UiT sendte 7 tonn IT-utstyr til gjenbruk i 2021

UiT Norges arktiske universitet reduserer klimaavtrykket ved å resirkulere brukt IT-utstyr. I fjor ble hele 6,9 tonn sendt til gjenvinning.

IT-utstyr.
UiT sender IT-utstyr til gjenbruk etter fire-fem års bruk. Foto: UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 19.04.22 14:27 Oppdatert: 22.04.22 10:45
Bærekraft Om UiT Teknologi

Den teknologiske utviklingen går raskere enn noen gang, og elektronisk avfall er en av verdens raskest voksende avfallsstrøm. Med nesten 4000 ansatte er det mye IT-utstyr i bruk ved UiT.

Gunhild Årnes Guttvik er ansatt som ny digital partner i IT-avdelingen ved UiT.
Gunhild Årnes Guttvik er ansatt som ny digital partner i IT-avdelingen ved UiT. Foto: UiT

– Bærekraft er et av de store samfunnsspørsmål i vår tid, og preger naturlig nok også det vår avdeling holder på med, sier IT-direktør ved UiT, Stig Ørsje.

Gunhild Årnes Guttvik er ansatt som ny digital partner og ressurs på bærekraftperspektivet i IT-avdelingen ved UiT. Hun mener det er viktig at alle ved UiT tenker på hvordan de bruker IT-utstyret sitt, slik at det varer så lenge som mulig.

– At UiT sender IT-utstyr til gjenbruk etter fire-fem års bruk, er bærekraftig, sier Guttvik.

Returordning siden 2011

Ordningen for retur av IT-utstyr startet på Det helsevitenskapelige fakultet i 2011.

Torstein Masterbakk er innkjøpsrådgiver ved UiT.
Torstein Masterbakk er innkjøpsrådgiver ved UiT. Foto: UiT

– Den gang handlet det like mye om å slette data på en sikker måte, som å gjenbruke utstyr, forteller innkjøpsrådgiver Torstein Masterbakk.

Sammen med universitetene i Oslo og Bergen og NTNU i Trondheim har UiT en felles avtale med firmaet 3stepIT for gjenbruk av IT-utstyr. Ifølge 3stepIT var UiT best av de fire store universitetene i 2021, da UiT sendte hele 6,9 tonn IT-utstyr til gjenbruk. Det er levert inn blant annet PC-er, skjermer, tastatur og desktoper. 84 prosent av det som er innlevert er gjenbrukt, hovedsakelig på skoler i Polen og andre deler av Øst- Europa.

Ordningen reduserer også karbonavtrykket til UiT. I 2021 har UiT spart miljøet for hele 320 558 kg CO2-utslipp, ifølge rapporten fra 3stepIT.

En slik ordning støtter opp om sirkulærøkonomien, og ansatte slipper stress over utstyr som i verste fall ikke fungerer.

– Det siste kaller jeg for bærekraftig arbeidsmiljø, smiler Guttvik.

Gode digitale møter

Stig Ørsje er IT-direktør ved UiT.
Stig Ørsje er IT-direktør ved UiT. Foto: Torbein Kvil Gamst/UiT

Det er også gjort grep knyttet til utskriftsordningen ved UiT og tilrettelegging av gode digitale møter for å gjøre jobbhverdagen mer bærekraftig.

– «Friskt møtevett for godt medarbeiderskap ved UiT Norges arktiske universitet» var et viktig bidrag som vi utarbeidet i samarbeid med fakultetene, nettopp for å tilrettelegge for gode digitale møter som alternativ til reising. På undervisningssiden har jeg lyst å trekke frem at vi har vært nasjonalt ledende på gode tjenester for undervisning i et flercampusuniversitet, sier Ørsje.

Et eksempel på det siste er «Det langstrakte klasserommet».   

Fakta om IT-gjenbruk

  • Brukt utstyr leveres til en lokal IT-avdeling ved UiT. Også privat utstyr kan leveres inn.
  • Det utføres sikker sletting av utstyret, som klargjøres for salg. Ved klargjøringen kvalitetssjekkes utstyrets funksjonalitet og fysiske tilstand.
  • 3stepIT har et eget salgsteam som selger brukt IT-utstyr. Teamet videreselger enhetene til kunder som er godkjent av 3stepITs Customer Verification Program. Det innebærer at kunden, eller markedet kunden opererer i, har på plass et reglement for gjenvinning av EE-avfall.


Kortnytt fra Avdeling for IT, Seksjon for kommunikasjon
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler