IMal fikk åtte millioner fra FRIPRO

Forskningsrådet støtter innovativt forskningsprosjekt ved UiT i Narvik. IMal skal utvikle nye løsninger for bærekraftig avfallsgjenvinning og omvendt logistikk.

Portettbilde av mann inne i et universitetsområde.
Førsteamanuensis Hao Yu leder et prosjekt hvor målet er å forstå hvordan mennesker og teknologi kan samarbeide sømløst i fremtidens logistikksystemer. Foto: Christian Halvorsen
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 11.04.25 13:29 Oppdatert: 14.04.25 15:05
Teknologi

Prosjektet, som har fått åtte millioner i støtte, heter «Digital Reverse Logistics Twin 5.0 (DigiRL 5.0): Enabling Human-Centricity in Data-Driven Decision-Making and Flexible Automation». Dette handler om bærekraftig avfallsgjenvinning og omvendt logistikk, som møter høye kostander, uforutsigbare returstrømmer og behov for å kombinere teknologi med menneskelig ekspertise.

Fakta om Fri prosjektstøtte (FRIPRO)

  • En støtteordning fra Forskningsrådet for banebrytende forskning.
  • Formålet er vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront.
  • Ønsker å fremme dristig og nyskapende forskning.
  • Åpen for søknader innenfor alle fag- og forskningsområder.
  • Løpende søknadsfrist.
  • Les mer om FRIPRO på Forskningsrådets nettsider.  

–  Prosjektet vårt adresserer disse problemene gjennom perspektivet til den femte industrielle revolusjonen (Industri 5.0), hvor mennesker og maskiner jobber hånd i hånd. Ved å utnytte datadrevne beslutningsprosesser og fleksibel

Portrettbilde av kvinne
Professor Wei Deng Solvang. Foto: Pri
automatisering, har vi som mål å revolusjonere avfallsgjenvinning og bane vei for grønnere og mer effektive logistikkløsninger, sier professor og instituttleder Wei Deng Solvang på Institutt for industriell teknologi. 

Det er hennes kollega førsteamanuensis Hao Yu som leder forskningsprosjektet, som ønsker å styrke IMal (Intelligent Manufacturing and Logistics) sin ledende posisjon i fagfeltet, samt bidra til deres visjon om bærekraftige logistikk- og industrisystemer.  

I tillegg til IMal-prosjektet har UiT også fått 12 millioner i støtte av FRIPRO til forskning på antibiotikaresistens. Dette prosjektet ledes av professor Pål Jarle Johnsen på Institutt for farmasi ved UiT i Tromsø.

Forskning som flytter grenser

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (AP) dette om FRIPRO-utdelingene:

Portrettbilde av kvinne med lyst hår, lys bluse og mørk jakke.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (AP). Foto: Caroline Dokken Wendelborg/ZERO

– Vi trenger nysgjerrighetsdrevet forskning fra våre fremste forskere. Prosjektene som får støtte nå, er med på å flytte grensene for hva vi vet, gjennom å stille helt nye spørsmål. Slik bidrar våre beste forskere med ny kunnskap som ruster oss for framtida.

I denne omgang fikk 23 prosjekter landet rundt støtte av FRIPRO, noe som til sammen betyr 216 millioner til forskning som skal gi banebrytende ny kunnskap.


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler