CANS-forsker fikk prestisjestipend

– Dette er en fantastisk mulighet til å fordype meg i forskningen og bygge opp et internasjonalt nettverk av mikrobiomforskere, forteller Veronika K. Pettersen på Institutt for medisinsk biologi og Senter for nye antibakterielle strategier (CANS).

Veronika K Pettersen, CANS
"De gamle grekerne sa at all sykdom starter i magen", forteller Veronika K Pettersen. Men mer enn 2000 år seinere har vi fortsatt ikke full oversikt over mekanismene i magen og tarmsystemet. I alle fall ikke når det gjelder antibiotikabruk. Foto: Jan Fredrik Frantzen, UiT
Portrettbilde av Frantzen, Jan Fredrik
Frantzen, Jan Fredrik jan.f.frantzen@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 28.09.21 15:08 Oppdatert: 29.09.21 09:46
Helse og velferd

Fredag 24. september var en god dag for mikrobiolog Veronika K. Pettersen. Da ble det klart at hun hadde kommet gjennom nåløyet som en av to nye Young CAS Fellows hos Centre for Advanced Study (CAS) ved Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo.

Fra nyttår og to år fremover blir hun en av to nye unge forskerne som får støtte fra CAS. Young CAS Fellow er ei prestisjetung stipendordning der forskere under 40 år innen alle fagfelt kan søke om opptak.

De som blir tatt inn i ordninga får finansiert tre intense workshops det første året, og et to måneders studieopphold innen samme forskningstema det andre året. Det gir forskerne både tid og økonomisk mulighet til å invitere forskere fra flere fagfelt og utvikle sine egne faglige nettverk.  

CAS - Centre for Advanced Study

Senter for grunnforskning ved Det Norske Videnskaps-Akademi (CAS) er en forskningsstiftelse, grunnlagt av Det Norske Videnskaps-Akademi i 1989. Hovedformålet med CAS er å fremme nysgjerrighetsdrevet, fremragende grunnforskning. Forskere under 40 som har fullført sin PhD og arbeider ved en av partnerinstitusjonene til CAS kan søke om en toårig periode som Young CAS Fellow.

Antibiotikabruk påvirker utviklingen av barnets tarmflora

I CANS forsker Pettersen på samspillet mellom vert og mikrober i barns mikrobiom, og på hva som er rollene til de bakteriene som først koloniserer tarmen, når det gjelder å etablere beskyttelse mot infeksjoner. Det er spesielt forskning på antibiotikabruk hos mødre og barn under og etter fødselen som opptar henne – og som hun nå får muligheten til å fordype seg enda mer i.

Mikrobiom

Mikrobiom eller mikrobiota er den samlingen av alle mikroorganismer som lever på indre og ytre overflater hos mennesker, dyr, planter og sopp. Mikrobiomet omfatter mikroorganismer som har en viktig funksjon i organismen og er nyttige, men inneholder også harmløse mikroorganismer som verken er til gagn eller nytte. Noen av mikroorganismene i mikrobiomet kan være sykdomsfremkallende.

Kilde: https://snl.no/mikrobiom

–  Overføring av mikrober fra mor til barn spiller en sentral rolle i tarmkoloniseringsprosessen, med mors mikrobiom som hovedkilde for spedbarnets tarmbakterier. Moderne livsstil har imidlertid endret hvordan mors mikrober overføres til barnet. Blant faktorer som alvorlig endrer mikrobiomsåingsprosessen er bruk av antibiotika kort tid før og etter fødselen, noe som påvirker både morens og spedbarnets mikrobiom negativt og utsetter barnet for risiko for infeksjoner med antibiotikaresistente bakterier.

Nå får Pettersen altså enda bedre muligheter til et intenst samarbeid med internasjonale forskningsmiljøer for å diskutere disse problemstillingene, og finne metoder for å avdekke hva som skjer i magen og tarmen når vi bruker antibiotika.

Dessuten, er det mulig å redusere bruken av antibiotika i og rundt fødsel? Det tar jo knekken på alle bakteriene – både de som er bra for oss og de vi helst ikke vil ha i kroppen.

Kontaktinformasjon
Veronika K Pettersen
veronika.k.pettersen@uit.no

CANS - Senter for nye antibakterielle strategier

Senter for nye antibakterielle strategier (CANS) er et nytt, tverrfaglig senter på UiT for forskning, utdanning, innovasjon og formidling relatert til antimikrobiell resistens (AMR). CANS består av 16 forskningsgrupper fra det helsevitenskapelige fakultetet, fakultet for naturvitenskap og teknologi, og fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi på UiT, i tillegg til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).  

CANS skal initiere nye tverrfaglige og bærekraftige strategier i behandling og forebygging av antimikrobiell resistens (AMR). Med bærekraftige strategier mener vi behandling som i mindre grad legger til rette for at bakterier kan bli resistente, og som beskytter kroppens normale mikrobeflora bedre enn tradisjonelle antibiotika. CANS skal også bygge opp under eksisterende sterke AMR-miljøer.

Leder for CANS: Arnfinn Sundsjord

 


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for medisinsk biologi
Frantzen, Jan Fredrik jan.f.frantzen@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler