Kulde og mye snø er en fordel for dyr og insekter

Flere steder i Nord-Norge er det satt kulderekord, i tillegg til at det er uvanlig mye snø for årstiden. Men slike værforhold gir gode dager for insekter og smågnagere.

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 12.11.19 08:00 Oppdatert: 12.11.19 14:34
Arktis Klima Naturvitenskap

Lemen i snø
Lemen er en smågnager som kan yngle hele vinteren, så lenge den kan leve beskyttet under et godt lag med snø. Foto: L. Demongin
– Generelt sett er en periode med stabilt kaldt vær senhøstes - slik vi har opplevd den siste uka - sjeldent noe problem for våre nordlige, godt kuldetilpassede planter og dyr. I november er disse artene allerede i «vintermodus». De varmblodige dyrene (fugler og pattedyr) har allerede skiftet til en mer isolerende vinterdrakt (pels og fjær) og tåler mye kulde, forklarer professor Rolf Anker Ims ved Institutt for arktisk og marin biologi.

Gi småfuglene mat

Matbehovet øker riktignok i kulda og særlig småfuglene vil ha nytte av litt hjelp på dette området. En liten varm kropp i kald luft nyter nok ekstra godt av mattilskuddet på fuglebrettene, påpeker Ims og legger til:

– Vekselvarme dyr, for eksempel insekter, og planter, er allerede i vinterdvale og har i stor grad fysiologiske mekanismer som gjør at de tåler lave temperaturer. Riktignok er det en nedre grense for hva enkelte arter tåler før de fryser i hjel. Eggene til lauvmakkene tåler for eksempel ikke lavere temperaturer enn minus 35. Men så kaldt har det jo ikke vært så langt i Troms. 

Smågnagerne har gode dager

Enkelte lyngplanter, som blåbær, tåler ikke å være eksponert i lengre perioder for temperaturer under minus 20 grader.

– Men på bakken ligger det nå et snødekke som hindrer at blåbærplantene utsettes for dette. Faktisk kan et snølag på bare 30 cm isolere så godt at bakketemperaturen bare så vidt er under frysepunktet, selv om lufttemperaturen er minus 30, forteller biologiprofessoren.

Med såpass mye fin løssnø som det nå er i store deler av Troms og Finnmark har alt som lever på bakken (insekter og smågnagere) gode dager – i alle fall i forhold til klima og vær.

Les også: Snøhygge fører til lemenår

Mer problematisk med mildvær

Mildvær på denne årstida kan være langt mer problematisk for mange av artene her i nord, særlig når det er vekslende perioder med mildvær og frost.

Med mange varmegrader i lufta kan planter og dyr vekkes fra dvaletilstanden og dermed være mer sårbare for påfølgende kulde. 

– Det isolerende snødekket kan forsvinne og omdannes til et isdekke som er uheldig av flere årsaker: Islaget isolerer ikke mot kulde slik løssnøen gjør, det kan føre til surstoffmangel og hindrer planteetere som reinsdyr og smågnagere å få tilgang til matplantene sine, avslutter Rolf Anker Ims.

Se også: Smågnagerårene forsvinner

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 12.11.19 08:00 Oppdatert: 12.11.19 14:34
Arktis Klima Naturvitenskap
Vi anbefaler