Bilde av Hauan, Marit Anne
Bilde av Hauan, Marit Anne
Norges arktiske universitetsmuseum marit.hauan@uit.no +4777645030 95744214 Tromsø Polarmuseet

Marit Anne Hauan


Førsteamanuensis

Stillingsbeskrivelse


Mitt arbeidssted er Polarmuseet. I vårt vakre kontorbygg er det polar kulturvitenskap som er mitt hovedarbeidsfelt.

Jeg nærmer meg høy polare kulturelle tematikker med museologiske og kjønnede perspektiv. Museer er viktige kunnskapsproduserende institusjoner og skal derfor bli stilt spørsmål om. Hvilke virkeligheter trer fram? Hvilke polar fangsthistorier forteller utstillinger? Hvem er representert? Hva er blindsonene? Jeg har ledet og deltatt i arbeidet med å lage mange utstillinger der gjenstander, fortellinger og foto er redskaper for å framvise versjoner av menneskers praksiser.  Utstillinga Wanny og Henry er et samarbeidsprosjket mellom XARCs forskere og Anka Ryall. Den tar spørsmål om kjønn på alvor https://en.uit.no/tmu/utstillinger/utstilling?p_document_id=634721

    

Error rendering componentForskningsinteresser

Jeg er folklorist med hovedfokus på polar kulturvitenskap.

Forskningsinteresser er polar fangst og polare maskuliniteter! Ei bok med tittelen Polare maskuliniteter - fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time lanseres i høst. Hauan har vært direktør for Tromsø museum Universitetsmuseet i 12 år, har produsert en rekke utstillinger og er engasjert i forskning innen museologi. Hun var redaktør for bøkene Museologi på norsk og Kjønn på museum. Nordnorsk fortelletradisjon og folketro er også en eviglang forskningsinteresse.

Nå står forsknings- og utstillingsprosjektet Queering the Polarmuseum i fokus. Hauan leder forskningsgruppa XARC Exploration, Exploitation and Exposition of the Gendered Heritage of the Arctic.


Medlem i forskningsgruppePolarmuseet