Kunuk Lennert og Harald Dag Jølle i Illusat.jpg

Det store ingenting og polarrev med rabies

Formidlingsekspedisjonen skal krysse Grønland, ta vassprøver og få folks auge retta mot Arktis. Undervegs må dei unngå bresprekkar, takle tomheit og helde seg unna polarrev.


Graff.JPG

UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022

Professor emeritus Ola Graff har hele sin karriere samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge. Fredag 13. mai fikk han nasjonal pris for sin innsats fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans.


IMG_5611.jpg

Snart på vei over den store bre

Ekspedisjonen fra UiT som skal krysse Grønlandsisen er på plass i Ilulissat. 19. mai starter turen som skal formidle naturvitenskap og historie fra Arktis.


Graff.JPG

Prisen for Folkemusikk og folkedans 2022 til Ola Graff

Våre gode kollega gjennom mange år, Ola Graff, har vunnet en gjev, nasjonal pris for sitt arbeide! Ola har samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge, og bidratt til å bevare en viktig del av den nordnorske kulturarven. Vi gratulerer så mye!


Kunnskapstoktet til Arven etter Nansen. Foto: Andreas Altenburger, UM

Hvorfor vi skal bry oss om små organismer på havbunnen?

Det anslås at 60% av den marine faunaen ikke er bekrevet enda. Kurator Andreas Altenburger fra Museet forteller her hvordan han forsker på organismer fra økosystemet i havet. 


Kronprins Haakon forside

H.K.H. Kronprins Haakon blir med på markering av UiTs og Museets jubileer

Universitetet er 50 år i år og museet 150 år. Helt fra starten har begge forsket på Arktisk. Jubileene skal bl.a. markeres med en formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen hvor Kronprinsen deltar.


finnmark_1944.jpg

Traumene satt lenge i

Nedbrenningen og tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark har hatt varige effekter på den politiske integrasjonen. Sivilsamfunnets påfølgende traumer ble i liten grad inkludert i det kollektive minnet om andre verdenskrig.


Forside Ottar 1 2022.jpg

150 år med innsamling, forskning og formidling i og om nord

Første nummer av Ottar i år markerer museets 150-årsjubileum. Les om hvaler, helleristninger, museologisk aktivisme og 400 arter beskrevet ved museet. Last ned og les Ottar her


Evakuerte 02 (1).jpg

Hvem er du når din verden brenner?

Kunne du satt deg selv og dine nærmeste i fare for å kjempe for landet ditt? Hvem kan du stole på når krigen rammer? Gjennom den unike utstillingen «Hvem er du når verden brenner?» drar Norges arktiske universitetsmuseum deg tett inn i historien til enkeltmennesker som tok vanskelige og nærmest umulige valg da verdenskrigen kom til Nord-Norge.


FF Kronprins Haakon i havisen nord for Svalbard

En reise til den arktiske vinteren

Prosjektet Arven etter Nansen, som ledes av UiT, skal i løpet av seks år kartlegge det nordlige Barentshavet. Her kan du følge forskerne live, når de er ute på tokt med forskningsfartøyet Kronprins Haakon.


RV Kronprins Haakon in sea ice

Henter ny kunnskap i Barentshavet

En av museets forskere, marinbiolog Andreas Altenburger, er akkurat nå på tokt til det nordlige Barentshav med forskningsskipet Kronprins Haakon. Følg med på toktet her dag for dag 


Cassiope vol 2

Cassiope vol. 2

Rhododendron lapponicum, Cassiope tetragona and a fascinating birch forest – excursion guide to Holmevassfjellet near Tromsø by Arve Elvebakk and Kristian Nyvoll. Journal published by Tromsø Arctic-Alpine Botanic Garden at UiT The Arctic University Museum of Noway, April 2021.


Forside e-bok Rock Landscape Concepts

E-bok om steinhage-landskap i Tromsø

Hvordan lager vi steinhage-landskap i Tromsø? Se en bildekavalkade i vår e-boka. Velkommen til en reise gjennom en svært spesiell botanisk hage!


Tuulessa plakatbilde KARUSELL.jpg

Bokstavelig talt i vinden

Tuullessa – I vinden er navnet på utstillingen som forskningsprosjektet IMMkven ved UiT åpnet ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø.


Deltakere i panelet på seminaret på museet 30.1.22. Foto: Trude Fonneland

Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering

På museets «Samisk søndag» 30.01.2022 var tradisjonelle joikere, samiske artister og representanter fra samiske institusjoner invitert til seminar knyttet til spørsmål om offentliggjøring av universitetsmuseets joikesamling.


Museumsbygg_

Norges arktiske universitetsmuseum 150 år

Det er i år 150 år siden Tromsø Museum ble etablert. Dette blir markert gjennom hele 2022 med nye utstillinger, arrangementer og en stor folkefest i oktober.


Jubileumsvignett m piktogrambakgrunn 960x690.jpg

150 år med utforsking av alt som er nord!

