Klar for studiestart?

Nå begynner en ny hverdag hvor du er sjefen. Du kan selv bestemme når du vil stå opp, når du vil gå på universitetet, om du vil gå på forelesningene eller om du leser hjemmefra. Overgangen fra videregående skole til universitetet kan være stor, men spennende. Vi hjelper deg å bli forberedt.

UiT Norges arktiske universitet har ti studiesteder i Nord-Norge. De største studiestedene er Tromsø, Alta, Harstad og Narvik som alle har offisielle semesterstart arrangementer.

14. august er det semesterstart i Harstad, Narvik og Hammerfest. Tromsø har semesterstart 15. august, og Alta 18. august. Her kan du lese mer om de ulike semesterstart arrangementene.

Husk at undervisningen kan begynne før semesterstartåpningen, så det er viktig å sjekke timeplanen for å se når du har første forelesning.

I de fleste studieløp er det planlagt faste forelesninger, noen er obligatoriske, men noen kan du velge om du vil dra på. Lærerutdanningen er et av studiene med en del obligatorisk undervisning. Det betyr at du må ha vært på et visst antall forelesninger for å kunne gå opp til eksamen.

Det første året er lagt opp slik at overgangen fra videregående skole ikke skal være så alt for stor. Du må selv passe på at du leser det du skal, men de fleste studiene har innføringskurs og studieplaner som hjelper deg på veien. I tillegg arrangerer bibliotekene kurs i referansehåndtering, oppgaveskriving og andre forberedende kurs som gjør deg godt rustet for den akademiske hverdagen.

UiT Norges arktiske universitet har totalt 16 000 studenter fordelt på ti studiesteder. Det betyr at du kan få veldig mange nye venner. Hvert år starter mange tusen nye studenter å studere. De fleste kommer helt alene, og er i samme situasjon som deg – de vil bli kjent med andre som skal studere.

DebutUKA sørger for en varm velkomst og faddere til deg og de andre nye studentene. Er det noe du lurer på som ny student, kan fadderen svare på det meste – de har allerede studert i ett eller flere år.

Det er flust av studentorganisasjoner du kan bli med i alt etter interesse. Liker du å være i fysisk aktivitet er det studentidrettsslag som dekker det meste av interesser.

16 ulike og unike studenter i Tromsø, Narvik, Harstad Alta og på Svalbard viser sine liv på og utenfor studiet i sosiale meder. De svarer på det du lurer på, alt fra studieteknikker til gode spiseplasser for studenter. Send dem gjerne ei melding på Facebook, eller chat med dem på Snapchat (@uitxp).
Noen studenter klarer seg på det de får av stipend og lån fra Lånekassen, og noen velger å jobbe ved siden av studiene for å ha bedre økonomi. Uansett hva du velger gir studenttilværelsen deg mulighet til å styre hverdagen din i stor grad selv, sånn at du kan jobbe enkelte dager eller kvelder i uken. Hvis du lurer på hvor mye du kan få i stipend og lån som student kan du regne det ut på Lånekassens lånekalkulator.
UiT er et breddeuniversitet med ti ulike studiesteder. Norges arktiske samskipnad tilbyr studentboliger i Alta, Hammerfest, Harstad, Narvik, på Svalbard og i Tromsø. Hvis du vil leie via det private markedet kan du søke på hybel.no og finn.no, eller legge inn annonse i lokale aviser eller via sosiale medier.

Semester – beskriver et akademisk år. Studieåret består som regel av to semestre.
Kollokviegruppe – studiegruppe som dannes av studenter.
Forelesning – undervisning og gjennomgang av pensum.
Seminar – klasseromsundervisning for å gjennomgå oppgaver og pensum. Ledes ofte av en foreleser eller sisteårsstudent.
Akademisk kvarter – En forelesning består av 45 minutter, det resterende kvarteret av timen kalles et akademisk kvarter.
Lab – laboratorie-arbeid hvor studentene jobber praktisk med det de har lært.
Tokt – Utflukt, gjerne relatert til det man leser om i pensum.

Forelesninger er som en stor klasseromsundervisning hvor du får en innføring i pensum av en foreleser. Forelesningene er som regel i store auditorier, men kan også være i klasserom alt etter størrelsen på kullet du studerer i. Det vil være stor variasjon i antall forelesninger fra studie til studie, men de fleste studenter har tre emner per semester, og to forelesninger per emne i uken. Det vil si at du får omtrent seks forelesninger i uken. Hver forelesning varer cirka 2x45 minutter.

På seminarer samles en mindre gruppe med studenter for å gjennomgå pensum, oppgaver eller problemstillinger. Seminarene er ofte ledet av en foreleser eller sisteårsstudenter.

Når du jobber deg gjennom pensum og har behov for å diskutere det du leser med andre kan du danne kollokviegruppe sammen med dine medstudenter. Kollokviegrupper består av en gruppe med studenter som jobber sammen med oppgaver, problemstillinger eller forståelse av pensum. Noen studier setter sammen grupper, men som oftest finner du noen på studiet du vil lese sammen med og danner egne grupper.

Det kan være mye å huske på når du er ny student. Vi har laget en sjekkliste med de viktigste tingene du må huske på når du skal begynne på universitetet. Her finner du alt fra hvordan du betaler semesteravgiften og registrerer deg som student, til informasjon om parkering og studentkort.
Få en opplevelse for livet, reis ut i verden. UiT har stort fokus på internasjonalisering, det nyter du som student godt av. Som UiT-student kan du reise på utveksling enten ett semester eller flere. Reiser du til en av UiTs partnerinstitusjoner, vil utvekslingsoppholdet innpasses i ditt studieprogram. Søknadsfristen for utreise i høstsemesteret er 15. februar, og i vårsemesteret er fristen 15. september.
Mange studenter er redd for at de ikke skal få jobb når de er ferdig å studere. Hos oss får 8 av 10 studenter sin første jobb innen tre måneder etter de har fullført utdanningen. 9 av 10 har fått jobb der de ønsker.
Ansvarlig for siden: Stine-Marie Andreassen
Sist endret: 16.06.2017 13.15
Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne


Skip to main content