ForsideOttar_4_2021.jpg

Bevaring og nyskaping. Fra revitalisering av oldtidsfunn til genmodifisering ved hjelp av bioreaktorer

Dette nye nummeret av Ottar samler historier og innsikt fra et vidt spekter av fag, med tidslinjer som et løst, overordnet tema. Vi ønsker med det å peke fram mot museets 150-årsjubileum i 2022, som landsdelens første forskningsinstitusjon.


IMAGE THREE_ A trio of woolly mammoths trudges over snow covered hills. Behind them, mountains with snow covered peaks rise above dark green forests of fir trees. Credit_ Daniel Eskridge .jpg

Ny DNA-teknikk avslører hvordan mammuten døde ut og naturen endret seg med istida

UiT-forskere har vært med å løse gåten om hvordan mammuten døde ut! I en stor studie i Nature, avslører forskerne nå mye vi ikke visste om dyr og naturen rundt forrige istid.


Orchestral_joik_8 (1).jpg

Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling

Universitetsmuseet får 1,2 millioner kroner fra Kulturrådet til å tilgjengeliggjøre sin store og unike samling av joik, og gjøre den tilgjengelig for publikum. – Utrolig gledelig, sier museumslederen.


Tromsø rådhus alt blir bra

Klin kokos eller ansvarlig og rasjonell?

Karantenehotell, stengte skoler, stengte grenser og hytteforbud – alt er nå historie. Hvorfor var de fleste av oss så villige til å gi avkall på egne rettigheter? Og hva skjer ved neste korsvei? Jussfeltet er ikke enig med seg selv.


Byggekomiteen foran gammen

Ny gamme etter gammel modell

Vi gratulerer universitetet med den nye gammen på campus - Juho-Niillas Goahti! Den er bygget etter forbilde av Elsa Laula Renbergs gamme, som er utstilt på museet. Vår direktør, Lena Aarekol, har vært med  i byggekomiteen.


1893347.jpg

Stor DNA-studie forteller en ny historie om hvordan planter spredde seg etter istiden

Planter fortsatte å spre seg mot nord tusener av år etter klimaendringen på slutten av istiden, viser forskning fra Norges arktiske universitetsmuseum.


Antony Brown og Peter Heintznab tar prøver. Foto: Inger Greve Alsos, UM

Hvor raskt kom plantene tilbake etter istiden?

Våre forskere har hentet ut og analysert DNA-rester fra fortidens planter. Funnene har stor relevans for dagens klimadebatt.


Sorbus ulleungensis 2009-96 13.10.2017,4.jpg

Blomstringsvarsel

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkuart no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgeret heile veka. Velkomen på besøk!


D7C57CCD-786A-4E65-BA1F-6260B0AC4825.jpeg

Sommer ved museet!

Endelig er sommeren her, og det er mange gode grunner til å legge turen innom museet.


BEGRAVELSE ARKHANGELSK.png

Varmt samarbeid etter kald krig sikrer helsetilbudet i Barentsregionen

Det startet som et spontant samarbeid mellom de medisinske miljøene i Tromsø og Arkhangelsk. I dag, 30 år senere, ser man resultatene i form av attraktive utdanninger og sterke fagmiljø. Spesialutgave av Ottar fokuserer på dette.


IMG_9682.jpg

Avslører hemmeligheter om nøkleblommen

Den gule hagenøkleblommen spretter opp overalt tidlig på sommeren. Nå har forskere ved UiT funnet ut at det fins mange flere arter av den enn antatt. Hvordan oppdager man egentlig en ny art? 


Avtorving

Nord-Norges største arkeologiske prosjekt fortsetter

Årets utgravninger av både steinalderplasser og samiske kulturminner langs Hålogalandsvegen vil bidra til å økt kunnskap om livet før rundt Tjeldsundet.


Forside_Ottar_1_2021.jpg

Grav i båt og båt i grav - Nytt Ottar

Det seineste nummer av Ottar, museets populær- vitenskapelige magasin, har båtgraver som tema. Hvem var personene som ble gravlagt i båt? Hvilke forestillinger lå bak en slik begravelse? Hva sier funnene om datidas båtbyggertradisjoner?


mammut2021.jpg

Forsker på verdens eldste DNA

Førsteamanuensis Peter Heintzman ved museet har analysert det eldste gjenopprettede DNA hittil fra mammut fra Sibir. Det har gitt ny kunnskap om evolusjonen til mammut og åpner for å se endringer hos dyrearter over tid.


Illustrasjon til Altenburgerjpg.jpg

Oppsiktsvekkende forskning om celler som tar seg slaver  

Mikroalgene, de encellede organismene i havet, er svært viktig for oss som produsenter av oksygen og som mat til små dyr som igjen blir spist av fisk. Selv om organismene er så små at vi ikke kan se dem, uten bruk av mikroskop, har forskerne funnet en slags slaveri i denne mikroverden.

 


Forside_Ottar_5_2020.jpg

Nytt Ottar – Reiser i tid og rom

I siste nummer av Ottar kan du lese variert blanding av artikler om filtlav fra Gondwanaland, motkrefter mot fornorskingen, bjørnedyr i verdensrommet, samiske bjørnegraver og 4,5 milliarder år av geologisk tid.


Fra utstillinga "Under lyset". Foto: Daniel Lilleeng

Stor nedgang i besøk til universitets­museet i 2020

Norges arktiske universitetsmuseum har hatt en nedgang i besøket i 2020 på 60% som følge av pandemien. Det har medført et betydelig inntektstap for museet.


TFS Starting Grant 169

Støtte til ny forskningsretning, paleotranscriptomics

Bastian Fromm har av Tromsø forskningsstiftelse fått tildelt 10 millioner i TFS starting grant. Han skal jobbe ved museet med microRNA-eksperimenter på arter i samlingene for økt forståelse av evolusjon.


Sider fra Ottar_4-2020_forside.jpg

Nytt Ottar: Barnelek med skjell - bondegårdsleken

 I det nyeste nummer av Ottar kan du lese hvordan barn i den nordlige landsdel tradisjonelt har brukt skjell til en bestemt lek. I tillegg er det tatt med faktaopplysninger om dyrene som har blitt brukt.


Bilde4.jpg

Reiste 10 000 år gjennom sommeren

Første feltsesong i Nord-Norges største arkeologiprosjekt er unnagjort langs den kommende Hålogalandsvegen. – Vi er svært fornøyde med både arkeologien langs Tjeldsundet og fantastisk flotte funn som vi skal studere videre, sier prosjektleder Inga Malene Bruun.


Alge

Mikroskopiske alger har også sex

En tilfeldighet førte til at forskere oppdaget at den mikroskopiske algen Teleaulax amphioxeia også kan formere seg seksuelt hvis den har liten tilgang på næring. Funnet er publisert i Science Advances.


Ottar_3:2020_forside.jpg

Nytt Ottar: Samiske rettsforhold

Seineste nummer av museets tidskrift Ottar handler om samiske rettigheter til land og vann, et tema som har vært utredet siden 1980-tallet og fortsatt er omdiskutert.


Tor-Ketil Krokmyrdal

Masterstudent oppdaget handelsplass fra vikingtida

Ved hjelp av metallsøker, fant Tor-Ketil det første handelsstedet hittil kjent i Nord-Norge! Nå skifter han yrke, og satser på arkeologien på fulltid. 


Blomstringsvarsel

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er hausten enno fargerik . Gå ikkje glipp av disse som blomstrar nettopp no.


Inger_ingress

Vil styrke det kvenske gjennom teater

– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.  


Hålogalandsveien_ingress

Tidenes største arkeologiprosjekt i nord

Veiprosjektet Hålogalandsveien utløser det største arkeologiske utgravningsprosjektet i Nord-Norge noensinne. Arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum er på plass i felt. Arbeidet skal være ferdig høsten 2022.


Håndspriting Foto KMC.jpg

Smittevern ved museumsbesøket

Hos oss kan du og familien din føle dere trygge. Museene tar smittevern på største alvor.


Lena, foto: Christel Slettli Hansen

Norges arktiske universitetsmuseum og Polarmuseet åpner igjen

Kommuneoverlegen i Tromsø har godkjent at museene kan sette i gang en gradvis åpning for publikum. Det planlegges for åpning 1. juni.


Kryp - kø ute klokka 1210 åpnigsdagen Foto PHN.jpg

Gode besøkstall for Norges arktiske universitetsmuseum i 2019

Polarmuseet satte ny besøksrekord for 9. år på rad.  De tre attraksjonene Norges arktiske universitetsmuseum (tidl. Tromsø Museum), Polarmuseet og Botanisk hage hadde til sammen 179.025 besøk.


Førromersk jernalder båtband - Copy.jpg

Skandinavias eldste robåtfunn er gjort på Senja

Et båtspant som ble gravd opp av en myr på Senja for flere tiår siden viser seg å tilhøre den eldste robåten man kjenner til i Skandinavias historie.


_DSC7732.jpeg

Forskning og kunst i skjønn forening

Det nye konseptet GLØTT gir publikum en heidundrende kombinasjon av forskning, musikk, kunst og teater i løpet av én helg i Tromsø.


Neshorn4.jpg

1,77 millioner år gammel neshorn-tann løser evolusjonsmysterier

Forskere har hentet ut genetisk informasjon fra en 1,77 millioner år gammel neshorn-tann. Dette er de eldste genetiske data som noen gang er registrert.