Bilde  – Lihkku beivviin! Dette er en festdag.  802624

– Lihkku beivviin! Dette er en festdag.

– Det gjør meg så godt å se – og si – at den 6. februar er en festdag, sa UiTs rektor, Dag Rune Olsen i sin tale i anledning den samiske nasjonaldagen. Her kan du lese hele talen.


Bilde Rekordår for Norges arktiske universitetsmuseum 800620

Rekordår for Norges arktiske universitetsmuseum

Norges arktiske universitetsmuseum ønsket dobbelt så mange besøkende velkommen i 2022 som året før, og Polarmuseet hadde flere besøkende enn noen gang. Også i Botanisk hage var besøkstallet på høyde med tida før pandemien. 


Bilde Rekord slått igjen: Verdens eldste DNA funnet på Grønland 796692

Rekord slått igjen: Verdens eldste DNA funnet på Grønland

Bjørk, hare, reinsdyr, og mastodonter er noen av artene som er funnet i 2 millioner år gammelt DNA fra et varmere Grønland. Dette er det eldste DNAet som noen gang har blitt funnet.


Bilde Løser gåte om blekksprutens hjerne 795781

Løser gåte om blekksprutens hjerne

Blekkspruter har vist seg å kunne løse problemer og skru av lokket på et glass for å få tak i mat. Men hva er det som gjør dette dyret så intelligent? Forskere kan ha funnet løsningen på denne gåten.


Bilde Kva skal me eigentleg med musea? 792291

Kva skal me eigentleg med musea?

Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.


Bilde Kva skal me eigentleg med musea? 791816

Kva skal me eigentleg med musea?

Nokon vil kanskje kalle dei gamle og nedstøva, fulle av snurrepiperiar som ingen bryr seg om. Men musea er essensielle for både samfunna og korleis me forstår oss sjølve.


Bilde Ny utstilling: Polarhistorie på skeiva 790379

Ny utstilling: Polarhistorie på skeiva

7. oktober åpner utstillingen Polarhistorie på skeiva; den aller første egenproduserte skeive utstillingen ved Norges arktiske universitetsmuseum som fyller 150 år i år.


Bilde Forskningspris til Inger Greve Alsos 778181

Forskningspris til Inger Greve Alsos

Inger Greve Alsos fra museet har fått Universitetets Forsknings- og  utviklingspris  for forskning av særlig høy kvalitet som har bidratt til økt kunnskap om biologien, historien, taksonomien og fytogeografi til arktiske planter .


Bilde Blikket vendes mot nord 778183

Blikket vendes mot nord

Her kan du lese mer om Universitetsbibliotekets samling av historiske kart fra nordområdene, ca. 200 kart fra perioden 1482 til 1601. Mange av kartene er nå stilt ut på Polarmuseet i utstillingen "Blikket vendes mot nord".


Bilde Klimaendringer påvirker natur og samfunn 778182

Klimaendringer påvirker natur og samfunn

I dette temaheftet  av Ottar viser vi interessante funn fra et knippe av de prosjektene som har pågått under Framsenterets satsing på forskning på land og i ferskvann i løpet av det siste tiåret.


Bilde Omstridt jernprøve fra Grønland 777983

Omstridt jernprøve fra Grønland

Elsebeth Thomsen, spesialist i historisk geologi, forteller om "Prøve nummer 12". Den er fra Grønland og har vært i museets samlinger formentlig fra starten for 150 år siden. 


Bilde  Historien om Grønlands jernskatt 777178

Historien om Grønlands jernskatt

Visste du at jern kan komme både fra himmelen og fra jorda? På 1870-tallet ble det funnet store mengder jern på Grønland. Men forskerne var dypt uenige om hvor jernet stammet fra. 


Bilde The Snow Baby 777264

The Snow Baby

Museets direktør Lena Aarekol har analysert de tre barnebøkene  om  "The Snow Baby" som familien Peary skrev i forbindelse med sine ekspedisjoner på Grønland. Hun har sett på bøkene ut fra et kjønns- og urfolksperspektiv.


Bilde Marie Ahnighito Peary – Snow Baby 776719

Marie Ahnighito Peary – Snow Baby

12. september 1893 ble ei lita jente født på Grønland. Hun skulle komme til å bli kjendis fram til sin død i 1978, og inspirere til en helt spesiell type figurer og dukker i Tyskland og USA.


Bilde Blomstringsvarsel 2022 774249

Blomstringsvarsel 2022

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkurat no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgnet heile veka. Velkomen på besøk!


Bilde Dagny satte hele familien i fare for Norge 774347

Dagny satte hele familien i fare for Norge

Dagny og fem andre personers valg under andre verdenskrig vises i museets nye utstilling "Hvem er du når verden brenner?" Her kan du reflektere over hva du selv ville ha gjort i en ekstrem situasjon, hvor alle valg kan få store konsekvenser?


Bilde Dagny satte familien i fare for Norge 774156

Dagny satte familien i fare for Norge

Hvis framtiden til barna dine står på spill, om du risikerer at de vokser opp under et regime preget av terror og kontroll, hva vil du da være villig til å risikere, for å kjempe imot?


Bilde Kvinnene i polarhistorien viser oss nye sider ved Arktis  773980

Kvinnene i polarhistorien viser oss nye sider ved Arktis

For polarkvinnene på 1900-tallet var Arktis eventyr, forskning og fangst, men også scene for politisk aktivisme, barnefødsler og kunst.


Bilde Nytt Ottar: Forfattere og forfatterskap 773971

Nytt Ottar: Forfattere og forfatterskap

Artiklene i dette heftet tar for seg deler av forfatterskapet til noen sentrale norske forfattere, deriblant også nordnorske. I tillegg presenterer vi et essay om den krevende skriveprosessen. God lesing!


Bilde Det store ingenting og polarrev med rabies 773615

Det store ingenting og polarrev med rabies

Formidlingsekspedisjonen skal krysse Grønland, ta vassprøver og få folks auge retta mot Arktis. Undervegs må dei unngå bresprekkar, takle tomheit og helde seg unna polarrev.


Bilde UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022 773596

UiT-professor fikk Prisen for folkemusikk og folkedans 2022

Professor emeritus Ola Graff har hele sin karriere samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge. Fredag 13. mai fikk han nasjonal pris for sin innsats fra Norsk senter for folkemusikk og folkedans.


Bilde Snart på vei over den store bre 773589

Snart på vei over den store bre

Ekspedisjonen fra UiT som skal krysse Grønlandsisen er på plass i Ilulissat. 19. mai starter turen som skal formidle naturvitenskap og historie fra Arktis.


Bilde Prisen for Folkemusikk og folkedans 2022 til Ola Graff 773631

Prisen for Folkemusikk og folkedans 2022 til Ola Graff

Våre gode kollega gjennom mange år, Ola Graff, har vunnet en gjev, nasjonal pris for sitt arbeide! Ola har samlet inn, arkivert og digitalisert folkemusikk fra Nord-Norge, og bidratt til å bevare en viktig del av den nordnorske kulturarven. Vi gratulerer så mye!


Bilde Hvorfor vi skal bry oss om små organismer på havbunnen? 773204

Hvorfor vi skal bry oss om små organismer på havbunnen?

Det anslås at 60% av den marine faunaen ikke er bekrevet enda. Kurator Andreas Altenburger fra Museet forteller her hvordan han forsker på organismer fra økosystemet i havet. 


Bilde H.K.H. Kronprins Haakon blir med på markering av UiTs og Museets jubileer 773072

H.K.H. Kronprins Haakon blir med på markering av UiTs og Museets jubileer

Universitetet er 50 år i år og museet 150 år. Helt fra starten har begge forsket på Arktisk. Jubileene skal bl.a. markeres med en formidlingsekspedisjon over Grønlandsisen hvor Kronprinsen deltar.


Bilde Traumene satt lenge i 768634

Traumene satt lenge i

Nedbrenningen og tvangsevakueringen av Nord-Troms og Finnmark har hatt varige effekter på den politiske integrasjonen. Sivilsamfunnets påfølgende traumer ble i liten grad inkludert i det kollektive minnet om andre verdenskrig.


Bilde 150 år med innsamling, forskning og formidling i og om nord 770675

150 år med innsamling, forskning og formidling i og om nord

Første nummer av Ottar i år markerer museets 150-årsjubileum. Les om hvaler, helleristninger, museologisk aktivisme og 400 arter beskrevet ved museet. Last ned og les Ottar her


Bilde Hvem er du når din verden brenner? 770521

Hvem er du når din verden brenner?

Kunne du satt deg selv og dine nærmeste i fare for å kjempe for landet ditt? Hvem kan du stole på når krigen rammer? Gjennom den unike utstillingen «Hvem er du når verden brenner?» drar Norges arktiske universitetsmuseum deg tett inn i historien til enkeltmennesker som tok vanskelige og nærmest umulige valg da verdenskrigen kom til Nord-Norge.


Bilde En reise til den arktiske vinteren 764799

En reise til den arktiske vinteren

Prosjektet Arven etter Nansen, som ledes av UiT, skal i løpet av seks år kartlegge det nordlige Barentshavet. Her kan du følge forskerne live, når de er ute på tokt med forskningsfartøyet Kronprins Haakon.


Bilde Henter ny kunnskap i Barentshavet 764825

Henter ny kunnskap i Barentshavet

En av museets forskere, marinbiolog Andreas Altenburger, er akkurat nå på tokt til det nordlige Barentshav med forskningsskipet Kronprins Haakon. Følg med på toktet her dag for dag 


Bilde Cassiope vol. 2 763190

Cassiope vol. 2

Rhododendron lapponicum, Cassiope tetragona and a fascinating birch forest – excursion guide to Holmevassfjellet near Tromsø by Arve Elvebakk and Kristian Nyvoll. Journal published by Tromsø Arctic-Alpine Botanic Garden at UiT The Arctic University Museum of Noway, April 2021.


Bilde E-bok om steinhage-landskap i Tromsø  762930

E-bok om steinhage-landskap i Tromsø

Hvordan lager vi steinhage-landskap i Tromsø? Se en bildekavalkade i vår e-boka. Velkommen til en reise gjennom en svært spesiell botanisk hage!


Bilde Bokstavelig talt i vinden 762926

Bokstavelig talt i vinden

Tuullessa – I vinden er navnet på utstillingen som forskningsprosjektet IMMkven ved UiT åpnet ved Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø.


Bilde Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering 762809

Offentliggjøring av samisk joik (luođit). Etiske utfordringer og kriterier for vurdering

På museets «Samisk søndag» 30.01.2022 var tradisjonelle joikere, samiske artister og representanter fra samiske institusjoner invitert til seminar knyttet til spørsmål om offentliggjøring av universitetsmuseets joikesamling.


Bilde Norges arktiske universitetsmuseum 150 år 761397

Norges arktiske universitetsmuseum 150 år

Det er i år 150 år siden Tromsø Museum ble etablert. Dette blir markert gjennom hele 2022 med nye utstillinger, arrangementer og en stor folkefest i oktober.


Bilde UNESCO vil sikra kunnskap om tradisjonsbåtar 758466

UNESCO vil sikra kunnskap om tradisjonsbåtar

UNESCO har skrive den nordiske klinkbåttradisjonen inn på lista over den immaterielle kulturarven i verda. Det er ein milepæl og ei stadfesting over at det internasjonale samfunnet verdset klinkbåtarven vår, og at kunnskapen må sikrast i framtida, skriv museumsdirektør Lena Aarekol og UiT sin viserektor Sveinung Eikeland.


Bilde Om å se med ørene, samisk matematikk, Anders Poulsens tromme og eldgamle tekstiler 758345

Om å se med ørene, samisk matematikk, Anders Poulsens tromme og eldgamle tekstiler

I årets siste hefte byr vi på fire artikler som vi håper vil fange lesernes interesser. Nytt Ottar er tilgjengelig nå i Museumsbutikken og for nedlasting her.


Bilde UiT får to nye Aurora-sentre 757438

UiT får to nye Aurora-sentre

Forskning på miljø-DNA og matematikk blir det nå satset ekstra på ved UiT. To fagmiljøer er tildelt 30 millioner kroner hver og får status som Aurora-sentre. 


