Glade for nytt museum i Tromsø sentrum
Regjeringen vil bygge et nytt nordnorsk universitetsmuseum i Tromsø sentrum. Snart kommer pengene også, tror UiT Norges arktiske universitet.
Nå har vi 38 nye navn på valmuene!
Fjellvalmuene våre stammer trolig fra Himalaya, og mye tyder på at de overlevde siste istid i Norge! Vi har ryddet i slektskapet blant dem.
Fossil bæsj kan gi svar på hvorfor dinosaurene ble så store
Vanligvis studerer dinosaurforskerne fossile skjelettbiter. Når de heller undersøker biter av fossil avføring, finner de nye ledetråder om dinosaurene.
Opnar nytt vindauge mot mellomalderens Europa
Forskarar i fire land skal endre forståinga av korleis europearane i mellomalderen endra naturen og landskapet – og korleis det framleis dominerar omgjevnadene våre.
Prisdryss til dyktige ansatte ved UMAK
Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK) har mange dyktige og engasjerte ansatte. Det settes pris på!
Bjørn M. Thon – en hovedperson for utviklinga av Botanisk Hage – har fylt 80 år
En nøkkelperson for utviklinga av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage fylte 80 år 15. september i år. Det er Bjørn Magne Thon, som tidligere drev Skavberg Planteskole på Kvaløya.
Tromsø arktisk-alpine botaniske hage 30 år i 2024
Botanisk hage i Tromsø ble offisielt åpnet i 1994. I 30 år har hagen vært en populær destinasjon, både blant lokale og turister, og har gjennom årene bygget seg opp et sterkt internasjonalt renomme.
Arktisk naturmangfold for alle
Norges arktiske universitetsmuseum har lansert en ny digital plattform, som gir publikum mulighet til å utforske museets unike zoologiske og botaniske samlinger.
Samler samisk kunnskap for å håndtere klimaendringene
Prosjektet Sharing our Knowledge skal forske på hvordan urfolk og elvesamisk kultur langs Deatnu-Tanavassdraget kan tilpasse seg klimaendringene. Denne uken mottok de 7 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Forskingsrådet gjev 35 millionar til tre UiT-prosjekt
18. juni delte Forskingsrådet ut 216 millionar til 21 norske forskingsprosjekt som skal gje banebrytande kunnskap. UiT-forskarar fekk støtte til kosmisk støv, modellblodårar og vikingklima.
Ny utstilling om Tromsøs rike samiske historie
Gjennom Rávndji – den strie straumen viser Norges arktiske universitetsmuseum fram samisk tilstedeværelse i Tromsøområdet gjennom flere tusen år. Utstillingen åpner torsdag 13. juni med faglig innlegg og panelsamtale.
Sensasjonelt funn av bergkunst
En snarvei til et utgravingsfelt skulle uventet lede arkeologer ved Norges arktiske universitetsmuseum til et nytt og sensasjonelt funn av et bergkunstfelt.
Ny leder av Botanisk hage: – Botanikk skal være litt eventyrlig
Jarle W. Bjerke er ny daglig leder av Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.
Ny rekord: Over 200 000 besøkte Norges arktiske universitetsmuseum i 2023
Aldri før har så mange besøkt universitetsmuseets besøksarenaer. 45 000 flere enn året før besøkte i 2023 de to museene, den botaniske hagen og selskuta som hører til universitetsmuseet.
Ny utstilling tar deg med på et dykk ned i havets oase
Nord-Norge har noen av de største tareskogene i hele Europa, og vi er helt avhengige av dem for å overleve. Hvorfor tareskogen er så viktig for oss mennesker lærer du mer om i ei ny utstilling ved Norges arktiske universitetsmuseum.
De aller minste fossilene forteller om istida ved dyrelivets begynnelse
Med hjelp av hittil ukjente fossiler fra Nord-Norge har vi fått ny og unik innsikt i evolusjonen og diversiteten av tidlige komplekse organismer fra ediacara-perioden (635 til 542 millioner år siden), en tid i livets historie da de første makroskopiske organismene, inkludert de eldste dyrene, så dagens lys.
