Skipsdåp for Beret Paulsdatter i Tromsø

UiTs nye kystfartøy Beret Paulsdatter ble 10. februar døpt i Tromsø. Hilgunn Pedersen som døpte fartøyet er etterkommer av den samiske kystkvinnen som fartøyet bærer navnet til.

Tre personer foran en båt ved kai
Hilgunn Pedersen døper fartøyet med assistanse fra prorektor for utdanning ved UiT, Kathrine Tveiterås, og fakultetsdirektør ved BFE, Terje Aspen. Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT
Publisert: 10.02.23 17:25 Oppdatert: 15.02.23 09:50
Hav Studentliv / Studier Teknologi

Gudmor Hilgunn hadde tatt turen til Tromsø fra hjemplassen i Tysfjord, og på veien stoppet på hjemplassen til Beret Paulsdatter og hentet sjøvann fra støa der Beret hadde båten sin. Vannet ble brukt til å døpe UiT-fartøyet, og symbolikken mellom det historiske og det moderne ble understreket ved å bruke et øsekar utlånt fra Balsfjord fjordmuseum. 

Samisk foregangskvinne

– Beret var nok verken den første eller eneste kystkvinnen av sitt slag, men hun var så allsidig, og dette at hun hadde kommandoen over egen båt var spesielt. Hun hadde ingen kommandobru på sin båt, hun var selv brua. Og dette nye fartøyet har ei flott og moderne bru. Fartøyet i seg selv vil fungere som ei bru mellom studenter og erfarne forskere, der de får arbeide side om side, sa Hilgunn Pedersen etter dåpen.

– Det er ei stor ære å få være gudmor for Beret Paulsdatter.

Blant de andre talerne ved dåpen var sametingsråd Runar Myrnes Balto, som trakk fram Berets mange inspirerende sider: 

– I historia om Beret Paulsdatter flettes samisk historie og kvinnefrigjøringshistoria sammen. Buks-Berret skrev ikke bøker. Men gjennom sine gjerninger inspirerte hun kanskje en gryende kvinnebevegelse. Sametinget gratulerer UiT med fartøyet, og synes det er ekstra gledelig at en samisk foregangskvinne hedres gjennom navnevalget!

Sametingsråd Runar Myrnes Balto holdt tale på vegne av Sametinget.
Sametingsråd Runar Myrnes Balto holdt tale på vegne av Sametinget. Foto: Jørn Berger-Nyvoll/UiT

Merkedag for UiT

– Dette er en fantastisk merkedag for oss, understreket rektor Dag Rune Olsen i sin tale.

– Endelig har vi fått på plass et nytt kystfartøy, et fartøy som blir en utmerket plattform for mange av våre studenter og forskere. Og det er viktig for oss at fartøyet har fått navn etter en foregangskvinne. 

Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, stemte i: 

– Både Vaagland Båtbyggeri og Skipskompetanse har gjort en kanonjobb – jeg synes båten er flott! Et topp moderne skip som skal bidra til å styrke UiTs forskning og utdanning av høy kvalitet. For oss i Tromsø er universitetet svært viktig. Gratulerer med dagen! 

Entusiastiske studenter

Dagen før dåpen fikk noen av UiT-studentene som skal bruke båten, være med på en prøveseilas. Oda Røsæg Olsen går andre året på bachelorutdanningen i nautikk, og er begeistret for det hun fikk oppleve:

– Det er en utrolig flott båt, og det er skikkelig kult å få lov til å styre og føre båten. En veldig fin opplevelse.

Klassekamerat Sindre Bråten er enig:

– Her får vi kjenne på hvordan arbeidshverdagen vår kan bli etter hvert, og det motiverer.

Se video her fra studentenes seilas om bord Beret Paulsdatter: 

Sammen med Lukas Andreassen Skjoldvær som også går andre året på nautikkutdanningen, og Neeve Donohue som går tredje og siste året, hadde studentene med seg faglærer i navigasjon, Anders Johan Christensen. Christensen er minst like begeistret som studentene sine:

– Dette er en ordentlig båt i en veldig kompakt innpakning. Studentene er heldige som får bruke denne båten i utdanninga, og det er viktig at studentene får kjenne på ansvaret og at man i det virkelige liv ikke kan trykke pause og prøve på nytt. Dette er UiTs fineste klasserom, med god margin!

Anders Christensen, Sindre Bråten, Neeve Donohue, Oda Røsæg Olsen, Lukas Andreassen Skjoldvær
Studenter og faglærer koste seg på brua. Fra venstre: Anders Johan Christensen, Sindre Bråten, Neeve Donohue, Oda Røsæg Olsen og Lukas Andreassen Skjoldvær. Foto: Oddleif B. Larsen/UiT

Nautikkutdanningen ved UiT har status som senter for fremdragende utdanning innenfor maritim simulatorbasert læring (COAST), sammen med tre andre utdanningsinstitusjoner.

– Beret Paulsdatter gir studenter og lærere ved UiT en helt unik mulighet til å teste ut om de metodikker for instruksjon og læring som utvikles for simulatorbasert trening i COAST også fungerer i praksis, sier studieprogramleder for bachelorutdanningene i nautikk og havteknologi, Magne-Petter Sollid.

Beret Paulsdatter skal brukes til forskning og undervisning i kystnære farvann innenfor geovitenskap, biologi, redskapsteknologi og navigasjon. Fartøyet skal også brukes til miljøovervåking og utvikling av autonome løsninger innen marin forskning. Beret Paulsdatter er utstyrt med fasiliteter som en romslig bro, klasserom, tørr- og våtlaboratorium, vinsjer og sonder for å gjøre målinger. Ny teknologi gjør at den bruker mindre strøm enn de gamle båtene til UiT, og den slipper ut minimalt med NOX-gasser.

Les også disse sakene om fartøyet og navnevalget

«Buks-Berret» gir navn til nytt UiT-fartøy
Nå kommer «Buks-Berret» hjem til Tromsø

Publisert: 10.02.23 17:25 Oppdatert: 15.02.23 09:50
Hav Studentliv / Studier Teknologi
Vi anbefaler