Om Tromsø arktisk-alpine botaniske hage
Små planter blant store steiner
Forventer du et parklandskap med store trær og planter i bed og store veksthusanlegg? Tenk om igjen. Her får du i stedet det ene steinlandskapet etter det andre, laget av naturlige, svære steinblokker med kartlav og naturlige overflater. Mellom disse står små og fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden. De naturlige habitatene etterlignes, slik at du kan bøye deg ned og føle at du er f. eks. i Patagonia.
Hagen har 28 temasamlinger. Sildre-, søterot- og primulafamiliene, Arktis, Himalaya, det sørligste Sør-Amerika og planter fra gamle nord-norske hager er spesielt imponerende ifølge tilreisende internasjonale eksperter. Mange arter kan du ikke se i andre hager. Selv i Tromsø har de fleste av dem det for varmt!
Det nyeste landskapet er en stor steinrygg sør i hagen, som etterligner en stor endemorene. I den tørre og varme sørskråninga trives planter fra Tyrkia og Libanon, Sør-Afrika og Chile, mens det på den nordvendte sida kun 10 m unna vokser snøleieplanter fra Svalbard. Her kan du blant annet finne en av Europas sjeldneste arter, polarnyresoleie (Ranunculus wilanderi), som bare fins viltvoksende en eneste plass i verden: Kapp Thordsen på Svalbard. Via et flatere parti i Arktis-samlinga kan du gå nordover til et granittknaus-landskap med primula rundt en foss og til frodige høgstauder fra soleiefamilien.
Mellom turer rundt i Hagen kan du besøke Hansine Hansens Kafé i det gamle huset fra 1850 som er flyttet hit fra sentrum. I gjesteboka der kan du lese at et svært internasjonalt utvalg av besøkende er fascinert. I 2013 uttalte kong Carl Gustaf av Sverige at turen gjennom Hagen hadde vært «en fantastisk upplevelse». «Among Top 5 gardens to visit abroad» skreiv Englands fremste hage-ekspert Monty Don etter sitt store TV-program fra 2008. Det var før dagens største steinlandskap ble bygd.
Blomstersesongen starter vanligvis de første dagene i mai og varer til snøen normalt kommer i slutten av oktober. Hagen har ingen porter og kan besøkes gratis døgnet rundt, men du kan gjerne gi et beløp som kontanter i et ombygd, grønt parkometer ved hovedinngangen. Botaniske høydepunkter gjennom sesongen blir presentert gjennom våre blomstringsvarsler.
Botanisk hage er en av fire utstillingsarenaer under Norges arktiske universitetsmuseum. Det er mer å oppleve på Norges arktiske universitetsmuseum, Polarmuseet og MS Polstjerna
Les vårt tidsskrift: Cassiope