Universitetets nettsider - Hvordan skifte skriftstørrelse

Dette er en oppskrift på hvordan du på enklest måte kan endre på tekststørrelsen når du besøker vår nettside.

Vår nettside er laget som såkalt "Responsive", altså at nettsiden skaleres automatisk til det formatet du benytter (Mobil, nettbrett eller datamaskin), nettsiden vår er også dermed godt egnet for å benytte seg av (+) og (-) funksjonen med tastaturet (zoom inn/zoom ut) da elementene forstørrer seg og forflyttes.

Tekststørrelsen på en nettside er vanligvis satt til "mellomstor". Hvis du synes at teksten er liten og vanskelig å lese kan du gjøre den større. Følg instruksen for din type datamaskin og nettleser i oversikten nedenfor:


 1. Windows og windows nettlesere
 2. Mac og mac nettlesere
 3. iPad
 4. Mobil

Windows

Slik gjør du teksten på skjermen større eller mindre inne i Windows sitt operativ system (Windows 7)

 1. Åpne Skjermoppløsning ved å klikke Start , klikke Kontrollpanel og deretter klikke Skjermoppløsning underUtseende og personalisering.
 2. Velg én av følgende:
  1. Mindre - 100 % (standard). Beholder teksten og andre elementer i normal størrelse.
  2. Middels - 125 %. Forstørrer teksten og andre elementer til 125 % av normal størrelse.
  3. Større - 150 %. Forstørrer teksten og andre elementer til 150% av normal størrelse. Disse valgene vises kun hvis skjermen støtter en oppløsning på minst 1200 x 900 piksler.
 3. Klikk Bruk.

Hvis du vil se endringene, lukker du alle programmene og logger av Windows. Disse endringene trer i kraft neste gang du logger på.
Du kan også vise teksten større eller mindre ved å endre skjermoppløsningen, men om du bruker en LCD-skjerm eller en bærbar datamaskin, anbefaler Microsoft at du bruker skjermens opprinnelige oppløsning for å unngå uskarp tekst. Dette er den optimale oppløsningen en LCD-skjerm eller en skjerm på en bærbar datamaskin ble laget for å vise basert på skjermstørrelsen. Hvis du vil ha mer informasjon, se Endre skjermoppløsning.

Firefox

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av en nettside i Firefox trykker du Ctrl og ' ' (pluss) for å zoome inn eller Ctrl og '-' (minus) for å zoome ut. For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykker du Ctrl 0.

Les Firefox sin egen beskrivelse av denne funksjonen

Google Chrome

Du kan endre størrelsen på nettsider når som helst ved å bruke følgende hurtigtaster: Trykk Ctrl og ' ' (pluss) for å zoome inn, og trykk Ctrl og '-' (minus) for å zoome ut. Trykk Ctrl 0 for å gå tilbake til standard størrelse. 

Les Chrome sin egen beskrivelse for denne funksjonen

Internet Explorer

I Internet Explorer 7 og nyere kan du endre størrelsen på nettsider når som helst ved å bruke følgende hurtigtaster: Trkk Ctrl og ' ' (pluss) for å zoome inn, trykk Ctrl og '-' (minus) for å zoome ut.

Du kan også i nettleseren klikke på "Side" - "zoom" - "Zoom inn/Zoom ut" - Velg %

Opera

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av en nettside i Opera, til trykk ' ' (pluss) zoome inn med 10%, eller '-' (minus) for å zoome ut med 10%. For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykker du Ctrl 0 eller trykker * (stjerne).  

Safari

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av en nettside i Safari, trykker du Ctrl og ' ' (pluss) for å zoome inn, eller Ctrl og '-' (minus) for å zoome ut. For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykker du Ctrl 0.

Mac

Firefox

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av tekst på en nettside i Firefox, trykk Apple og ' ' (pluss) for å gjøre teksten større eller Apple og '-' (minus) for å gjøre teksten mindre. For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykk Cmd og 0.

Les Firefox sin egen beskrivelse av denne funksjonen

Google Chrome

Du kan endre størrelsen på nettsider når som helst ved å bruke følgende hurtigtaster: Trykk Cmd og ' ' (pluss) for å zoome inn, og trykk Cmd og '-' (minus) for å zoome ut. Trykk Cmd 0 for å gå tilbake til standard størrelse. 

Les Chrome sin egen beskrivelse for denne funksjonen

Opera

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av en nettside i Opera, til trykk ' ' (pluss) zoome inn med 10%, eller '-' (minus) for å zoome ut med 10%. (I eldre versjoner av Opera kan du også trykke 9 for å zoome inn, og 0 for å zoome ut). For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykker Apple 0 eller trykker * (stjerne).  

Safari

Hvis du vil øke eller redusere størrelsen av en nettside i Safari, trykker Apple og ' ' (pluss) for å zoome i, eller Apple og '-' (minus) for å zoome ut. For å endre tilbake til den opprinnelige størrelsen, trykk Apple 0.

iPad

Du kan endre skriftstørrelsen hvis du har problemer med å lese e-postmeldinger, notater eller kalenderoppføringer på din iPad. Dette vil definitivt gjøre lesing av tekst mye enklere.

Finn full oppskrift på dette på ipadappsnorge.com

Mobil

Vanskelig å lese det som står på skjermen? Les mer på www.mobilen.no om hvordan du fikser dette.Nyhetsbrev:
Abonner på IT driftsmeldinger fra UiT. Påmelding / Avmelding

 


ÅPNINGSTIDER(*)

Besvarelse av telefon og e-post

Mandag - fredag: 08:00-15:30

Skranke

Mandag - fredag: 09:00-15:00 (stengt for lunsj 11:30-12:00) 


 KONTAKTINFORMASJON


Fjernhjelp (Windows)Fjernhjelp (Mac)

"Fjernhjelp" er et verktøy du kan laste ned og starte når du vil gi Orakelet tilgang til å se og fjernstyre skjermbildet ditt. Krever ikke installasjon. Eldre versjon windows. Eldre versjon mac.