UiT-forsker nominert til prestisjefylt forskningspris

Førsteamanuensis Alexander Tøsdal Tveit ved UiT er nominert til Frederik Paulsen Arctic Academic Action Award. Prisen deles ut under Arctic Circle-konferansen i Reykjavik i oktober.

Portrett av en mann
Alexander Tøsdal Tveit forsker på hvordan man kan få ned metanutslipp i atmosfæren. Foto: Ingrid Jensvoll/UiT
Portrettbilde av Aarskog, Karine Nigar
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Publisert: 30.05.24 11:12 Oppdatert: 30.05.24 21:42
Arktis Bærekraft Klima

Alexander Tøsdal Tveit er nominert sammen med professor Lisa Y. Stein fra University of Alberta og forsker Fang Qian fra Lawrence Livermore National Laboratory med prosjektet de kaller BIOSINK. Prosjektet tar sikte på å utnytte arktiske bakterier til å lage biofiltre som omdanner metanutslipp til biomasse.

Metan er en betydelig klimagass, som står for 20 prosent av den globale oppvarmingen, og reduksjonen er avgjørende for å redusere klimaendringene. BIOSINK ser på hvordan man kan bruke bakterier som lever i Arktis til å fange metan fra luften og på den måten redusere utslippene. I tillegg har prosjektet som mål å omdanne metan til proteinrik biomasse til matproduksjon. 

– Det er veldig hyggelig og veldig spennende. Prosjektet har samarbeidspartnere i USA og Canada, og vi ønsker å bygge opp en ordentlig satsing hvis vi får midler. Hvis vi får prisen, vil det gi positiv oppmerksomhet rundt det vi prøver å gjøre, sier Tøsdal Tveit.

Frederik Paulsen Arctic Academic Action Award er en pris som anerkjenner vitenskapelige og akademiske ideer som er handlingsorienterte og har potensial for å møte utfordringene og de kritiske behovene som klimaendringene utgjør i den arktiske regionen. Prisen er på 100 000 euro.

Mellom 7. februar og 30. april var det mulig for alle, fra enkeltpersoner til samfunnsgrupper og organisasjoner, å nominere kandidater. Etter en grundig gjennomgang og evaluering av alle de nominerte, valgte UArctic Academic Advisory Board ut tre ideer som nå konkurrerer om prisen. Den deles ut under den arktiske konferansen Arctic Circle i Reykjavik i oktober. 


Kortnytt fra Seksjon for kommunikasjon, Institutt for arktisk og marin biologi, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi
Aarskog, Karine Nigar karine.n.aarskog@uit.no Konstituert kommunikasjonssjef (til 1. september 2024), seniorrådgiver og faggruppeleder, formidling
Vi anbefaler