Utstillingsåpning: POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN

Illustrasjons-/bannerbilde for Utstillingsåpning: POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN
Foto: Mari Karlstad og Julia Brekmo, Norges arktiske universitetsmuseum

Fotoutstillinga POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN åpner torsdag 16. november kl. 18:00 på Norges arktiske universitetsmuseum.

I flere tiår har et foto fra en ekvatorpassering i 1910 hengt i Polarmuseets utstillinger. Fotoet viser en enslig ballerina omgitt av staute menn på dekket til polarskuta Fram. Ballerinaen var imidlertid ikke den eneste som opptrådte i kvinneklær ved ekvatorfeiringer og i høypolare områder. Crossdressing eller drag var faste innslag på britiske polarekspedisjoner gjennom 1800-tallet – og høyst levende i 1910, på den norske sydpolsekspedisjonen ledet av Roald Amundsen. Den dag i dag inngår fortsatt crossdressing i linjeovergangsritualer til sjøs. 

Inspirert av polare iscenesettelser av kjønn, har Polarmuseet tidligere arrangert workshop i polar crossdressing. Gjennom sminke, kroppsspråk og pelsanorakker prøvde deltakerne ut nye, selvvalgte kjønnsuttrykk. Slik hjalp crossdressing oss til å tenke om kjønn som noe som skapes – noe vi alle gjør.  

Deltakernes polare alter ego ble foreviget av fotografene Mari Karlstad og Julia Brekmo. Resultatet vises fram i utstillingen POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN på Norges arktiske universitetsmuseum. 

Utstillinga åpner torsdag 16. november 2023 kl. 18:00 av Lars Kaupang, festivalleder for Arctic Pride. Deretter vil daglig leder for Polarmuseet, Silje Gaupseth, og direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, Lena Aarekol, holde korte faglige innlegg. 

Det blir sang ved Oda Nigist og hyggelig bevertning.  

Dørene åpner kl. 17:30, og arrangementet starter kl. 18:00.  

Gratis inngang til arrangementet og utstillinga POLAR CROSSDRESSING PÅ VEGGEN.  

Velkommen! 

Når: 16.11.23 kl 18.00–19.00
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Siri Asphaug Holmøy
E-post: siri.a.holmoy@uit.no
Legg i kalender