1872 Tromsø Museum – Norges arktiske universitetsmuseum 2022


Båybygging.JPG

UNESCO vil sikra kunnskap om tradisjonsbåtar

UNESCO har skrive den nordiske klinkbåttradisjonen inn på lista over den immaterielle kulturarven i verda. Det er ein milepæl og ei stadfesting over at det internasjonale samfunnet verdset klinkbåtarven vår, og at kunnskapen må sikrast i framtida, skriv museumsdirektør Lena Aarekol og UiT sin viserektor Sveinung Eikeland.


Forside_Ottar_5_2021.jpg

Om å se med ørene, samisk matematikk, Anders Poulsens tromme og eldgamle tekstiler

I årets siste hefte byr vi på fire artikler som vi håper vil fange lesernes interesser. Nytt Ottar er tilgjengelig nå i Museumsbutikken og for nedlasting her.


NYTT ELLIOT OG BROWN BESKÅRET  foto Inger Greve Alsos.jpg

UiT får to nye Aurora-sentre

Forskning på miljø-DNA og matematikk blir det nå satset ekstra på ved UiT. To fagmiljøer er tildelt 30 millioner kroner hver og får status som Aurora-sentre. 


ForsideOttar_4_2021.jpg

Bevaring og nyskaping. Fra revitalisering av oldtidsfunn til genmodifisering ved hjelp av bioreaktorer

Dette nye nummeret av Ottar samler historier og innsikt fra et vidt spekter av fag, med tidslinjer som et løst, overordnet tema. Vi ønsker med det å peke fram mot museets 150-årsjubileum i 2022, som landsdelens første forskningsinstitusjon.


IMAGE THREE_ A trio of woolly mammoths trudges over snow covered hills. Behind them, mountains with snow covered peaks rise above dark green forests of fir trees. Credit_ Daniel Eskridge .jpg

Ny DNA-teknikk avslører hvordan mammuten døde ut og naturen endret seg med istida

UiT-forskere har vært med å løse gåten om hvordan mammuten døde ut! I en stor studie i Nature, avslører forskerne nå mye vi ikke visste om dyr og naturen rundt forrige istid.


Orchestral_joik_8 (1).jpg

Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling

Universitetsmuseet får 1,2 millioner kroner fra Kulturrådet til å tilgjengeliggjøre sin store og unike samling av joik, og gjøre den tilgjengelig for publikum. – Utrolig gledelig, sier museumslederen.


Tromsø rådhus alt blir bra

Klin kokos eller ansvarlig og rasjonell?

Karantenehotell, stengte skoler, stengte grenser og hytteforbud – alt er nå historie. Hvorfor var de fleste av oss så villige til å gi avkall på egne rettigheter? Og hva skjer ved neste korsvei? Jussfeltet er ikke enig med seg selv.


Byggekomiteen foran gammen

Ny gamme etter gammel modell

Vi gratulerer universitetet med den nye gammen på campus - Juho-Niillas Goahti! Den er bygget etter forbilde av Elsa Laula Renbergs gamme, som er utstilt på museet. Vår direktør, Lena Aarekol, har vært med  i byggekomiteen.


1893347.jpg

Stor DNA-studie forteller en ny historie om hvordan planter spredde seg etter istiden

Planter fortsatte å spre seg mot nord tusener av år etter klimaendringen på slutten av istiden, viser forskning fra Norges arktiske universitetsmuseum.


Antony Brown og Peter Heintznab tar prøver. Foto: Inger Greve Alsos, UM

Hvor raskt kom plantene tilbake etter istiden?

Våre forskere har hentet ut og analysert DNA-rester fra fortidens planter. Funnene har stor relevans for dagens klimadebatt.


Sorbus ulleungensis 2009-96 13.10.2017,4.jpg

Blomstringsvarsel 2021

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkuart no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgeret heile veka. Velkomen på besøk!


D7C57CCD-786A-4E65-BA1F-6260B0AC4825.jpeg

Sommer ved museet!

Endelig er sommeren her, og det er mange gode grunner til å legge turen innom museet.


BEGRAVELSE ARKHANGELSK.png

Varmt samarbeid etter kald krig sikrer helsetilbudet i Barentsregionen

Det startet som et spontant samarbeid mellom de medisinske miljøene i Tromsø og Arkhangelsk. I dag, 30 år senere, ser man resultatene i form av attraktive utdanninger og sterke fagmiljø. Spesialutgave av Ottar fokuserer på dette.


IMG_9682.jpg

Avslører hemmeligheter om nøkleblommen

Den gule hagenøkleblommen spretter opp overalt tidlig på sommeren. Nå har forskere ved UiT funnet ut at det fins mange flere arter av den enn antatt. Hvordan oppdager man egentlig en ny art? 


Avtorving

Nord-Norges største arkeologiske prosjekt fortsetter

Årets utgravninger av både steinalderplasser og samiske kulturminner langs Hålogalandsvegen vil bidra til å økt kunnskap om livet før rundt Tjeldsundet.


