Ønsker du kompetanse innenfor krisehåndtering, beredskap og samfunnssikkerhet? Vil du bidra til å forebygge uønskede hendelser både nasjonalt og internasjonalt?
Dette studiet fokuserer på samfunnssikkerhet, risikoforhold og beredskap. Her vil du utvikle nødvendig kompetanse for å kunne håndtere og lede i akutte krisesituasjoner, der liv, miljø og verdier kan være truet.
Les mer om andre studier vi tilbyr i vår digitale brosjyre.
Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse.
Antall studieplasser i 2025: 55
Tidligere poenggrenser;
Hovedopptak 2024:
- Ordinær kvote: 49,3
- Førstegangsvitnemål: Alle
Hovedopptak 2023:
- Ordinær kvote: 62,0
- Førstegangsvitnemål: 38,6
Mangler du generell studiekompetanse?
Hvis du er 25 år eller eldre kan du søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. Søknadsfristen for realkompetansesøkere er 1. mars.
Innpassing
Søkere som har relevant høyere utdanning fra andre institusjoner kan søke om innpassing av emner, som etter faglig vurdering kan erstatte emner i studiet og brukes som en del av graden. En individuell utdanningsplan for resten av studietiden utarbeides. Du søker da opptak gjennom Samordna opptak og leverer søknad om innpassing etter at du er tatt inn som student på studieprogrammet.
Beskrivelse av studiet
Studiet passer for deg som ønsker kompetanse innen krisehåndtering og beredskap på et nasjonalt og internasjonalt nivå. Studieprogrammet er et fulltidsstudium og er tilrettelagt for deg som er i arbeid ved at det er samlingsbasert. Studiet er særlig relevant for deg som ønsker fagkunnskap innenfor samfunnssikkerhet og beredskap
Studiet gir deg en grundig forståelse av beredskap på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå. Du vil lære om risikovurdering, den politiske situasjonen i nordområdene, samt miljø- og klimaendringer. Programmet dekker også internasjonalt samarbeid og de utfordringene som oppstår i forbindelse med humanitær bistand og migrasjon. Du vil få innsikt i hvordan menneskelige handlinger påvirker samfunnet, og hvordan man effektivt planlegger og gjennomfører øvelser. I tillegg vil du utvikle ferdigheter innen krisehåndtering, inkludert å se kriser fra et psykososialt perspektiv, samt utføre risiko- og sårbarhetsanalyser.
Dette fulltidsstudiet er samlingsbasert og består vanligvis av tre samlinger per halvår. Samlingene varer normalt i en uke og finner sted enten i Harstad eller ved Brann- og redningsskolen på Fjelldal.
I løpet av studiet skal det velges emnepakker som skal underbygge den faglige retningen og gi tverrfaglige kompetanse.
Anbefalte emnepakker i studiet er;
- Politisk teori og organisasjonsteori (Statsvitenskap)
- Totalforsvar og sikkerhet i nordområdene (Samfunnssikkerhet)
- Arktisk geopolitikk (Kultur og samfunn)
- Geografi og samfunn (Samfunnsplanlegging)
- Application of sustainability toolbox (Sustainability)
Hva lærer du?
Etter fullført studium vil du ha inngående kunnskap om hvordan Norges beredskap mot uønskede hendelser er organisert. Du vil ha lært hvordan samfunnene i nordområdene er strukturert og politisk styrt, samt forstå de unike utfordringene som et arktisk klima medfører, inkludert hvordan mennesker oppfører seg og reagerer under ekstreme klimaforhold.
Du vil forstå hvordan geografi og klima påvirker beredskap, og hvordan du kan analysere situasjoner med uønskede hendelser der liv, miljø og verdier er truet.
Studiet gir innsikt i hvordan klimaendringer påvirker oss, og hvordan vi kan tilpasse oss for å redusere negative konsekvenser. Du vil lære om krisehåndtering, inkludert organisering og kommunikasjon under kriser. I tillegg vil du få opplæring i planlegging, gjennomføring og evaluering av kriseøvelser på både nasjonalt og internasjonalt nivå. Studiet gir deg også muligheten til å fordype deg i relevante valgemner basert på dine interesser, og det åpner for et utvekslingsopphold.
Jobbmuligheter
Etter studiet er du kvalifisert til å utarbeide og ivareta beredskapsplaner, utredninger – og rådgivningsoppgaver. Du kan også jobbe med reisesikkerhet, industrivern, kommunal og fylkesberedskap, turisme, helse og sikkerhet. Dette kan være i sikkerhetsbransjen, veldedige organisasjoner både nasjonalt og internasjonalt eller Sivilforsvaret for å nevne noen. Sammen med relevant yrkespraksis kvalifiserer du deg igjennom dette studiet også til ledelses- og spesialistoppgaver i fagfeltet
Eksempler på bedrifter/organisasjoner tidligere studenter har jobbet i: Avinor, Equinor, Norges Bank, Utenriksdepartementet, Forsvaret, Kystverket, Brann og redning, Regjeringskvartalet, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, ulike kommuner og Forsvarsbygg.
Gradsnavn
Bachelor i internasjonal beredskapVidere studier
Studiet kvalifiserer til masterstudier både i Norge og internasjonalt. Ved UiT vil du blant annet kvalifisere til mastergradene Samfunnssikkerhet og Contemporary Issues in Risk and Crisis Management, forutsatt at du oppfyller krav til gjennomsnittskarakter.
Relaterte yrker
Studieplan
Undervisnings- og eksamensspråk
Studiet er et norskspråklig studieprogram. Det innebærer at både undervisning og eksamensoppgaver gis på norsk.
Enkelte fag vil være engelskspråklige. Undervisning, pensumlitteratur og eksamensoppgaver vil her bli gitt på engelsk, men studenten kan velge å besvare eksamen på enten engelsk eller norsk/skandinavisk.
Pensumlitteraturen for de aller fleste fag er på engelsk.
Undervisning og eksamen
Studiet består vanligvis av tre ukessamlinger per halvår, hvor hvert emne har en oppmøteplikt på 67 %, med noen unntak. I samlingsukene vil undervisningen bestå av forelesninger og gruppearbeid. Det er også praktiske øvelser, demoer og ekskursjoner. I periodene mellom samlingene er det hjemmearbeid og obligatoriske arbeidskrav.
Studiet gjennomføres i samarbeid med Brann- og redningsskolen på Fjelldal, i Tjeldsund kommune. Mange av samlingene foregår ved BRSK.
I hvert fag det en muntlig eller skriftlig eksamen, ofte i kombinasjon med hjemmeeksamen, prosjektoppgave eller laboratorierapport. I mange av fagene, spesielt i starten av studiet, kreves obligatoriske oppgaver (arbeidskrav) godkjent for tilgang til eksamen. Eksamensordningen er nærmere beskrevet for hvert enkelt fag i studieprogrammet.
Det anbefales å dra på utveksling i løpet av studietiden og UiT har utvekslingsavtaler med mange universiteter i hele verden. De som ønsker et utvekslingsopphold bes så tidlig som mulig å starte planleggingen av dette. Fagene som planlegges gjennomført under utvekslingsoppholdet må godkjennes før avreise.
Vi anbefaler alle våre studenter å reise på utveksling. Som utvekslingsstudent lærer du en annen akademisk kultur, får nye perspektiver og blir mer attraktiv på arbeidsmarkedet.
Det anbefales å reise på utveksling i 3. semester
Studiet har følgende avtaler som er spesifikke for studiet og anbefales;
University of Alaska Fairbanks
University of California, Berkely
California State University Monterey Bay
Laurea University of Applied Sciences
For mer informasjon om utveksling, les her.