Tromsø arktisk-alpine botaniske hage 30 år i 2024

Botanisk hage i Tromsø ble offisielt åpnet i 1994. I 30 år har hagen vært en populær destinasjon, både blant lokale og turister, og har gjennom årene bygget seg opp et sterkt internasjonalt renomme.


Jarle Werner Bjerke

I 30 år har hagen vært en del av Universitetsmuseets samlinger, på lik linje med de kulturhistoriske og de biologiske samlingene av preservert materiale. Botaniske hager skiller seg fra de tradisjonelle museumssamlingene ved at de består av levende materiale samtidig som de er levende utstillinger. Hagen i Tromsø har søkelys på planter fra Arktis og fra fjell i alle verdensdeler. Hagelandskapet reflekterer typiske fjellandskap og arktiske landskap. I tillegg har hagen ei stor utstilling av lokale nyttevekster og historiske prydplanter dyrket i nordnorske hager gjennom flere hundre år. 

Populær blant besøkende fra både inn- og utland

I alle somre etter åpning har hagen hatt et stort antall besøkende, både av fagpersoner og av publikum fra inn- og utland. Det første som besøkende legger merke til og lar seg imponere av er de dramatiske fjellandskapene som er bygd opp av store og små steinblokker. Dernest er det den store variasjonen i blomsterprakt – fra små puteplanter med yndige blomster til høyvokste stauder med store blomster. Noen samlinger blomstrer tidlig, andre sent, så det er alltid noe å se nærmere på for de som liker å studere blomsterprakt. 

En av de fineste hagene i verden

Tromsø arktisk-alpine botaniske hage har et sterkt internasjonalt renommé. Hagen har en rekke ganger blitt omtalt i utenlandske aviser, magasiner og bøker - flere ganger som eneste hage presentert for Skandinavia. Den er også blitt vist i TV-programmer. Den fikk bl.a. betydelig TV-tid i Monty Dons verdensomspennende BBC-produserte TV-serie «Around the World in 80 gardens». Hagen i Tromsø var den siste som ble presentert, nærmest som rosinen i pølsa for hele TV-serien.

Hagen er en gjenganger i kåringer av verdens fineste hager, og det i konkurranse med store, verdenskjente hager med hundrevis av ansatte og store donasjoner og inntekter. Hagen i Tromsø er unik ved at den kan dyrke en rekke alpine og arktiske arter som ikke lar seg dyrke i andre botaniske eller private hager på lavere breddegrader. Kombinasjonen av unike arter og dramatisk steinlandskap er nok hovedårsaken til hagens gode rennommé internasjonalt. 

Utstilling over hagens historie 

Hagen kan se tilbake på 30 flotte år. To av hagens gartnere, Eva Skulgam og Sirrka Seljevold, har laget ei utstilling av bilder, avisartikler og annet materiale som oppsummerer hagens historie.  Denne vises nå i kafeen i Hansine Hansens hus i botanisk hage. 

Glasskule inspirert av tradisjonelle Tromsøhager
Glasskule inspirert av tradisjonelle Tromsøhager Foto: Jarle W.Bjerke

Gode samarbeidspartnere har vært uvurderlig

 Foreninga Botanisk hages venner har vært en uvurderlig bidragsyter helt siden hagens oppstart. Foreningas medlemmer er hageentusiaster som har hjulpet hagen på mange ulike måter. Venneforeninga overrasket med to vakre gaver til hagen. Disse ble avduket under markedsdagen som ble avholdt 22. juni. Den første gaven var en sitteplass med en inngangsportal bygd i tømmer. Stilmessig responderer denne portalen formen av Ishavskatedralen på andre siden av sundet, og fra sitteplassen kan man se gjennom portalen til Ishavskatedralen. Den andre gaven var en stor glasskule på stativ. Kula lyser opp som en sol og sprer vakkert lys der den står pent plassert og rager over blomstene omkring. Glasskula er inspirert av tilsvarende montasjer i historiske Tromsø-hager. Ei slik kule er blitt avbildet i boka «Hager mot nord».

De ansatte i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage takker alle samarbeidspartnere og besøkende for 30 gode år og håper på videre utvikling av hagen i løpet av de neste 30 årene til det beste for forskning, formidling og plantesikring.