UiT-forsker vant Frederik Paulsen-prisen

Førsteamanuensis Alexander Tøsdal Tveit mottok den prestisjetunge Frederik Paulsen-prisen under Arctic Circle-konferansen.

Personer som håndhilser på en scene.
UiT-forskeren Alexander Tøsdal Tveit blir tildelt pris av UArctic i Reykjavík, på Island. Foto: Kim Bredesen / UiT.
Portrettbilde av Bredesen, Kim
Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 19.10.24 12:00 Oppdatert: 19.10.24 17:53
Arktis Klima Teknologi

Hvordan kan arktiske bakterier brukes til å bekjempe utslipp av klimagasser? Dette er et spørsmål som førsteamanuensis og mikrobiolog Alexander Tøsdal Tveit har arbeidet med over flere år i prosjektet BIOSINK.

18. oktober mottok han Frederik Paulsen Arctic Academic Action Award for forskningen han har gjort i prosjektet sammen med professor Lisa Y. Stein fra University of Alberta og forsker Fang Qian fra Lawrence Livermore National Laboratory. Forskerne mottar også 100.000 euro de kan bruke til videre forskning.

Prisen ble delt ut av det internasjonale universitetsnettverket UArctic, for fjerde gang, under Arctic Circle Assembly 2024, i Reykjavík, på Island. Den er opprettet for å gi anerkjennelse til vitenskapelige og akademiske ideer som er handlingsorienterte og som kan være bidra til å motvirke klimaendringene i den arktiske regionen.

Tveit er tilknyttet UiTs Institutt for arktisk og marin biologi. I prosjektet BIOSINK utvikler han biofiltre, hvor arktiske bakterier brukes til å absorbere metanutslipp fra avfall, fossilt brennstoff eller landbruk. Metanen som fanges av filteret kan deretter omdannes til biomasse, og brukes til gjødsel, som kan komme til nytte i matproduksjon.

Metan utgjør 20 prosent av alle utslipp av drivhusgasser. BIOSINK er da et bidrag til å utvikle ny teknologi som kan motvirke utslipp som skaper drivhuseffekt og klimaendringer.

– Vi er beæret over å motta denne prisen som anerkjenner potensialet i prosjektet vårt. Selv om vårt prosjekt bare er en av mange mulige løsninger for å håndtere klimaendringer, understreker denne anerkjennelsen rollen som innovasjon kan spille i årene som kommer. Vi er veldig takknemlige for denne oppmuntringen til å fortsette arbeidet vårt, sier Alexander Tøsdal Tveit.

UiTs rektor Dag Rune Olsen, gratulerer Tveit og peker på han kombinerer grunnleggende forskning av høy kvalitet med mulige løsninger på en stor utfordring verdenssamfunnet står overfor.

– Han er derfor en svært så verdig prisvinner. Og så passer det jo naturligvis som hånd i hanske i UiTs egen forskningsstrategi. Det var utrolig stor stas å være tilstede da Alexander Tøsdal Tveit ble tildelt prisen under årets Arctic Circle Assembly. Prisen har på kort tid fått anerkjennelse fordi den ikke bare verdsetter fremragende forskningsresultater, men fordi forskningen peker på konkrete løsninger for klimautfordringene vi i Arktis står så brutalt står overfor, sier Olsen.

Bredesen, Kim kim.bredesen@uit.no Rådgiver
Publisert: 19.10.24 12:00 Oppdatert: 19.10.24 17:53
Arktis Klima Teknologi
Vi anbefaler