Mikroalgene, de encellede organismene i havet, er svært viktig for oss som produsenter av oksygen og som mat til små dyr som igjen blir spist av fisk. Selv om organismene er så små at vi ikke kan se dem, uten bruk av mikroskop, har forskerne funnet en slags slaveri i denne mikroverden.
I siste nummer av Ottar kan du lese variert blanding av artikler om filtlav fra Gondwanaland, motkrefter mot fornorskingen, bjørnedyr i verdensrommet, samiske bjørnegraver og 4,5 milliarder år av geologisk tid.
Norges arktiske universitetsmuseum har hatt en nedgang i besøket i 2020 på 60% som følge av pandemien. Det har medført et betydelig inntektstap for museet.
Bastian Fromm har av Tromsø forskningsstiftelse fått tildelt 10 millioner i TFS starting grant. Han skal jobbe ved museet med microRNA-eksperimenter på arter i samlingene for økt forståelse av evolusjon.
I det nyeste nummer av Ottar kan du lese hvordan barn i den nordlige landsdel tradisjonelt har brukt skjell til en bestemt lek. I tillegg er det tatt med faktaopplysninger om dyrene som har blitt brukt.
Første feltsesong i Nord-Norges største arkeologiprosjekt er unnagjort langs den kommende Hålogalandsvegen. – Vi er svært fornøyde med både arkeologien langs Tjeldsundet og fantastisk flotte funn som vi skal studere videre, sier prosjektleder Inga Malene Bruun.
En tilfeldighet førte til at forskere oppdaget at den mikroskopiske algen Teleaulax amphioxeia også kan formere seg seksuelt hvis den har liten tilgang på næring. Funnet er publisert i Science Advances.
Seineste nummer av museets tidskrift Ottar handler om samiske rettigheter til land og vann, et tema som har vært utredet siden 1980-tallet og fortsatt er omdiskutert.
Ved hjelp av metallsøker, fant Tor-Ketil det første handelsstedet hittil kjent i Nord-Norge! Nå skifter han yrke, og satser på arkeologien på fulltid.
I Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er hausten enno fargerik . Gå ikkje glipp av disse som blomstrar nettopp no.
– Dette er stort for oss. At vi kan få ta i bruk kunnskapen ved UiT er en viktig forutsetning for å nå drømmen vår, sier prosjektleder Inger Birkelund om en ny intensjonsavtale mellom UiT og kventeateret i Nordreisa.
Veiprosjektet Hålogalandsveien utløser det største arkeologiske utgravningsprosjektet i Nord-Norge noensinne. Arkeologer fra Norges arktiske universitetsmuseum er på plass i felt. Arbeidet skal være ferdig høsten 2022.
Hos oss kan du og familien din føle dere trygge. Museene tar smittevern på største alvor.
Kommuneoverlegen i Tromsø har godkjent at museene kan sette i gang en gradvis åpning for publikum. Det planlegges for åpning 1. juni.
Polarmuseet satte ny besøksrekord for 9. år på rad. De tre attraksjonene Norges arktiske universitetsmuseum (tidl. Tromsø Museum), Polarmuseet og Botanisk hage hadde til sammen 179.025 besøk.
Et båtspant som ble gravd opp av en myr på Senja for flere tiår siden viser seg å tilhøre den eldste robåten man kjenner til i Skandinavias historie.
Det nye konseptet GLØTT gir publikum en heidundrende kombinasjon av forskning, musikk, kunst og teater i løpet av én helg i Tromsø.
Forskere har hentet ut genetisk informasjon fra en 1,77 millioner år gammel neshorn-tann. Dette er de eldste genetiske data som noen gang er registrert.