Har laget film om arbeidet med tilrettelagte kulturopplevelser

Hålogaland Teater (HT) har siden 2020 jobbet for å tilpasse konseptet Relaxed performance til et nordisk publikum med RELÆXTE-forestillinger. RKBU Nord har samlet inn forskningsbaserte erfaringer og råd for å sikre nødvendige, lokale tilpasninger og brukermedvirkning. Nå er det blitt film av prosjektet.

Noen av prosjektdeltakerne i RELÆXT.
Filmen om RELÆXT-prosjektet er nå lansert. Fra venstre: Hanna Hjelmeland (kommunikasjonsrådgiver og kontaktperson Relæxt HT), Terje Rafaelsen (filmskaper), Anita Salamonsen (prosjektleder, professor RKBU Nord) og Ulrikke Benestad Fuller-Gee (tidligere prosjektutviklingssjef HT). Foto: Mariann S. Karlsen, RKBU Nord
Portrettbilde av Karlsen, Mariann Schjølberg
Karlsen, Mariann Schjølberg mariann.s.karlsen@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 11.03.24 11:00 Oppdatert: 14.03.24 09:03
Helse og velferd Kunst og kultur Samfunn og demokrati

En RELÆXT forestilling er en kulturopplevelse tilpasset et publikum som har behov for tilrettelegging og tilpasninger av for eksempel lys, lyd og hyppigere pauser. Utviklingen av tilbudet, forskningen og ikke minst opplevelsen av å delta på RELÆXTE forestillinger er nå dokumentert gjennom filmen «RELÆXT- Velkommen til en hysj-fri sone!» som er laget med støtte fra Sparebank1 Nord-Norges #Samfunnsløftet. Filmskaper Terje Rafaelsen står bak produksjonen som gir oss et innblikk i prosjektet og hva publikum mener om det nye tilbudet.

Les Hålogaland teaters sak: Arbeid med tilrettelagte kulturopplevelser har blitt dokumentar

– Jeg synes filmen gir et godt bilde av hva RELÆXTe forestillinger kan bidra med, både for publikum, kulturinstitusjoner og lokalsamfunnet. I forskningsdelen av RELÆXT har vi intervjuet ulike publikumsgrupper og ulike ansattegrupper på HT fra før første RELÆXTE forestilling, for deretter å bringe denne forskningsbaserte kunnskapen tilbake til teateret med en gang slik at tilbakemeldingene ble tatt inn i den videre utviklingen av RELÆXT, forteller professor Anita Salamonsen som har ledet forskningen.

Se filmen her (lenke til You Tube)

Sammen med professor Wenche Torrisen ved Høgskulen i Volda/ Nord universitet har hun intervjuet rundt 60 deltakere blant publikum, helseinstitusjoner, brukerorganisasjoner og HT-ansatte. Forskerne har også gjort deltakende observasjon på forestillinger. De har særlig fokusert på hvilke tilpasninger som skal til for å gi barn, unge og deres familier en best mulig kulturopplevelse. Denne kunnskapen er brakt direkte tilbake til Hålogaland teater som har tilrettelagt underveis.

– Samarbeidet med Wenche og Anita har virkelig vært uvurderlig og uten tvil en av prosjektets viktigste suksessfaktorer. De har ivaretatt publikums stemme inn i prosjektet på en beundringsverdig måte, og sikret kontinuerlig påfyll av innsikt i hver fase av prosjektutviklingen. Ikke minst har de vært svært tydelige med oss som kulturaktører om det ansvaret vi tar på oss når vi utvikler et slikt tilbud. For dette er jeg som prosjektleder ikke bare takknemlig, men det har vært avgjørende for hvordan prosjektet har blitt implementert og eierskapet kulturakørene i nord nå kjenner på, sier tidligere prosjektutviklingssjef og primus motor for RELÆXT ved HT, Ulrikke Benestad Fuller-Gee.

Flere kulturaktører i Tromsø har som vi ser i filmen for lengst tatt i bruk RELÆXT, blant andre Arktisk filharmoni, Nordlysfestivalen og Tromsø internasjonale filmfestival. Denne våren introduserer også Kloden teater og Det Norske Kammerorkester RELÆXTe tilbud. Hålogaland teater og forskerne i prosjektet har laget en veileder, og RKBU Nord har hovedansvar for å utvikle et digitalt kurs som kan brukes av kulturaktører som ønsker å ta i bruk RELÆXT-konseptet.

Les mer om prosjektet her:

Arbeid med tilrettelagte kulturopplevelser har blitt dokumentar

Bidrar til å gjøre teater tilgjengelig for flere

Prosjektsiden til forskningsdelen av RELÆXT


Kortnytt fra Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Nord (RKBU Nord)
Karlsen, Mariann Schjølberg mariann.s.karlsen@uit.no Senior kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler