Om Norges arktiske universitetsmuseum

Norges arktiske universitetsmuseum er Nord-Norges eldste vitenskapelige institusjon og har bidratt til kunnskap og innsikt i nordnorsk natur- og kulturhistorie, samfunn og livsgrunnlag siden 1872. Som ett av seks nasjonale universitetsmuseum er våre hovedoppgaver forskning og forskningskommunikasjon, utvikling og bevaring av vitenskapelige samlinger, formidling, forvaltning og undervisning. 

Norges arktiske universitetsmuseums samlinger og forskning favner bredt. Gjennom våre fire utstillingsarenaer kan du bli kjent med både natur, kultur, historie og kjente personligheter fra nord. 

  • På utstillingsarenaen Norges arktiske universitetsmuseum får du en bred kjennskap til liv, kultur og natur i nord. 
  • På Polarmuseet lærer du om hvordan Tromsø etablerte seg som "Porten til ishavet",  og om vår lange polare historie. I de faste utstillingene kan du blant annet bli kjent med Fridtjof Nansen og Roald Amundsens ekspedisjoner, lære mer om fangstfolk som Henry Rudi og Wanny Woldstad, som overvintret i polare strøk, om selfangst og om Svalbards kulturhistorie. 
  • MS Polstjerna er Norges best bevarte selskute. Skuta ble sjøsatt våren 1949. Glasshuset skuta er oppbevart i er for tiden stengt for besøkende, men fra kaia kan du beskue skuta i all sin prakt. 
  • Tromsø arktisk-alpine botaniske hage er verdens nordligste botaniske hage og hjem til fargerike arktiske arter og planter fra alpine og kalde strøk i hele verden. Mange av disse er avhengige av et kjølig klima for å vokse, og derfor kan hagen skilte med arter som finnes i få andre botaniske hager.

Årlig besøker til sammen rundt 200 000 mennesker våre utstillinger.

Velkommen til oss!

Norges arktiske universitetsmuseum er en del av Norges arktiske universitetsmuseum og akademi for kunstfag