Vil sikre fiskeristudenter solid praksiskompetanse

UiT har utviklet et opplæringsprogram som skal gjøre UiT-studenter bedre forberedt på arbeidslivet. I dag ble det lansert i Tromsø.

Kvinne står på podiet ved en stor skjerm med et gult bilde
Masterstudent Ann-Rita Thorsen har hatt praksis hos Norges Råfisklag og vært med å utvikle det nye opplæringsprogrammet Sampraksis - praksisveiledning for universitetsbedrifter. Foto: Jørn Berger Nyvoll
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 11.10.24 15:13 Oppdatert: 11.10.24 21:50
Hav Om UiT Studentliv / Studier

Mann foreleser foran storskjerm.
– Ved å innlemme praksis i studieprogrammet, tenker vi at studentens kompetanse styrkes og gjør dem mer forberedt på arbeidslivet, sier professor Finstad. Foto: Jørn Berger Nyvoll

Med delvis utsikt mot havneterminalen i Tromsø innhyllet i regn og gråvær, ønsket professor og prosjektleder Bjørn-Petter Finstad fra Norges fiskerihøgskole ved UiT velkommen til lansering av «Sampraksis – praksisveiledning for universitetsbedrifter». Det digitale programmet er en del av prosjektet «Samarbeid om praksis i høyere utdanning» og er jobbet fram i fellesskap med LO, NHO, pedagoger, studenter og flere sjømatbedrifter. 

–  Vi ønsker at dette skal være med å gjøre bachelorstudiet i fiskeri- og havbruksvitenskap mest mulig relevant med tanke på studentenes fremtidige karriere innen fiskeri- og havbruksbransjen, sier Finstad.  

Kvinne holder innlegg foran storskjerm.
Prorektor utdanning Kathrine Tveiterås håper flere studier ved UiT lar seg inspirere av Sampraksis. Foto: Jørn Berger Nyvoll

–  Med Sampraksis får denne bransjen et sett med verktøy for å stille de riktige spørsmålene. Jeg tror det å jobbe med praksis har et potensial hos andre fag hos oss, flere kan lære mye av prosessen og selve innholdet i dette programmet, forteller prorektor for utdanning, Kathrine Tveiterås.

Studentene trenger gode praksisbedrifter

Ann-Rita Thoresen, masterstudent og studentassistent for det nye opplæringsprogrammet, gav de cirka førti oppmøtte et innblikk i hvilke erfaringer hun gjorde seg som praksisstudent hos Norges Råfisklag i mai 2022.

Kvinne intervjues av journalist.
Sigrid Ina Simonsen, regiondirektør for NHO Arktis, kommer til å fremme Sampraksis til fiske- og havbruksnæringen i Troms, Finnmark og på Svalbard. Foto: Jørn Berger Nyvoll

–  Vi fikk tidlig en plan og grundig oppfølgning gjennom hele praksisoppholdet. Jeg så fort nytten av å ha plan A, B og C, siden det gjelder å være fleksibel i vår næring. Hvis været skifter og et bedriftsbesøk må avlyses, må vi kunne omstille oss raskt, forteller Thoresen.

Regiondirektør i NHO Arktis, Sigrid Ina Simonsen, har stor tro på det det nye digitale opplæringsprogrammet, både for studenter og praksisbedriftene. 

– Det vil bli viktig for at studentene får en god opplevelse av å være ute i praksis, og ikke minst for at bedriftene blir gode vertskap og trygge i veiledningsrollen. Vi skal fremme dette programmet som en løsning for å rekruttere arbeidskraft til fiske- og havbruksnæringen. Jo flere bedrifter som bruker verktøy som Sampraksis, jo gladere blir vi i NHO Arktis, sier Simonsen. 

Fakta om Sampraksis – praksisveiledning for universitetsbedrifter

  • Et digitalt program for sjømatbedrifter som tar imot praksisstudenter.
  • Et samarbeid mellom arbeidslivets hovedorganisasjoner, sjømatbedrifter, studenter og universitetspedagoger.
  • Målgruppa for programmet er ansatte i sjømatbedrifter som har ansvar for å følge opp og veilede studenter i løpet av praksisoppholdene.
  • Opplæringsprogrammet er delt i tre deler: Hvorfor praksis? Hvordan tilrettelegge for praksis? Hvordan veilede i praksis?
  • Result ved UiT har stått for programmets tekniske løsning.
  • Les mer om Sampraksis på uit.no
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 11.10.24 15:13 Oppdatert: 11.10.24 21:50
Hav Om UiT Studentliv / Studier
Vi anbefaler