– Lihkku beivviin! Dette er en festdag.
– Det gjør meg så godt å se – og si – at den 6. februar er en festdag, sa UiTs rektor, Dag Rune Olsen i sin tale i anledning den samiske nasjonaldagen. Her kan du lese hele talen.
Rekordår for Norges arktiske universitetsmuseum
Norges arktiske universitetsmuseum ønsket dobbelt så mange besøkende velkommen i 2022 som året før, og Polarmuseet hadde flere besøkende enn noen gang. Også i Botanisk hage var besøkstallet på høyde med tida før pandemien.
Rekord slått igjen: Verdens eldste DNA funnet på Grønland
Bjørk, hare, reinsdyr, og mastodonter er noen av artene som er funnet i 2 millioner år gammelt DNA fra et varmere Grønland. Dette er det eldste DNAet som noen gang har blitt funnet.
Løser gåte om blekksprutens hjerne
Blekkspruter har vist seg å kunne løse problemer og skru av lokket på et glass for å få tak i mat. Men hva er det som gjør dette dyret så intelligent? Forskere kan ha funnet løsningen på denne gåten.
Kva skal me eigentleg med musea?
Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.
Kva skal me eigentleg med musea?
Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.
Ny utstilling: Polarhistorie på skeiva
7. oktober åpner utstillingen Polarhistorie på skeiva; den aller første egenproduserte skeive utstillingen ved Norges arktiske universitetsmuseum som fyller 150 år i år.
Forskningspris til Inger Greve Alsos
Inger Greve Alsos fra museet har fått Universitetets Forsknings- og utviklingspris for forskning av særlig høy kvalitet som har bidratt til økt kunnskap om biologien, historien, taksonomien og fytogeografi til arktiske planter .
Blikket vendes mot nord
Her kan du lese mer om Universitetsbibliotekets samling av historiske kart fra nordområdene, ca. 200 kart fra perioden 1482 til 1601. Mange av kartene er nå stilt ut på Polarmuseet i utstillingen "Blikket vendes mot nord".
Klimaendringer påvirker natur og samfunn
I dette temaheftet av Ottar viser vi interessante funn fra et knippe av de prosjektene som har pågått under Framsenterets satsing på forskning på land og i ferskvann i løpet av det siste tiåret.
Omstridt jernprøve fra Grønland
Elsebeth Thomsen, spesialist i historisk geologi, forteller om "Prøve nummer 12". Den er fra Grønland og har vært i museets samlinger formentlig fra starten for 150 år siden.
Historien om Grønlands jernskatt
Visste du at jern kan komme både fra himmelen og fra jorda? På 1870-tallet ble det funnet store mengder jern på Grønland. Men forskerne var dypt uenige om hvor jernet stammet fra.
The Snow Baby
Museets direktør Lena Aarekol har analysert de tre barnebøkene om "The Snow Baby" som familien Peary skrev i forbindelse med sine ekspedisjoner på Grønland. Hun har sett på bøkene ut fra et kjønns- og urfolksperspektiv.
Marie Ahnighito Peary – Snow Baby
12. september 1893 ble ei lita jente født på Grønland. Hun skulle komme til å bli kjendis fram til sin død i 1978, og inspirere til en helt spesiell type figurer og dukker i Tyskland og USA.
Blomstringsvarsel 2022
I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkurat no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgnet heile veka. Velkomen på besøk!
Dagny satte hele familien i fare for Norge
Dagny satte familien i fare for Norge
Hvis framtiden til barna dine står på spill, om du risikerer at de vokser opp under et regime preget av terror og kontroll, hva vil du da være villig til å risikere, for å kjempe imot?
Kvinnene i polarhistorien viser oss nye sider ved Arktis
For polarkvinnene på 1900-tallet var Arktis eventyr, forskning og fangst, men også scene for politisk aktivisme, barnefødsler og kunst.
