Om Polarmuseet
Hva møtte fangstfolk og utforskere aller lengst mot nord? Polarmuseet forteller om ekspedisjoner, hverdagsliv og eventyr i Arktis fra 1600-tallet og fram til i dag.
Med sin beliggenhet langt mot nord har Tromsø tjent som porten til ishavet for både eventyrere, fangstfolk og forskere. Utstillingene våre forteller om oppdageren Willem Barentsz’ aller første møte med hvite bjørner, om dristige luftballongferder over polområdene og spinkel julefeiring i fangsthytta på Svalbard.
Polarmuseet ble etablert i 1978, 50 år etter Roald Amundsen forlot Tromsø i sjøflyet Latham, på sin aller siste ferd. Fortellingen om Amundsen, Nansen og samtidige utforskere av polarområdene har sin naturlige plass i våre utstillinger. Vi holder til i byens gamle tollbygninger og formidler også polarhistorie med lokal forankring. Tema for de faste utstillingene er ishavs- og overvintringsfangst, norske polarekspedisjoner og Svalbards kulturhistorie. De midlertidige utstillingene utvider bildet av polarområdene og lages i samarbeid med aktive forskningsmiljøer ved UiT.
Museet er én av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum, som også omfatter selskuta MS Polstjerna, Norges arktiske universitetsmuseum (hovedmuseet) og Tromsø arktisk-alpine botaniske hage.