Anbefaler nytt museum i Tromsø sentrum
Statsbygg anbefaler at UiT bygger et nytt og vesentlig billigere museum i Tromsø sentrum.
Knut Arne Helskog tildeles Kongens Fortjenstmedalje
Hans innsats for bergkunsten i Alta fremheves som uten sidestykke.
«En gang en fremmed – alltid en fremmed?»
Hvordan navigerer unge i dag mellom det kvenske, samiske og norske? Onsdag 22. november inviterer Norges arktiske universitetsmuseum til en samtale om ung, etnisk identitet i kjølvannet av fornorskninga.
Polar crossdressing på universitetsmuseet
Visste du at staute menn på polarekspedisjoner kledte seg i kvinneklær ved spesielle anledninger? Praksisen kalles polar crossdressing og foregikk på ekspedisjoner helt fram til 1900-tallet.
Festival i Tromsø vil løfte fram musikk komponert av kvinner
Når ERASMUS+ konsortiumet inviterer til Voices of Women Festival i Tromsø, er målet å gi musikk komponert av kvinner den anerkjennelse og oppmerksomhet den fortjener.
Dyra sparer energi – søv vekk vinteren
Over heile jordkloden finn ein dyr og insekt som søv seg gjennom vinteren. Dei gjer det for å spare energi og vente til det vert lettare å finne mat eller vatn. Men korleis gjer dei det?
Utgravninger på Rødskjær: – Har gjort funn av nasjonal interesse
Arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum kan ha avdekket et større tunanlegg fra jernalderen på Rødskjær i Harstad kommune. – Dette er et funn som har nasjonal interesse, sier prosjektleder Janne Oppvang.
Nytt album med dyrejoik og kurs for barn på Riddu Riđđu Festivála
UiT – Norges arktiske universitetsmuseum samarbeider med Riddu Riđđu Festivála om lansering av album og kurs i joik for barn basert på eldre opptak av dyrejoik fra museets joikearkiv.
Gjenåpning av selfangstskuta Polstjerna
Etter å ha vært stengt i fire år, inviterer Polarmuseet til gjenåpning av selfangstskuta Polstjerna i Tromsø.
Sommeren ved Norges arktiske universitetsmuseum
Alle våre besøksarenaer holder åpent hele sommeren – inkludert Polstjerna, har gjenåpna etter fire år!
Understanding the Evolution of Cell Types: Insights from MicroRNAs and Endothelial Cells
Animals are composed of many thousands to trillions of cells. But cells are not just cells: all animals are composed of many different types of cells such as nerve or muscle cells. As the evolution went its course, more and more new cell-types appeared, with humans having the highest number.
Where do all these different types of cells come from?
Utstilling: 100 år med skoleinternat i Nord-Norge
Søndag 11. juni åpner Norges arktiske universitetsmuseum utstillinga «Alltid en fremmed». Utstillinga handler om de mange barna i nord som måtte flytte hjemmefra for å gå på skole.
Internatbarna: Alltid en fremmed
I nesten hundre år ble barn sendt på internatskoler i Norge. De måtte forlate mor og far, søsken, språk og kultur. Hvordan preget det barna?
Dette skjer på museet i påsken
Museet har åpent 11-17 alle dager gjennom påsken
– Lihkku beivviin! Dette er en festdag.
– Det gjør meg så godt å se – og si – at den 6. februar er en festdag, sa UiTs rektor, Dag Rune Olsen i sin tale i anledning den samiske nasjonaldagen. Her kan du lese hele talen.
Rekordår for Norges arktiske universitetsmuseum
Norges arktiske universitetsmuseum ønsket dobbelt så mange besøkende velkommen i 2022 som året før, og Polarmuseet hadde flere besøkende enn noen gang. Også i Botanisk hage var besøkstallet på høyde med tida før pandemien.
