Vil framskynde helseinnovasjon i Norge og India
I prosjektet Photonics4Life skal UiT og indiske partnere utvikle innovativ helseteknologi gjennom å flytte laboratoriet nærmest mulig pasientnært arbeid.
INCP er et program som er opprettet for å styrke tverrfaglig samarbeid og utveksling mellom høyere forsknings- og utdanningsinstitusjoner i Norge og India. Tildelingene til INCP bidrar også til å øke kvaliteten i forskning og høyere utdanning og legger til rette for at forskningsinstitusjoner i begge land kan inngå i et nært samarbeid med næringsliv og industri.
Prosjekter som får støtte er i vidt ulike kategorier, og kan omhandle forskning eller utdanning på felt som demokrati og rettstat, utdanning, hav, Arktis, ren energi, klima og miljø, urban planlegging og utvikling, helse, bioteknologi, IT og sikkerhet.
Innkommende søknader blir behandlet av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og University Grants Commission India (UGC).
Fakta om prosjektet Photonics4Life
- Forskningsprogram som er opprettet for å bruke fotonikk som teknologi til å utvikle innovative løsninger for globale helseutfordringer.
- Har i 2024 fått 2,8 kroner i støtte fra India-Norway Cooperation Programme (INCP) og tre millioner kroner fra Utforsk-programmet
Samarbeidspartnere i Norge:
- Norinnova
- Universitetet i Innlandet
- Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN)
- UiT Norges universitet
- SINTEF Digital
Samarbeidspartnere i India:
- India: IIT Delhi (IITD, hovedpartner)
- IIT Hyderabad (IITH)
- IIT Madras (IITM)
- Apollo Cancer Institutes
- Center for Healthcare and Entrepreneurship (CfHE)
- Kamineni Hospitals
Blant de 88 som søkte på INCP2 i år, ble 12 prosjekter innvilget støtte på 2,8 millioner kroner hver, hvor tre av mottakerne er UiT-forskere. Prodekan for forskerutdanning ved NT-fakultetet og professor i matematikk, Cordian Riener, har mottatt støtte til et prosjekt som omhandler bruk av matematiske teorimodeller til utvikle mer effektiv dataoverføring og sikrere datakryptering. Et annet prosjekt som mottok midler fra INCP er rettet mot tverrfaglig utdanning og forskning innen bioskopi, og er ledet av Krishna Agarwal, professor ved Institutt for fysikk og teknologi
Prosjektet som ble innstilt som nr. 1 av INCP er Photonics4Life, som også har fått tre millioner kroner i støtte fra HK-dir gjennom Utforsk-programmet. Det varer over fire år og omfatter bruk av avansert fotonikk-teknologi som kan uttestes i behandlingssituasjoner, i nært samarbeid med fem indiske og norske forskningsinstitutter.
Samarbeidspartnere skal i prosjektet bidra med spesialkompetanse innen avansert medisinsk teknologi. Det kan dreie seg om nanofabrikasjon (SINTEF), genomikk og antimikrobiell resistens (UNN) og avansert mikroskopi og spektroskopi (UiT, IITD og IITM).
Avanserte diagnoseverktøy
Teknologien som utvikles i prosjektet skal brukes til diagnostisering av sykdommer og tilstander som regnes som samfunnsutfordringer, som munn- og brystkreft, immunresistens eller sterilitet. Det innebærer at det gjøres digitale analyser av sykdommer, med KI som hjelpeverktøy.
– Helsediagnostiske teknologier må være sensitive, bærbare og rimelige for å maksimere forskningsresultater. Fotonikk-teknologier, kombinert med AI, har vist seg å være lovende verktøy innen helseomsorgen. Hvis en skal tilpasse helseverktøy, ved å flytte fra laboratoriet nærmest mulig pasientnært arbeid, er det avgjørende med en tverrfaglig og innovativ tilnærming, understreker prosjektleder og professor Balpreet Singh Ahluwalia, ved Institutt for fysikk og teknologi.
Innovasjon basert på praktiske utfordringer
Prosjektet samler forskere fra fem ulike fagdisipliner og regioner, som skal legge opp en felles strategi rettet mot problemløsning, for å kunne skape innovasjon som er praktisk og tilpasset sykehusenes daglige utfordringer.
– Målet med dette prosjektet er at resultater fra grunnforskning kommer flest mulig mennesker til gode, og at det også kan få ringvirkninger for globale helseutfordringer. I tillegg vil prosjektet framskynde innovasjon i helsevesenet ved å tilby opplæring og støtte et innovasjonsøkosystem. Når primærhelsetjenesteklinikker kan ta i bruk ny teknologi på et tidlig stadium, vil det bli gjennomført mer effektive tiltak som gagner folkehelsen, sier Ahluwalia.