Nytt Ottar: Forfattere og forfatterskap
Artiklene i dette heftet tar for seg deler av forfatterskapet til noen sentrale norske forfattere, deriblant også nordnorske. I tillegg presenterer vi et essay om den krevende skriveprosessen. God lesing!
Det store ingenting og polarrev med rabies
Formidlingsekspedisjonen skal krysse Grønland, ta vassprøver og få folks auge retta mot Arktis. Undervegs må dei unngå bresprekkar, takle tomheit og helde seg unna polarrev.
UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022
Professor emeritus Ola Graff har hele sin karriere samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge. Fredag 13. mai fikk han nasjonal pris for sin innsats fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans.
Snart på vei over den store bre
Ekspedisjonen fra UiT som skal krysse Grønlandsisen er på plass i Ilulissat. 19. mai starter turen som skal formidle naturvitenskap og historie fra Arktis.
Prisen for Folkemusikk og folkedans 2022 til Ola Graff
Våre gode kollega gjennom mange år, Ola Graff, har vunnet en gjev, nasjonal pris for sitt arbeide! Ola har samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge, og bidratt til å bevare en viktig del av den nordnorske kulturarven. Vi gratulerer så mye!
Hvorfor vi skal bry oss om små organismer på havbunnen?
Det anslås at 60% av den marine faunaen ikke er bekrevet enda. Kurator Andreas Altenburger fra Museet forteller her hvordan han forsker på organismer fra økosystemet i havet.
H.K.H. Kronprins Haakon blir med på markering av UiTs og Museets jubileer
Universitetet er 50 år i år og museet 150 år. Helt fra starten har begge forsket på Arktisk. Jubileene skal bl.a. markeres med en formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen hvor Kronprinsen deltar.
Traumene satt lenge i
Nedbrenningen og tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark har hatt varige effekter på den politiske integrasjonen. Sivilsamfunnets påfølgende traumer ble i liten grad inkludert i det kollektive minnet om andre verdenskrig.
150 år med innsamling, forskning og formidling i og om nord
Første nummer av Ottar i år markerer museets 150-årsjubileum. Les om hvaler, helleristninger, museologisk aktivisme og 400 arter beskrevet ved museet. Last ned og les Ottar her
Hvem er du når din verden brenner?
Kunne du satt deg selv og dine nærmeste i fare for å kjempe for landet ditt? Hvem kan du stole på når krigen rammer? Gjennom den unike utstillingen «Hvem er du når verden brenner?» drar Norges arktiske universitetsmuseum deg tett inn i historien til enkeltmennesker som tok vanskelige og nærmest umulige valg da verdenskrigen kom til Nord-Norge.
En reise til den arktiske vinteren
Prosjektet Arven etter Nansen, som ledes av UiT, skal i løpet av seks år kartlegge det nordlige Barentshavet. Her kan du følge forskerne live, når de er ute på tokt med forskningsfartøyet Kronprins Haakon.
Henter ny kunnskap i Barentshavet
En av museets forskere, marinbiolog Andreas Altenburger, er akkurat nå på tokt til det nordlige Barentshav med forskningsskipet Kronprins Haakon. Følg med på toktet her dag for dag
Cassiope vol. 2
Rhododendron lapponicum, Cassiope tetragona and a fascinating birch forest – excursion guide to Holmevassfjellet near Tromsø by Arve Elvebakk and Kristian Nyvoll. Journal published by Tromsø Arctic-Alpine Botanic Garden at UiT The Arctic University Museum of Noway, April 2021.
E-bok om steinhage-landskap i Tromsø
Hvordan lager vi steinhage-landskap i Tromsø? Se en bildekavalkade i vår e-boka. Velkommen til en reise gjennom en svært spesiell botanisk hage!
Bokstavelig talt i vinden
Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering
På museets «Samisk søndag» 30.01.2022 var tradisjonelle joikere, samiske artister og representanter fra samiske institusjoner invitert til seminar knyttet til spørsmål om offentliggjøring av universitetsmuseets joikesamling.