Rekord slått igjen: Verdens eldste DNA funnet på Grønland
Bjørk, hare, reinsdyr, og mastodonter er noen av artene som er funnet i 2 millioner år gammelt DNA fra et varmere Grønland. Dette er det eldste DNAet som noen gang har blitt funnet.
Løser gåte om blekksprutens hjerne
Blekkspruter har vist seg å kunne løse problemer og skru av lokket på et glass for å få tak i mat. Men hva er det som gjør dette dyret så intelligent? Forskere kan ha funnet løsningen på denne gåten.
Kva skal me eigentleg med musea?
Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.
Kva skal me eigentleg med musea?
Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.
Ny utstilling: Polarhistorie på skeiva
7. oktober åpner utstillingen Polarhistorie på skeiva; den aller første egenproduserte skeive utstillingen ved Norges arktiske universitetsmuseum som fyller 150 år i år.
Forskningspris til Inger Greve Alsos
Inger Greve Alsos fra museet har fått Universitetets Forsknings- og utviklingspris for forskning av særlig høy kvalitet som har bidratt til økt kunnskap om biologien, historien, taksonomien og fytogeografi til arktiske planter .
Blikket vendes mot nord
Her kan du lese mer om Universitetsbibliotekets samling av historiske kart fra nordområdene, ca. 200 kart fra perioden 1482 til 1601. Mange av kartene er nå stilt ut på Polarmuseet i utstillingen "Blikket vendes mot nord".
Klimaendringer påvirker natur og samfunn
I dette temaheftet av Ottar viser vi interessante funn fra et knippe av de prosjektene som har pågått under Framsenterets satsing på forskning på land og i ferskvann i løpet av det siste tiåret.
Omstridt jernprøve fra Grønland
Elsebeth Thomsen, spesialist i historisk geologi, forteller om "Prøve nummer 12". Den er fra Grønland og har vært i museets samlinger formentlig fra starten for 150 år siden.
Historien om Grønlands jernskatt
Visste du at jern kan komme både fra himmelen og fra jorda? På 1870-tallet ble det funnet store mengder jern på Grønland. Men forskerne var dypt uenige om hvor jernet stammet fra.
The Snow Baby
Museets direktør Lena Aarekol har analysert de tre barnebøkene om "The Snow Baby" som familien Peary skrev i forbindelse med sine ekspedisjoner på Grønland. Hun har sett på bøkene ut fra et kjønns- og urfolksperspektiv.
Marie Ahnighito Peary – Snow Baby
12. september 1893 ble ei lita jente født på Grønland. Hun skulle komme til å bli kjendis fram til sin død i 1978, og inspirere til en helt spesiell type figurer og dukker i Tyskland og USA.
Dagny satte hele familien i fare for Norge
Dagny satte familien i fare for Norge
Hvis framtiden til barna dine står på spill, om du risikerer at de vokser opp under et regime preget av terror og kontroll, hva vil du da være villig til å risikere, for å kjempe imot?
Kvinnene i polarhistorien viser oss nye sider ved Arktis
For polarkvinnene på 1900-tallet var Arktis eventyr, forskning og fangst, men også scene for politisk aktivisme, barnefødsler og kunst.
Nytt Ottar: Forfattere og forfatterskap
Artiklene i dette heftet tar for seg deler av forfatterskapet til noen sentrale norske forfattere, deriblant også nordnorske. I tillegg presenterer vi et essay om den krevende skriveprosessen. God lesing!
Det store ingenting og polarrev med rabies
Formidlingsekspedisjonen skal krysse Grønland, ta vassprøver og få folks auge retta mot Arktis. Undervegs må dei unngå bresprekkar, takle tomheit og helde seg unna polarrev.
UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022
Professor emeritus Ola Graff har hele sin karriere samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge. Fredag 13. mai fikk han nasjonal pris for sin innsats fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans.