Aakvaag inn i regjeringsutvalg om KI i høyere utdanning

– Kunstig intelligens er kanskje den største utfordringen som har truffet høyere utdanning og akademia siden kvalitetsreformen for 25 år siden, sier Gunnar C. Aakvaag, professor i sosiologi ved UiT. Nå er han oppnevnt som medlem i regjeringens utvalg om KI i høyere utdanning.

Ungdom ser på skjerm
Studentene oppgir at de bruker KI-verktøy i studiene. Samtidig etterlyses klarere kjøreregler på området. Nå skal et regjeringsoppnevnt utvalg gi råd om KI i høyere utdanning. Foto: Tommy Skum Hansen, UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 09.04.25 12:13 Oppdatert: 09.04.25 12:33
Om UiT Teknologi

Jeg må innrømme at jeg har relativt store forventninger til arbeidet komiteen skal gjøre. Det å få muligheten til både å være med å diskutere dette og å få bidra til å rådgi i et tema som er så viktig, er både et privilegium og et stort ansvar, sier Aakvaag.

Trenger kjøregler i høyere utdanning

Det ferske regjeringsutvalget skal gi råd om hvordan teknologien kan komme studenter, universiteter, høyskoler og samfunnet til gode. Utviklingen innenfor KI har gått veldig raskt de siste årene. En stor andel av studentene oppgir at de bruker kunstig intelligente verktøy i studiene. Samtidig etterlyses klarere kjøreregler på området.

Gunnar Colbjørnsen Aakvaag, professor i sosiologi ved UiT. Foto: Privat

Ingen skal være i tvil om kvaliteten på utdanningen studentene får fra norske universiteter og høyskoler. Spørsmålet er ikke hvor mye eller lite kunstig intelligens som skal inn i utdanningene, men hvordan vi tilpasser utdanningene til en ny teknologisk hverdag. Vi trenger kjøreregler for hvordan vi kan og bør bruke KI i høyere utdanning. Det skal utvalget gi oss, og jeg er glad for at de nå starter arbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland i en pressemelding.

Akademiske prinsipper møter KI

KI-teknologien må vi forholde oss offensivt til. Jeg er ikke invitert inn i utvalget som ekspert på KI. Det sitter andre folk i utvalget som kan det teknologiske aspektet langt bedre enn meg. Jeg er imidlertid en bredt orientert samfunnsforsker med 20 års undervisningserfaring på alle nivåer i akademia, og er sterkt forpliktet på prinsipper som akademia og høyere utdanning representerer, som akademisk frihet, sannhetssøken, kritisk tenkning og kraften i det bedre argument. Det jeg ser på som mitt kanskje viktigste bidrag, er å representere noe som er litt mer stabilt, nemlig disse normene, prinsippene og verdiene, i møte med noe som er veldig flytende og utfordrende og i veldig sterk bevegelse, nemlig KI-teknologien, sier professor Gunnar C. Aakvaag.

Muligheter og utfordringer

Utvalget ledes av Anders Malthe-Sørenssen, professor i fysikk ved Universitetet i Oslo, og skal levere sin innstilling som en NOU innen 1. oktober 2026.

Utvalget skal gi råd til sentrale myndigheter, universiteter og høyskoler, og fagmiljøene - og skal

  • gi en overordnet analyse av hvordan KI påvirker høyere utdanning.
  • gi en analyse av hvilke muligheter og utfordringer KI innebærer for høyere utdanning, herunder utforming av studietilbud, undervisning og læringsaktiviteter, eksamen, vurdering, kvalitetsarbeid, studentenes arbeidsvaner og tilegnelse av norsk fagspråk.
  • gi råd om hvordan institusjonene og fagmiljøene best kan forholde seg til KI, for å bidra til at fastsatte målsettinger for høyere utdanning blir oppnådd med effektiv bruk av ressurser.
  • gi råd om hvordan institusjonene og fagmiljøene kan veilede studenter i god KI-bruk.
  • gi råd til statlige myndigheter om hvordan de bør utnytte mulighetene og løse utfordringer med KI i høyere utdanning og hvilke tiltak som eventuelt bør iverksettes.

Utvalgets medlemmer

I tillegg til Anders Malthe-Sørenssen, består utvalget av følgende medlemmer:

  • Inga Strümke, forfatter og førsteamanuensis ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Jan-Ove Færstad, professor i juss ved Universitetet i Bergen
  • Monika Nerland, professor i utdanningsvitenskap ved Universitetet i Oslo
  • Gunnar C. Aakvaag, professor i sosiologi ved UiT Norges arktiske universitet
  • Anne Cathrin Østebø, administrerende direktør for Validé
  • Barbara Wasson, professor ved Universitetet i Bergen og direktør for SLATE (The Centre for the Science of Learning and Technology)
  • Erik Johansen, masterstudent i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
  • Hilde Inntjore, viserektor for utdanning ved Universitetet i Agder
 

Kortnytt fra Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning, Institutt for samfunnsvitenskap
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Vi anbefaler