«Hvordan avgrense mot Høyesterett og slippe unna med det?»
Det kunne vært tittelen på Lisa Mattea Elvevolds nye bok.
I letingen etter svar på de store spørsmålene har vi fulgt eimen av fersk trykksverte og endt opp på Lisa Mattea Elvevolds kontor. Hun er førsteamanuensis ved det juridiske fakultet og aktuell med boka «Om avtaletolkningens vesen – Teoretiske refleksjoner rundt et praktisk fenomen».
«Om avtaletolkningens vesen» startet som et doktorgradsprosjekt om tolkning av entrepriseavtaler med offentlig byggherre. Før hun gikk i gang med prosjektet tenkte hun at den avtalerettslige delen av avhandlingen kom til å være plankekjøring, men hun møtte fort kvist da hun innledningsvis skulle skrive kort om tolkningslæren.
– Jeg ble stående fast i avtaletolkningen og endte opp med å skrive en slags metabok om hvordan vi skriver om hvordan avtaler tolkes, forklarer hun.
Skriv heller «avtalen må tolkes», og gyv løs!
– Hvis du har lyst til å finne regler og retningslinjer for hvordan avtaler skal tolkes i praksis er det fint lite du kan si, mener Lisa Mattea.
– Ønsker du derimot å undre deg og reflektere over avtaletolkningen som fenomen, er det som med alle interessante fenomener mye du kan si, presiserer hun, som jo tross alt har skrevet en hel bok om emnet.
Når det gjelder regler og retningslinjer for tolkning av avtaler stiller hun seg som nevnt kritisk. Som eksempel viser hun til Fjord1-dommen, en dom hun anslår ha viet et helt år av livet sitt til.
– Før Høyesterett går i gang med å tolke avtalen resiterer de noen fraser fra tidligere dommer om hvordan avtaler skal tolkes. Men når de faktisk går i gang med tolkning av den konkrete avtalen henger det ikke sammen med frasene de innledningsvis resiterte i det hele tatt, forklarer hun.
– Vi skal ikke være sur på Høyesterett fordi de ikke gjør det de sier de gjør, vi skal bare si «slutt og skriv så mye generelt først». Skriv heller «avtalen må tolkes» og gyv løs, konstaterer hun.
Hvordan avgrense mot Høyesterett og slippe unna med det?
«Om avtaletolkningens vesen» holder trolig norgesrekorden for færrest henvisninger til rettspraksis i en juridisk avhandling. Lisa Mattea håper boka kan inspirere andre til å finne sin egen vei gjennom doktorgradsskogen.
– Det finnes ingen regler for avtaletolkning og ingen regler for hvordan man skal skrive en doktorgrad. Man kan lage sin egen lille sandkasse og si «se her, her leker jeg», og så lenge du gjør det på en etterprøvbar og forsvarlig måte, hvor du begrunner dine standpunkter og har skikkelig kildebruk kan du slippe unna med det meste, avslutter Lisa Mattea.
Er du interessert i avtalerett og juridisk metode?
Det juridiske fakultet er hjem til forskergruppa i formuerett.
Avtalerett, obligasjonsrett og juridisk metode er obligatoriske emner på masterstudiet i rettsvitenskap ved UiT.
Det juridiske fakultet har et PhD-program for de som virkelig vil dykke dypt ned i tematikken.
Kortnytt fra Det juridiske fakultet
-
Biologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Rettsvitenskap - master
Varighet: 5 År -
Barnevern - bachelor
Varighet: 3 År -
Sosialt arbeid - bachelor
Varighet: 3 År -
Vernepleie - bachelor
Varighet: 3 År -
Barnevern - bachelor
Varighet: 3 År -
Vernepleie - bachelor (deltid, samlingsbasert)
Varighet: 4 År -
Environmental Law - master
Varighet: 2 År -
Ph.d.-utdanning i rettsvitenskap
Varighet: 3 År -
Ocean Leadership - Executive master
Varighet: 3 År -
Contemporary Issues in Risk and Crisis Management - master
Varighet: 2 År -
Sosialt arbeid - bachelor
Varighet: 3 År -
Fagdidaktikk for lærere - master
Varighet: 4 År