Braksuksess for verdens nordligste KI-konferanse

Forskere fra 27 forskjellige land møttes i Tromsø for å dele de siste framskrittene innen kunstig intelligens. – Jeg har sett mye interessant forskning som har åpnet øynene mine for nye retninger å utforske i mitt eget prosjekt, sier NLDL-deltaker Tiago Ramos.

To personer står foran en gruppe mennesker under en vitenskapelig poster-sesjon
Tiago Ramos og Nour Rekik var to av 250 forskere som reiste til Tromsø for å lære om siste nytt innen kunstig intelligens. Foto: Petter Bjørklund
Portrettbilde av Bjørklund, Petter
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Publisert: 17.01.25 06:00 Oppdatert: 20.01.25 13:08
Internasjonalt samarbeid Teknologi

Han og Nour Rekik er to av 250 forskere som tok turen til Tromsø for å lære om siste nytt innen kunstig intelligens (KI) under Northern Lights Deep Learning (NLDL) Conference 2025. Forskningskonferansen ble arrangert fra 7. til 9. januar ved UiT i Tromsø.

En svær gruppe forskere som følger med i et auditorium
250 internasjonale forskere fra 27 land var samlet under NLDL 2025 Foto: Petter Bjørklund

Ramos er doktorgradskandidat ved portugisiske Universitetet i Porto mens Rekik arbeider som programvareutvikler i tyske PEER Group GmbH. For Ramos markerer NLDL hans første forskningskonferanse siden han begynte med doktorgraden i fjor.

– Det har vært veldig flott å møte så mange folk, utforske de ulike mulighetene som fins innen feltet, og lære mer om den mangfoldige forskningen som vises fram her, sier Rekik om sine erfaringer med KI-konferansen.

Banebrytende KI-forskning

Under årets NLDL viste deltakerne fram de siste framskrittene innen KI gjennom interaktive sesjoner. Forskningen som ble presentert dekket et bredt spekter av temaer som medisinsk bildeanalyse, forklarbare KI-metoder, og analyse av satelittbilder for overvåking av klimaet.

Anerkjente eksperter innen feltet holdte også dagsaktuelle innlegg og diskusjoner om ulik KI-tematikk, fra samfunnsaktuelle spørsmål som om KI kan løse kriser som dagens helsevesen står ovenfor, til tekniske konsepter som KI og naturlig språkforståelse.

Fire forskere står og prater om ny forskning på kunstig intelligens
Forskere fra verden over viste fram forskningen sin under  NLDL 2025. Foto: Harald Lykke Joakimsen

Halvparten av deltakerne deltok også i NLDL 2025 Winter School, et interaktivt femdagers kurs som ga de en grundig innføring i temaer som store språkmodeller og pålitelig KI-teknologi.

Mangfold, likestilling, og næringslivet

Et viktig mål med NLDL er å skape bevissthet og debatt rundt dagsaktuelle temaer innen KI. Mangelen på mangfold og inkludering innen KI-feltet ble satt på dagsordenen av representanter fra forskning, næringsliv og offentlig forvaltning under "Diversity in AI".

Under
Under "Diversity in AI" diskuterte representanter fra forskning, næringsliv og offentlig forvaltning tiltak som skal fremme inkludering og likestilling for kommende generasjoner av KI-forskere. Foto: Harald Lykke Joakimsen

Ekspertene presenterte synspunktene sine gjennom egne innlegg før de i en paneldiskusjon diskuterte tiltak som skal fremme inkludering og likestilling for framtidige KI-forskere.

KI har et enormt potensial innen industri, men det er fortsatt et stort gap mellom utvikling av metodikk og den faktisk bruken av KI. Fagpersoner fra forskning og næringslivet møttes for å diskutere hvorfor teknologien er viktig for norsk næringsliv, problemene KI kan løse, hvordan KI kan tas mer i bruk innen ulike industriområder, og hvordan akademia og næringsliv bør samarbeide for å skape sikker og trygg KI-teknologi.

Svært fornøyd

Michael Kampffmeyer, en av hovedorganisatorene for NLDL 2025, takker alle forskere som kom til Tromsø for å dele kunnskap, stifte nye samarbeid, og vise fram siste KI-nytt.

– Det har vært fantastisk å se så mye arbeid av høy kvalitet bli presentert under årets konferanse. På vegne av organisatorene vil jeg rette en stor takk til alle som bidro til å gjøre NLDL 2025 til en suksess, forteller Kampffmeyer.

Norsk regnesentral, Kongsberg Satellite Services, Mathworks, og Norges forskningsråd var finansieringskilder for NLDL 2025.

Om Northern Lights Deep Learning Conference (NLDL)

  • En årlig forskningkonferanse innen kunstig intelligens og dyplæring.
  • Konferansen samler om lag 250 forskere hvert år for å vise fram de siste framskrittene innen fagfeltene.
  • NLDL har som mål å skape debatt og diskusjon rundt samfunnsaktuelle temaer, som mangfold innen feltet og bruk av KI innen industri.
  • Arrangeres av SFI Visual Intelligence og UiTs forskningsgruppe for maskinlæring, med Norwegian AI Research Consortium (NORA) som viktigste partner.

Les mer om NLDL på www.nldl.org.


Kortnytt fra Institutt for fysikk og teknologi
Bjørklund, Petter petter.bjorklund@uit.no Kommunikasjonsrådgiver / Maskinlæring
Vi anbefaler