Vin&Viten | Lovundbåten: fra utgravning til utstilling

Lovundbåten er den eneste båten fra middelalderen som er funnet og bevart i Nord-Norge. På Vin&Viten onsdag 23. oktober får du høre om den unike reisen fra båtvraket ble avdekket i 1976 til den fikk sitt eget museum sommeren 2024. 

Lovundbåten kan beskrives som en nokså alminnelig klinkbygd frakteskute på 12,3 meter med seil, rett akterstevn og krum forstevn. Båten ble bygd av eik fra Agder på Sørlandet rundt 1459, og muligens kjøpt av fiskere i Helgeland som brukte den til frakt av tørrfisk til Bergen. Til tross for at under halvparten av båten er bevart er det en gullgruve av informasjon om båtkonstruksjon. Den er det eneste eksempelet vi har igjen i Norge av denne type fartøy. Funn i båten gir oss også mye informasjon; det ble ikke funnet last eller verdisaker, men mye "søppel" som gir et innblikk i dagliglivet til de som brukte båten og til kystbefolkning generelt mot slutten av middelalderen.  

Historia om Lovundbåten fra utgravning til utstilling er også en helt unik fortelling om en lokal interessegruppe som initierte og finansiert et stort forskningsprosjekt. Prosjektet innebar at marinarkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum og Norsk Maritimt Museum klarte å grave ut båten i 2016 og 2017, få det konservert, og endelig utstilt på et arkitekttegnet museumsbygg i fjæra på Lovund sommeren 2024.

På Vin&Viten 23. oktober får vi besøk av marinarkeolog Stephen Wickler og arkeologisk konservator Ida Fløystad Brevig, begge fra Norges arktiske universitetsmuseum. De vil fortelle om Lovundbåten fra utgraving til utstilling, om funn som ble gjort og hvordan konservatorer jobber med denne typen materiale.

Arrangementet er del av serien "Onsdag på museet", med kveldsåpent museum og arrangementer én dag i måneden. Onsdag 23. oktober finner du også disse arrangementene hos oss:

I tillegg er alle utstillingene åpne til kl. 20.45. 

TID Onsdag 23. oktober kl. 19-20.30
STED Norges arktiske universitetsmuseum, Lars Thøringsveg 10
INNGANG Vanlig museumsbillett (voksne kr. 110,- / honnør kr. 60,- / studenter gratis)

Når: 23.10.24 kl 19.00–20.30
Hvor: Norges arktiske universitetsmuseum
Sted: Tromsø
Målgruppe: Ansatte, Studenter, Gjester / eksterne, Inviterte, Enhet
Kontakt: Siri Asphaug Holmøy
E-post: siri.a.holmoy@uit.no
Legg i kalender