Ny publikasjon: Toppårene i lemenbestanden er med på å skape genetisk variasjon i populasjonen

Siw Killengreen har gjennom sitt arbeid i COAT deltatt i et forskningsarbeid om genetisk variasjon hos lemen.

 

Dette arbeidet er et samarbeid mellom forskere som jobber i Sverige, Finland, USA og Norge.

Lemen er en av karakterartene i norsk fauna, og har utbredelse fra Norge til Kolahalvøya. Dette er en art som svinger mye i bestandsstørrelse med toppår hvert 4. til 5. år. I toppårene vandrer lemen over store areal og vi ønsket å undersøke hvordan massevandringen i toppår påvirker den genetiske utvekslingen mellom delbestandene.

 I denne studien ble det samlet inn vevsprøver fra hele Fennoskandia for å undersøke hvordan genetisk diversitet endrer seg med avstand. Analysene viste at genflyt skjer med tilstrekkelig høy frekvens til at den genetisk sammensetning er lik over et 100 km stort område. Videre viste analysene at den genetiske utvekslingen foregikk over større områder i de sørlige deler av Fennoskandia sammenlignet med de nordlige områder. Dette skyldes sannsynligvis at syklisiteten i nordområdene er dempet eller har blitt uregelmessige i løpet av de siste 30 årene, noe som føres til at bestander i nordlige områder er mer genetisk isolert.

Massevandringene i toppårene virker som en driver av genetisk utveksling mellom fjellområder og fører til at det er stor genetisk variasjon over store geografiske områder. 

Lenke til publikasjonen

Fotograf COAT

 



Ansvarlig for siden:
Sist oppdatert: 23.03.2017 14:13