Norges arktiske universitetsmuseum 150 år
UNESCO vil sikra kunnskap om tradisjonsbåtar
UNESCO har skrive den nordiske klinkbåttradisjonen inn på lista over den immaterielle kulturarven i verda. Det er ein milepæl og ei stadfesting over at det internasjonale samfunnet verdset klinkbåtarven vår, og at kunnskapen må sikrast i framtida, skriv museumsdirektør Lena Aarekol og UiT sin viserektor Sveinung Eikeland.
Om å se med ørene, samisk matematikk, Anders Poulsens tromme og eldgamle tekstiler
I årets siste hefte byr vi på fire artikler som vi håper vil fange lesernes interesser. Nytt Ottar er tilgjengelig nå i Museumsbutikken og for nedlasting her.
UiT får to nye Aurora-sentre
Forskning på miljø-DNA og matematikk blir det nå satset ekstra på ved UiT. To fagmiljøer er tildelt 30 millioner kroner hver og får status som Aurora-sentre.
Bevaring og nyskaping. Fra revitalisering av oldtidsfunn til genmodifisering ved hjelp av bioreaktorer
Dette nye nummeret av Ottar samler historier og innsikt fra et vidt spekter av fag, med tidslinjer som et løst, overordnet tema. Vi ønsker med det å peke fram mot museets 150-årsjubileum i 2022, som landsdelens første forskningsinstitusjon.
Ny DNA-teknikk avslører hvordan mammuten døde ut og naturen endret seg med istida
UiT-forskere har vært med å løse gåten om hvordan mammuten døde ut! I en stor studie i Nature, avslører forskerne nå mye vi ikke visste om dyr og naturen rundt forrige istid.
Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling
Universitetsmuseet får 1,2 millioner kroner fra Kulturrådet til å tilgjengeliggjøre sin store og unike samling av joik, og gjøre den tilgjengelig for publikum. – Utrolig gledelig, sier museumslederen.
Klin kokos eller ansvarlig og rasjonell?
Karantenehotell, stengte skoler, stengte grenser og hytteforbud – alt er nå historie. Hvorfor var de fleste av oss så villige til å gi avkall på egne rettigheter? Og hva skjer ved neste korsvei? Jussfeltet er ikke enig med seg selv.
Ny gamme etter gammel modell
Vi gratulerer universitetet med den nye gammen på campus - Juho-Niillas Goahti! Den er bygget etter forbilde av Elsa Laula Renbergs gamme, som er utstilt på museet. Vår direktør, Lena Aarekol, har vært med i byggekomiteen.
Stor DNA-studie forteller en ny historie om hvordan planter spredde seg etter istiden
Planter fortsatte å spre seg mot nord tusener av år etter klimaendringen på slutten av istiden, viser forskning fra Norges arktiske universitetsmuseum.
Hvor raskt kom plantene tilbake etter istiden?
Blomstringsvarsel 2021
I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkuart no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgeret heile veka. Velkomen på besøk!
Sommer ved museet!
Endelig er sommeren her, og det er mange gode grunner til å legge turen innom museet.
Varmt samarbeid etter kald krig sikrer helsetilbudet i Barentsregionen
Det startet som et spontant samarbeid mellom de medisinske miljøene i Tromsø og Arkhangelsk. I dag, 30 år senere, ser man resultatene i form av attraktive utdanninger og sterke fagmiljø. Spesialutgave av Ottar fokuserer på dette.
Avslører hemmeligheter om nøkleblommen
Den gule hagenøkleblommen spretter opp overalt tidlig på sommeren. Nå har forskere ved UiT funnet ut at det fins mange flere arter av den enn antatt. Hvordan oppdager man egentlig en ny art?
Nord-Norges største arkeologiske prosjekt fortsetter
Årets utgravninger av både steinalderplasser og samiske kulturminner langs Hålogalandsvegen vil bidra til å økt kunnskap om livet før rundt Tjeldsundet.