Forside_Ottar_1_2021.jpg

Grav i båt og båt i grav - Nytt Ottar

Det seineste nummer av Ottar, museets populær- vitenskapelige magasin, har båtgraver som tema. Hvem var personene som ble gravlagt i båt? Hvilke forestillinger lå bak en slik begravelse? Hva sier funnene om datidas båtbyggertradisjoner?


mammut2021.jpg

Forsker på verdens eldste DNA

Førsteamanuensis Peter Heintzman ved museet har analysert det eldste gjenopprettede DNA hittil fra mammut fra Sibir. Det har gitt ny kunnskap om evolusjonen til mammut og åpner for å se endringer hos dyrearter over tid.


Illustrasjon til Altenburgerjpg.jpg

Oppsiktsvekkende forskning om celler som tar seg slaver  

Mikroalgene, de encellede organismene i havet, er svært viktig for oss som produsenter av oksygen og som mat til små dyr som igjen blir spist av fisk. Selv om organismene er så små at vi ikke kan se dem, uten bruk av mikroskop, har forskerne funnet en slags slaveri i denne mikroverden.

 


Forside_Ottar_5_2020.jpg

Nytt Ottar – Reiser i tid og rom

I siste nummer av Ottar kan du lese variert blanding av artikler om filtlav fra Gondwanaland, motkrefter mot fornorskingen, bjørnedyr i verdensrommet, samiske bjørnegraver og 4,5 milliarder år av geologisk tid.


Fra utstillinga "Under lyset". Foto: Daniel Lilleeng

Stor nedgang i besøk til universitets­museet i 2020

Norges arktiske universitetsmuseum har hatt en nedgang i besøket i 2020 på 60% som følge av pandemien. Det har medført et betydelig inntektstap for museet.


TFS Starting Grant 169

Støtte til ny forskningsretning, paleotranscriptomics

Bastian Fromm har av Tromsø forskningsstiftelse fått tildelt 10 millioner i TFS starting grant. Han skal jobbe ved museet med microRNA-eksperimenter på arter i samlingene for økt forståelse av evolusjon.


Sider fra Ottar_4-2020_forside.jpg

Nytt Ottar: Barnelek med skjell - bondegårdsleken

 I det nyeste nummer av Ottar kan du lese hvordan barn i den nordlige landsdel tradisjonelt har brukt skjell til en bestemt lek. I tillegg er det tatt med faktaopplysninger om dyrene som har blitt brukt.


Bilde4.jpg

Reiste 10 000 år gjennom sommeren

Første feltsesong i Nord-Norges største arkeologiprosjekt er unnagjort langs den kommende Hålogalandsvegen. – Vi er svært fornøyde med både arkeologien langs Tjeldsundet og fantastisk flotte funn som vi skal studere videre, sier prosjektleder Inga Malene Bruun.


Alge

Mikroskopiske alger har også sex

En tilfeldighet førte til at forskere oppdaget at den mikroskopiske algen Teleaulax amphioxeia også kan formere seg seksuelt hvis den har liten tilgang på næring. Funnet er publisert i Science Advances.


Ottar_3:2020_forside.jpg

Nytt Ottar: Samiske rettsforhold

Seineste nummer av museets tidskrift Ottar handler om samiske rettigheter til land og vann, et tema som har vært utredet siden 1980-tallet og fortsatt er omdiskutert.


Tor-Ketil Krokmyrdal

Masterstudent oppdaget handelsplass fra vikingtida

Ved hjelp av metallsøker, fant Tor-Ketil det første handelsstedet hittil kjent i Nord-Norge! Nå skifter han yrke, og satser på arkeologien på fulltid. 


Blomstringsvarsel

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er hausten enno fargerik . Gå ikkje glipp av disse som blomstrar nettopp no.


Inger_ingress

Vil styrke det kvenske gjennom teater

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.  


Hålogalandsveien_ingress

Tidenes største arkeologiprosjekt i nord

Veiprosjektet Hålogalandsveien utløser det største arkeologiske utgravningsprosjektet i Nord-Norge noensinne. Arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum er på plass i felt. Arbeidet skal være ferdig høsten 2022.


Håndspriting Foto KMC.jpg

Smittevern ved museumsbesøket

Hos oss kan du og familien din føle dere trygge. Museene tar smittevern på største alvor.


Lena, foto: Christel Slettli Hansen

Norges arktiske universitetsmuseum og Polarmuseet åpner igjen

Kommuneoverlegen i Tromsø har godkjent at museene kan sette i gang en gradvis åpning for publikum. Det planlegges for åpning 1. juni.


Kryp - kø ute klokka 1210 åpnigsdagen Foto PHN.jpg

Gode besøkstall for Norges arktiske universitetsmuseum i 2019

Polarmuseet satte ny besøksrekord for 9. år på rad.  De tre attraksjonene Norges arktiske universitetsmuseum (tidl. Tromsø Museum), Polarmuseet og Botanisk hage hadde til sammen 179.025 besøk.


Førromersk jernalder båtband - Copy.jpg

Skandinavias eldste robåtfunn er gjort på Senja

Et båtspant som ble gravd opp av en myr på Senja for flere tiår siden viser seg å tilhøre den eldste robåten man kjenner til i Skandinavias historie.