Knut Arne Helskog tildeles Kongens Fortjenstmedalje
Hans innsats for bergkunsten i Alta fremheves som uten sidestykke.
Arkeologen, nå professor emeritus, Knut Helskog fra Kirkenes, er en av Skandinavias fremste bergkunstforskere, og har gjennom hele sin yrkeskarriere vært ansatt ved Norges arktiske universitetsmuseum.
I forslaget til Kongen, som ble sendt fra Verdensarvsenter for bergkunst - Alta Museum og Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag, fremheves innsatsen for bergkunsten i Alta som uten sidestykke.
Siden de første helleristningene ble oppdaget i Alta for 50 år siden, har Helskog vært ledende i kartleggingen og dokumentasjonen. Gjennom sin forskning har han bidratt til å datere, kontekstualisere og tolke figurene.Han var også aktiv i arbeidet med fredning og tilrettelegging av det største av bergkunstområdene i Alta, Hjemmeluft.
Helskog spilte også en sentral rolle i prosessen som ledet fram til at bergkunsten i Alta ble innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste i 1985, og i utviklingen av Verdensarvsenteret for bergkunst - Alta museum.
- Knut har gjort mye mer enn det som ligger til stillinga hans. Han har vært opptatt av at alle skulle få tilgang til bergkunsten i Alta. Han har delt det han jobber med, ikke bare med kolleger, men med politikere og lokalbefolkning. Han har fått dem til å forstå hva de har og bli glad i denne unike kulturarven, forklarer professor Marianne Skandfer. Hun overtok stillingen etter Helskog da han selv gikk av med pensjon.
Både lokalt og globalt blikk
Skandfer forklarer at hun gjennom både studier og karriere har hatt gleden av å bli kjent med og lære av Helskog. Allerede da hun var student var Helskog en anerkjent forsker i inn- og utland.
- Han var på pensumlista med artikler på engelsk, samtidig som han var her, i dette lille miljøet. Slik var han med å strekke tankene, å synliggjøre at det vi gjør både er veldig lokalt, men at det også er globalt, sier Skandfer.
Velfortjent anerkjennelse
Direktør ved Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag (UMAK), Lena Aarekol, er stolt og glad for at arbeidet som Helskog har gjort anerkjennes.
- Det er utrolig gledelig at Knut Helskog, som har hatt hele sin arbeidskarriere ved Norges arktiske universitetsmuseum, får Kongens fortjenestemedalje. På vegne av hele UMAK ønsker jeg å gratulere! Det er en velfortjent anerkjennelse av et omfattende og inspirerende arbeid.
Gir seg ikke
Helskog, som har studert bergkunsten i Alta i over 50 år, har fortsatt sitt engasjement også etter at han ble pensjonist.
- Jeg gir meg når jeg må gi meg, sier Helskog selv. - Helleristningene i Alta er et fantastisk materiale man aldri blir ferdig å forske på. Det er en unik kombinasjon av mytologiske komposisjoner og hendelser fra det virkelige liv. Det gir grunnlag for veldig mange problemstillinger, avslutter han.
Overrekkelsen av Kongens fortjenestemedalje finner sted på Alta museum 14. desember 2023 kl. 1300-1600