– Det blir hardt, men mer sosialt!

Studentene er tilbake på campus etter et digitalt år. Endelig kan man være mere sammen helt på ekte.

to studenter på campus
Jusstudentene Jørn Ruiz Foss og Aisha Khan er glade for å være tilbake på campus etter et langt digitalt år. Foto: Christian Halvorsen
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 11.08.21 14:00 Oppdatert: 11.08.21 15:58
Helse og velferd Lov og rett Samfunn og demokrati Studentliv / Studier

– Jeg har blandede følelser. Det er fint å være tilbake og godt å se folk. Men det er nesten ikke til å tro at man er tilbake, med tanke på hvordan det har vært, sier Jørn Ruiz Foss som er jusstudent på tredje året. 

Sammen med Aisha Khan, som er fjerdeårs-student, har han første studiedag på campus i dag. Begge tar en master i rettsvitenskap. 

Khan forteller at de fortsatt har forelesninger på nett, ettersom de på jus er ganske store kull på 130–140 personer. Det er vanskelig å finne store nok lokaler til at de skal kunne opprettholde én-meters-regelen.  

Les også: Slik blir studiestarten ved UiT

Forventninger etter korona

UiT har i år gitt studietilbud til rekordmange 8647 studenter. På grunn av pandemien blir mye av undervisningen digital også i dette høstsemesteret, men det vil også foregå mye fysisk undervisning på de ulike campusene.

– Det å kunne se et større antall mennesker, og faktisk føle at man er på et universitet for å studere, føles fantastisk, sier Khan.

Ruiz Foss er enig i at det føles bra bare å se folk. Han tror at det at man sitter og jobber med den samme oppgaven sammen gjør noe med moralen.

– Jeg tror dette året blir hardt, men mer sosialt, sier han. 

Ruiz Foss forteller at han søkte UiT fordi Tromsø er en by i nord, og da er det kort vei hjem. Han er opprinnelig fra Sortland. 

– Det er også det eneste jusstudiet med egen rettssal. I tillegg har vi muntlig prøve på eksamen her, slik at man også får praktisert muntlig, sier Ruiz Foss. 

– Jeg syns det er vanskelig å ha forventninger etter korona. Men jeg håper det blir bedre. At det blir litt mer forutsigbart, i forbindelse med koronatiltak, sier Khan.

– Og så forventer jeg selvfølgelig god faglig kvalitet, legger hun til.

Hun forteller at hun gikk tredje året på videregående her i Tromsø, og trivdes så godt at hun ville studere her også.

Miljø på tvers av årskull

Jus har et veldig godt miljø på tvers av årskull, forteller de to studentene. Det er noe som har manglet i koronatiden, fordi de måtte holde seg i kohorter.

Så dette miljøet har de virkelig savnet. 

jusstudenter samlet
Jus er et av mange studier ved UiT der det er et godt miljø på tvers av årskull. Foto: Tommy Hansen

– Vi pleier å ha studieturer som man kan melde seg på på tvers av årskull, og også fester. Da blir man jo kjent med studenter på tvers, forteller Ruiz Foss.

Jusstudentene, som går på to forskjellige årstrinn i studiet, forteller at det er slik de ble venner. 

– Studentene som begynte midt i koronatiden har jo aldri opplevd dette. Digital undervisning og kohorter er normalen for dem. Vi hadde det jo sosialt og fint først. Så ble dette tatt ifra oss, sier Khan. 

Hun sier at mange har også slitt med å studere hjemme.

Ferske studenter og fersk rektor

– Dere fortjener et godt år, sier rektor ved UiT, Dag Rune Olsen.

Han forklarer at han selv er like fersk som de nyeste studentene siden han er ny rektor, og at han også er nervøs for hvordan det blir her på UiT.

– Studentene er fremtiden. Men de er også nåtiden. Skaper vi en god nåtid, så legger vi grunnlaget for en god fremtid, mener rektoren. 

Han oppfordrer alle til å bli en annen student sin studentvenn. Et godt sted å møte nye venner er gjennom lag og organisasjoner, og akkurat dette er det gode muligheter for nå i høst. 

AktivCampus ønsker å gjøre det lettere for studenter å få oversikt over aktivitetstilbudet som finnes i byen, og dermed finne sin måte å være aktiv på gjennom resten av studieåret. Påmelding åpner 11. august, sier Ane Jensen, promoteringsansvarlig og sponsoransvarlig i AktivCampus Tromsø. 

– Alle er velkomne til å delta uansett studieår, studieretning og fysisk form! Og alle arrangementene er alkoholfrie, sier Jensen.

Følg AktivCampus på Facebook og Instagram for å holde deg oppdatert. 

DebutUKA håper alle nye studenter får to supre fadderuker. Dette er bare starten på en helt magisk tid i Tromsø, sier Tobias Hjermann, lederen av fadderordningen ved UiT som også er i full gang med å ta imot nye studenter.

faddere med ryggen til på campus
DebutUka er i gang, og fadderne er klare til å ta imot nye studenter på Campus. Foto: Christian Halvorsen

– Husk å ha det gøy!

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, som også var tilstede på UiTs semesterstart, sier at vi har lagt et spesielt halvannet år bak oss. Og lover at vi får et langt mer normalt studieår i år. 

– Ta studiene seriøst, men husk å ha det gøy! sier han. 

Han legger til at studietiden er den frieste tiden man noen gang vil oppleve. Han oppfordrer også til å utforske landsdelen og invitere andre med. 

Les også: – UiT er en av våre største suksesshistorier

minister og paramedisinere
Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim var tilstede på semesterstart ved UiT, og fikk møte de nye paramedisinstudentene på deres første dag. Foto: Christian Halvorsen
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler