Om Polarmuseet

Historier om fangstliv og ekspedisjoner i Arktis

Tromsø etablerte seg som porten til ishavet og Arktis fra cirka 1850. Byen ble raskt en sentral base for polarekspedisjoner innen fangst, vitenskap og eventyr/turisme. Polarmuseet tar vare på og formidler historier knyttet til denne delen av Tromsø bys- og Arktis' historie.

Polarmuseet ble etablert i forbindelse med 50-årsjubileet for Roald Amundsens skjebnesvangre flytur med flybåten Latham i 1978. Museet er i dag en av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum som også omfatter selskuta MS Polstjerna, Norges arktiske universitetsmuseum og Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.

De faste utstillingene til Polarmuseet omhandler selfangst, overvintringsfangst, historiene til fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie.

Polarmuseet er en del av Norges arktiske universitetsmuseum, som er Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon. Vi har bidratt til kunnskap og innsikt i nordnorsk natur- og kulturhistorie, samfunn og livsgrunnlag siden 1872. Som ett av seks nasjonale universitetsmuseum er våre hovedoppgaver forskning og forskningskommunikasjon, utvikling og bevaring av vitenskapelige samlinger, formidling, forvaltning og undervisning. 

Norges arktiske universitetsmuseums samlinger og forskning favner bredt. Gjennom våre fire utstillingsarenaer kan du bli kjent med både natur, kultur, historie og kjente personligheter fra nord. 

Årlig besøker til sammen rundt 200 000 mennesker våre utstillinger.

Velkommen til oss!

Leder ved Polarmuseet er Silje Gaupseth