Han legger til at prosjektet vil tilby en ny generasjon forskere adgang til nyutviklet teknologi som kan brukes til medisinsk forskning. De får også trening i innovasjon og entreprenørskap, og i å øve opp tverrfaglige ferdigheter, ved å tilpasse denne teknologien til å håndtere daglige kliniske utfordringer på tre sykehus og helseinnovasjonssentre i India og Norge.
Etablering av virtuelt senter
UiT og IIT Dehli har over en tiårsperiode inngått i et forskningssamarbeid om fotonikk gjennom forskernettverket INTPART (2020-2024), og med støtte fra INCP-1 (2015-2018). Samarbeidet har ført til at det er blitt utviklet og testet ut en rekke avanserte teknologiske verktøy innen optisk mikroskopi og spektroskopi. I årenes løp er det også gjennomført 50 utvekslinger av forskere mellom Norge og India, 60 fagartikler er publisert og fem doktorgradsavhandlinger er blitt avlagt på feltet fotonikk.
Det nye prosjektet Photonics4Life vil i tillegg legge et fundament for en masterutdanning i fotonikk og nanoteknologi ved UiT, som har oppstart i 2026. På sikt skal det også etableres et virtuelt senter for Photonics4Health. Der kan stipendiater og masterstudenter fra alle partnerinstitusjonene kunne få veiledning fra en hovedforsker i prosjektet (PI) gjennom å arrangere workshoper og to sommerskoler.
-
Fiskeri- og havbruksvitenskap - bachelor
Varighet: 3 År -
Fiskeri- og havbruksvitenskap - master
Varighet: 2 År -
Akvamedisin - master
Varighet: 5 År -
Bioteknologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - master
Varighet: 2 År -
Musikkteknologi
Varighet: 2 Semestre -
Computer Science - master
Varighet: 2 År -
Geosciences - master
Varighet: 2 År -
Technology and Safety in the High North - master
Varighet: 2 År -
Physics - master
Varighet: 2 År -
Mathematical Sciences - master
Varighet: 2 År -
Molecular Sciences - master
Varighet: 2 År -
Luftfartsfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Arkeologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datamaskinsystemer - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Geologi - bachelor
Varighet: 3 År -
Kjemi - bachelor
Varighet: 3 År -
Samfunnssikkerhet og miljø - bachelor
Varighet: 3 År -
Automasjon, ingeniør - bachelor (ordinær, y-vei)
Varighet: 3 År -
Samfunnssikkerhet - master
Varighet: 2 År -
Farmasi - master
Varighet: 2 År -
Romfysikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Klima og miljøovervåkning, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Bærekraftig teknologi, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Forkurs for ingeniør- og sivilingeniørutdanning
Varighet: 1 År -
Anvendt fysikk og matematikk, sivilingeniør - master
Varighet: 5 År -
Praktisk-pedagogisk utdanning for trinn 8-13 - årsstudium (deltid)
Varighet: 2 År -
Internasjonal beredskap - bachelor (samlingsbasert)
Varighet: 3 År -
Datateknikk, ingeniør - bachelor (y-vei)
Varighet: 3 År -
Droneteknologi, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Bygg, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Bygg, ingeniør - bachelor (nettbasert)
Varighet: 3 År -
Bygg, ingeniør - bachelor (y-vei)
Varighet: 3 År -
Datateknikk, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Datateknikk, ingeniør - bachelor (nettbasert)
Varighet: 3 År -
Elkraftteknikk, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Elektronikk, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Elektronikk, ingeniør - bachelor (y-vei)
Varighet: 3 År -
Maskin, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Maskin, ingeniør - bachelor (nettbasert)
Varighet: 3 År -
Maskin, ingeniør - bachelor (y-vei)
Varighet: 3 År -
Satellitteknologi, ingeniør - bachelor
Varighet: 3 År -
Satellitteknologi, ingeniør - bachelor (y-vei)
Varighet: 3 År -
Applied Computer Science - Master
Varighet: 2 År -
Electrical Engineering - Master
Varighet: 2 År -
Engineering Design - Master
Varighet: 2 År -
Industrial Engineering - Master
Varighet: 2 År -
Aerospace Engineering - master
Varighet: 2 År -
Bygg og miljø, sivilingeniør - master
Varighet: 2 År