag Rune Olsen. Han skal selv delta på lørdagens parade i Tromsø sentrum.

Regnbuefllagget ved administrasjonsbygg, det er vinter ute.
Regnbueflagget er heist gjennom hele uke 46 foran administrasjonsbygget ved UiT Tromsø. Foto: Oddleif Larsen/UiT 

UiT og årets festival   

På førstkommende onsdag vil rektor stille på panelsamtale om mangfold i arbeidslivet i regi av Arctic Pride. Fotoutstillingen Polar Crossdressing på veggen har åpning dagen etter på Norges arktiske universitetsmuseum, og det er fotografene Mari Karlstad og Julia Brekmo som står bak bildene. Her kan du lese mer om utstillingen og polarhelter utenom det vanlige. På fredag har Senter for fredsstudier seminar om kjønn, sikkerhet og «verdikrig» i internasjonale relasjoner.

Her kan du se hele festivalprogrammet.

Bli med i paraden

UiT ønsker velkommen alle studenter og ansatte til å være med å gå i paraden på lørdag under UiTs egen fane. Selve paraden starter ved Hålogaland teater og ender opp på Vervet, hvor det vil være show og taler. Med andre ord, ikke gå glipp av en folkefest til helga.

Det satses på godt vær denne lørdagen, men ta på deg godt med klær, siden det er midten av november i Arktis. 

Fra Pride-parade i Tromsø sentrum
Fra Pride-paraden i Storgata i Tromsø for to år siden - høsten 2021. Foto: Christian Halvorsen.
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 13.11.23 14:53 Oppdatert: 15.11.23 12:17
Helse og velferd Historie Kunst og kultur Lov og rett Samfunn og demokrati Språk og litteratur Urfolk
Vi anbefaler