Alge

Mikroskopiske alger har også sex

En tilfeldighet førte til at forskere oppdaget at den mikroskopiske algen Teleaulax amphioxeia også kan formere seg seksuelt hvis den har liten tilgang på næring. Funnet er publisert i Science Advances.

Ottar_3:2020_forside.jpg

Nytt Ottar: Samiske rettsforhold

Seineste nummer av museets tidskrift Ottar handler om samiske rettigheter til land og vann, et tema som har vært utredet siden 1980-tallet og fortsatt er omdiskutert.

Tor-Ketil Krokmyrdal

Masterstudent oppdaget handelsplass fra vikingtida

Ved hjelp av metallsøker, fant Tor-Ketil det første handelsstedet hittil kjent i Nord-Norge! Nå skifter han yrke, og satser på arkeologien på fulltid.

Blomstringsvarsel

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er hausten enno fargerik . Gå ikkje glipp av disse som blomstrar nettopp no.

Inger_ingress

Vil styrke det kvenske gjennom teater

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.

Hålogalandsveien_ingress

Tidenes største arkeologiprosjekt i nord

Veiprosjektet Hålogalandsveien utløser det største arkeologiske utgravningsprosjektet i Nord-Norge noensinne. Arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum er på plass i felt. Arbeidet skal være ferdig høsten 2022.

Håndspriting Foto KMC.jpg

Smittevern ved museumsbesøket

Hos oss kan du og familien din føle dere trygge. Museene tar smittevern på største alvor.

Lena, foto: Christel Slettli Hansen

Norges arktiske universitetsmuseum og Polarmuseet åpner igjen

Kommuneoverlegen i Tromsø har godkjent at museene kan sette i gang en gradvis åpning for publikum. Det planlegges for åpning 1. juni.

Kryp - kø ute klokka 1210 åpnigsdagen Foto PHN.jpg

Gode besøkstall for Norges arktiske universitetsmuseum i 2019

Polarmuseet satte ny besøksrekord for 9. år på rad.  De tre attraksjonene Norges arktiske universitetsmuseum (tidl. Tromsø Museum), Polarmuseet og Botanisk hage hadde til sammen 179.025 besøk.

Førromersk jernalder båtband - Copy.jpg

Skandinavias eldste robåtfunn er gjort på Senja

Et båtspant som ble gravd opp av en myr på Senja for flere tiår siden viser seg å tilhøre den eldste robåten man kjenner til i Skandinavias historie.

_DSC7732.jpeg

Forskning og kunst i skjønn forening

Det nye konseptet GLØTT gir publikum en heidundrende kombinasjon av forskning, musikk, kunst og teater i løpet av én helg i Tromsø.

Neshorn.jpg

1,77 millioner år gammel neshorn-tann løser evolusjonsmysterier

Forskere har hentet ut genetisk informasjon fra en 1,77 millioner år gammel neshorn-tann. Dette er de eldste genetiske data som noen gang er registrert.