Utvikler virtuell reisekonsulent

Lei av å bruke timer på leting etter flybilletter og hotell? Ved UiT i Narvik er ArcLog involvert i utviklingen av en virtuell reisekonsulent som skal kunne ta jobben for deg.

Bilde av pc-skjerm og kart
Kan vi i fremtiden overlate all bestilling av reiser til kunstig intelligens? Ved UiT i Narvik er ArcLog involvert i utviklingen av en virtuell reisekonsulent. Foto: Pixabay
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 17.11.22 10:33 Oppdatert: 03.01.23 14:02
Reiseliv Teknologi

Mange av oss har vel surfet rundt og brukt utallige timer på å velge flybilletter, hoteller og transportalternativer – alt for å finne det best mulige alternativet for vår neste reise.

Nå samarbeider ArcLog - teknologisk kompetansesenter for arktiske logistikkoperasjoner - med Riga tekniske universitet i Lativa om utviklingen av en såkalt smart reiseassistent. Med i prosjektet er også det latviske reiselivsselskapet Vanilla Travel.

Reisebestilling

Prosjektet som heter Travel.izi, har mottatt 95 000 euro i tilskudd fra Norway Grants 2014-2021, og har som mål å ta i bruk kunstig intelligens på en ny måte innen reisebestilling.

«De fleste bransjer bruker allerede kunstig intelligens-løsninger både innen kundeservice, forbedring av effektivitet og til nye tjenester og nye opplevelser. Dessverre er turisme langt bak på dette området», heter det fra prosjektet. De mener teknologien som er i bruk i dagens reisebestillingssystemer er utdatert.

Skal finne og bestille

«Målet med Travel.izi-prosjektet er å gi reisende en mer positiv opplevelse i prosessen med å velge en reise, det være seg mer praktisk, hyggelig eller til og med morsomt og raskere», heter det. Det skal skje gjennom utviklingen av et reisebestillingssystem basert på en unik kunstig intelligens-teknologi implementert i en flerspråklig automatisert virtuell reiseassistent.

Den virtuelle assistenten skal være tilgjengelig på de mest populære kommunikasjonsplattformene, med live kommunikasjon og turismetjenester, inkludert en full bestillingsprosess. Den innebærer ikke bare å finne, men også bestille de beste alternativene av de tjenester du trenger når du skal ut og reise, som flybilletter og hotell.

Planlegger videre testing

Den første utviklingsrunden i prosjektet er unnagjort. Konklusjonen i etterkant er at løsningen prosjektet ser for både er teknisk mulig og vil fungere:

«Vi utvikler for tiden hovedfunksjonaliteten, og vi planlegger også testing hos brukere som tidligere har uttrykt ønske om å delta i prosjektet», heter det.
ArcLog bidrar i prosjektet med datainnsamling om nordnorske reiseretninger samt testing av den virtuelle assistenten.

Agreement number: NP-2022/9 with identification number: NAGS1-IES-2021/25


Kortnytt fra Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler