MAS-2805 Ingeniørpraksis i bedrift - Miras Hydraulikk, Mo i Rana

Mitt navn er Lars Erik Andal (26) og jeg studerer til å bli maskiningeniør ved UiT i Narvik. Jeg starter nå på 3. året av bachelorgraden og denne høsten må vi velge hvilke fag vi ønsker å ta. Et av fagene vi kan velge heter MAS-2805 Ingeniørpraksis i bedrift. Faget har en del generelle mål som må tilpasses hver enkel bedrift. I sommer har jeg hatt sommerjobb hos Miras Hydraulikk i hjembyen min Mo i Rana. Jeg har opplevd at faget har bidratt til å sette sommerjobben i system.

Miras Hydraulikk
Fra venstre: Ketil Tuven (innkjøp), meg, Tommy Skarheim (ingeniør) og Tommy Svartvatn (daglig leder). Foto: Privat
Portrettbilde av Pettersen, Jan-Arne
Pettersen, Jan-Arne jan-arne.pettersen@uit.no Institutt for Industriell Teknologi
Publisert: 05.09.22 11:57 Oppdatert: 05.09.22 12:05
Energi Teknologi

Miras Hydraulikk stammer fra Norsk Jernverk AS. I 1988 vedtok Stortinget at statens eierskap av Norsk Jernverk AS skulle avvikles (Mo industripark AS, u.d.). Ut fra dette ble det etablert en rekke selskap og Miras Hydraulikk, tidligere Rana Hydraulikk, er et godt eksempel på dette. Bedriften har sitt utspring fra vedlikeholdsavdelingen til verket og hadde i starten en håndfull ansatte.

 

Miras Hydraulikk er et relativt lite selskap i et konsern som heter Miras Group. Konsernet består av fem selskap som hovedsakelig har nedslagsfelt innenfor industri. Tre av disse er lokalisert i Mo industripark i Mo i Rana. Miras Hydraulikk er en verkstedbedrift som har spesialisert seg på hydraulikk, pneumatikk industrirørlegging og mekanisk service, søsterbedriftene i industriparken leverer tjenester innen elektro og sveise-/platearbeider. Det er bedrifter som utfyller hverandre godt og samarbeider når det er hensiktsmessig. Miras Hydraulikk har i dag rundt 30 ansatte, det er en arbeidsstokk med mye erfaring og kunnskap om mange disipliner innen mekaniske fag. I sommer da jeg var der jobbet det bare tre ingeniører, inkludert daglig leder, i bedriften. De ønsker nå å bygge opp et ingeniørmiljø, slik at de kan ta på seg hele eller større deler av prosjekteringen av oppdrag de får forespørsler på.

Oppdragene som utføres kommer hovedsakelig fra bedrifter i industriparken. Jeg har vært på flest oppdrag hos Celsa Armeringsstål, de har smelteverket sitt rett på andre siden av gaten fra Miras Hydraulikk. Ovnene og fasilitetene som Celsa, Elkem og Ferroglobe bruker i dag stammer fra Norsk Jernverk AS. På verkene lever komponentene i et svært fiendtlig miljø; de blir utsatt for høy varme, mye støv og vibrasjoner. Her har jeg blant annet vedlikeholdt hydrauliske sylindre, vært på en del befaringer og feilsøkt to hydrauliske anlegg. Videre har jeg tegnet hydrauliske sylindre som skal produseres, solgt komponenter til kunder og byttet en hydraulisk pumpe på en ferge. Jeg har fått erfare at det å dokumentere med bilder og skrive skikkelige rapporter etter utført arbeid er særdeles viktig.

Jeg har dratt stor nytte av kunnskap jeg har tilegnet meg under utdannelsen. Jeg vil trekke frem fag som TEK-1503 Teknisk tegning/DAK, MAS-2603 Hydrauliske maskinsystemer og MAS-2604 Konstruksjonselementer, standarder og kvalitetsstyring. Dette er fag som har kommet til stor nytte under oppholdet ved Miras Hydraulikk.

Det har vært en særdeles lærerik og gøy opplevelse. Jeg har fått bearbeidet og brukt erfaring og kunnskap jeg hadde fra tidligere og tilegnet meg enda mer. I tillegg har jeg også fått gleden av å dele sommeren med flinke medarbeidere. Oppholdet har styrket min tanke om at dette var rett utdannelse for meg. Jeg vil anbefale alle studenter til å oppsøke bedrifter og søke på sommerstillinger som legges ut.

Referanser

Mo industripark AS. (u.d.). Historie: Dagens industripark. Hentet august 21, 2022 fra https://www.mip.no/mo-industripark/historie-dages-industripark/  


Kortnytt fra Institutt for industriell teknologi
Pettersen, Jan-Arne jan-arne.pettersen@uit.no Institutt for Industriell Teknologi
Vi anbefaler