Bilde Bevaring og nyskaping. Fra revitalisering av oldtidsfunn til genmodifisering ved hjelp av bioreaktorer 754268

Bevaring og nyskaping. Fra revitalisering av oldtidsfunn til genmodifisering ved hjelp av bioreaktorer

Dette nye nummeret av Ottar samler historier og innsikt fra et vidt spekter av fag, med tidslinjer som et løst, overordnet tema. Vi ønsker med det å peke fram mot museets 150-årsjubileum i 2022, som landsdelens første forskningsinstitusjon.


Bilde Ny DNA-teknikk avslører hvordan mammuten døde ut og naturen endret seg med istida 750569

Ny DNA-teknikk avslører hvordan mammuten døde ut og naturen endret seg med istida

UiT-forskere har vært med å løse gåten om hvordan mammuten døde ut! I en stor studie i Nature, avslører forskerne nå mye vi ikke visste om dyr og naturen rundt forrige istid.


Bilde Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling 751056

Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling

Universitetsmuseet får 1,2 millioner kroner fra Kulturrådet til å tilgjengeliggjøre sin store og unike samling av joik, og gjøre den tilgjengelig for publikum. – Utrolig gledelig, sier museumslederen.


Bilde Klin kokos eller ansvarlig og rasjonell? 748839

Klin kokos eller ansvarlig og rasjonell?

Karantenehotell, stengte skoler, stengte grenser og hytteforbud – alt er nå historie. Hvorfor var de fleste av oss så villige til å gi avkall på egne rettigheter? Og hva skjer ved neste korsvei? Jussfeltet er ikke enig med seg selv.


Bilde Ny gamme etter gammel modell 742746

Ny gamme etter gammel modell

Vi gratulerer universitetet med den nye gammen på campus - Juho-Niillas Goahti! Den er bygget etter forbilde av Elsa Laula Renbergs gamme, som er utstilt på museet. Vår direktør, Lena Aarekol, har vært med  i byggekomiteen.


Bilde Stor DNA-studie forteller en ny historie om hvordan planter spredde seg etter istiden 740700

Stor DNA-studie forteller en ny historie om hvordan planter spredde seg etter istiden

Planter fortsatte å spre seg mot nord tusener av år etter klimaendringen på slutten av istiden, viser forskning fra Norges arktiske universitetsmuseum.


Bilde Hvor raskt kom plantene tilbake etter istiden? 740205

Hvor raskt kom plantene tilbake etter istiden?

Våre forskere har hentet ut og analysert DNA-rester fra fortidens planter. Funnene har stor relevans for dagens klimadebatt.


Bilde Blomstringsvarsel 2021 732995

Blomstringsvarsel 2021

I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage blomstrar det gjennom heile sommaren og hausten! Her finn du varsel om kva for artar som blomstrar og er ekstra fine i hagen akkuart no. Vi har god plass, det er gratis inngang og åpent 24 timer i døgeret heile veka. Velkomen på besøk!


Bilde Sommer ved museet!  736419

Sommer ved museet!

Endelig er sommeren her, og det er mange gode grunner til å legge turen innom museet.


Bilde Varmt samarbeid etter kald krig sikrer helsetilbudet i Barentsregionen 733435

Varmt samarbeid etter kald krig sikrer helsetilbudet i Barentsregionen

Det startet som et spontant samarbeid mellom de medisinske miljøene i Tromsø og Arkhangelsk. I dag, 30 år senere, ser man resultatene i form av attraktive utdanninger og sterke fagmiljø. Spesialutgave av Ottar fokuserer på dette.


Bilde Avslører hemmeligheter om nøkleblommen 733428

Avslører hemmeligheter om nøkleblommen

Den gule hagenøkleblommen spretter opp overalt tidlig på sommeren. Nå har forskere ved UiT funnet ut at det fins mange flere arter av den enn antatt. Hvordan oppdager man egentlig en ny art? 


Bilde Nord-Norges største arkeologiske prosjekt fortsetter 733665

Nord-Norges største arkeologiske prosjekt fortsetter

Årets utgravninger av både steinalderplasser og samiske kulturminner langs Hålogalandsvegen vil bidra til å økt kunnskap om livet før rundt Tjeldsundet.