Vil rekruttere kunstig intelligens-forskere med utstilling

Maskinlæringsgruppa ved UiT skal i gang med å lage en permanent utstilling om kunstig intelligens. Målet er å rekruttere fremtidens forskere innen faget.  

to menn som holder en tegning av en utstillingsmodul
Prosjektlederne Benjamin Ricaud fra Maskinlæringsgruppa ved UiT (t.v.), og Samuel Kuttner, fra PET-senteret ved UNN (t.h.) holder opp tegningen til utstillingsmøbelet som skal installeres på Nordnorsk vitensenter (design: Science Projects Ltd). I bakgrunnen vises et KI-program som gjenkjenner ansikter, som vil være en del av utstillingen. Foto: Harald Lykke Joakimsen
Portrettbilde av Bludd, Ellen Kathrine
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 04.09.23 15:00 Oppdatert: 08.09.23 13:30
Naturvitenskap Teknologi

Fremtidens applikasjoner innen kunstig intelligens (KI) vil bli utviklet av dagens unge. Derfor er det viktig å vekke interesse, nysgjerrighet, og forståelse for denne typen teknologi fra tidlig alder. Også for å sikre fremtidig rekruttering til KI-fagfeltet. Derfor skal Maskinlæringsgruppa, i samarbeid med Universitetssykehuset Nord-Norge, nå lage en permanent utstilling om dette temaet på Nordnorsk vitensenter.

Maskinlæringsgruppa og Senter for Forskningsdrevet Innovasjon Visual Intelligence ved UiT driver med verdensledende forskning og utvikling av grunnleggende KI-metodikk. De driver også med anvendt forskning og innovasjon av spesifikke KI-løsninger innenfor blant annet helse.

Kunstig intelligens på interaktive skjermer

Utstillingen skal bestå av fire store skjermer hvor besøkende interaktivt kan teste ut forskjellige KI-relaterte spill og oppgaver.

– Utstillingen skal vise hvordan KI kan brukes i selvkjørende biler, til å manipulere bilder, gjenkjenne ansikt og karakterisere alder, kjønn og humør fra et kamerabilde, og hvordan KI kan finne sykdom i medisinske bilder fra innsiden av kroppen, forteller Samuel Kuttner en av forskerne bak utstillingen. Han forsker på KI og helse ved UNN og UiT. 

fem forskere som står foran vitensenteret
Prosjektdeltakerne utenfor Nordnorsk vitensenter, hvor utstillingen skal plasseres. Fra venstre: Mona Holmø, Christian Salomonsen, Benjamin Ricaud, Samuel Kuttner og Tobias Myrmel Antonsen. Foto: Harald Lykke Joakimsen

Han forklarer at de store interaktive skjermene og møblementet, samt innholdet på skjermene vil bli laget for å appellere til målgruppen, som i hovedsak er barn under 10 år.

I tillegg vil plakater forklare KI-teknologien på en lettfattelig måte.

Vil skape nysgjerrighet og interesse

Prosjektlederne Benjamin Ricaud og Kuttner håper at denne utstillingen kan bidra til å rekruttere fremtidens forskere og utviklere innen kunstig intelligens.

– Målet er at aktiviteten vil skape diskusjon og refleksjon slik at dagens unge vokser opp til å bli kritiske, nysgjerrige og med interesse og forståelse for KI-teknologi, sier Kuttner.

Nordnorsk vitensenter har årlig 50 000 besøkende, deriblant skoleklasser, barn- og ungdommer med foreldre og besøkende til Tromsø.

– Vitensenteret satser tungt på teknologi gjennom aktiviteter på Koderom, Skaperverksted og Teknolab, men mangler utstillingselementer innenfor kunstig intelligens. Dette prosjektet er derfor et etterlengtet supplement til allerede eksisterende utstillinger, sier utstillingsansvarlig, Mona Holmø, ved Nordnorsk vitensenter.

Studenter bidrar

Christian Salomonsen og Tobias Myrmel Antonsen studerer fysikk og matematikk med innretning mot maskinlæring. I 2022 var de med i et forprosjekt for å utvikle programvaren til utstillingen. De to studentene vil nå bidra med videreutvikling og ferdigstilling av programvaren, samtidig som et lokalt snekkeri vil bygge selve utstillingsmøbelet. Med god progresjon sikter Ricaud og Kuttner på at utstillingen kan installeres mot slutten av 2024, og åpnes kort tid etterpå, kanskje i starten av 2025.

Prosjektet har nylig blitt bevilget finansiering fra Equinors støtteordning. I tillegg bidrar prosjektmidler fra Tromsø Forskningsstiftelse, Norges Forskningsråd og SFI Visual Intelligence med midler til å realisere utstillingen.

– Den økonomiske støtten fra disse organisasjonene er helt avgjørende for at vi nå kan gå i gang og bygge utstillingsmøbelet, og utvikle programvaren til utstillingen. Det er noe vi setter stor pris på, avslutter Kuttner.


Kortnytt fra Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for fysikk og teknologi
Bludd, Ellen Kathrine ellen.kathrine.bludd@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler