Arbeidsøkten er utviklet i samarbeid mellom fakultet for biovitenkap, fiskeri og økonomi ved UiT og eksterne aktører i «Arctic Planetary Food»-initiativet. Vi ønsker å samle nøkkelinteressenter i vårt regionale matsystem for å starte opp handlingsorientert forskning og testing. Vi ser etter natur- og samfunnsforskere, 'blå' og 'grønne' matprodusenter, ledere i offentlig og privat sektor og ikke minst de som elsker å lage mat, dyrke, høste og spise for å skape et bærekraftig arktisk matsystem som er bra for mennesker, samfunn og miljø. 

EAT Lancet 2019-rapporten peker på mat som det viktigste verktøyet for å optimalisere menneskenes helse og et bærekraftig miljø på jorden. Rapporten foreslår nye, globale standarder for matproduksjon, diett og håndtering av matavfall for å unngå økologisk kollaps, og denne arbeidsøkta inviterer til innspill om hvordan vi kan tilpasse disse retningslinjen til vårt arktiske samfunn, ressurser og økosystem og konkretisere tiltak.

Vi inviterer til en åpen dialog om temaet, hvor målet er å etablere en formell arbeidsgruppe, som tar ansvar for å integrere tverrfaglig forskning, praktiske prototyper, tradisjons- og erfaringskunnskap. 

 

Moderatorer:

 

Program

Kl 13:00-16:00

Velkommen

  • Elina Halttunen og Anniken Førde

Det arktiske matsystem-initiativet

  • Elina Halttunen.

Arktisk matproduksjon.

Korte innledninger

  • Urbant landbruk - matproduksjon i byen
  • Foredling og forbruk: Helhetlig ressursbruk i samisk perspektiv
    • Maret Ravdna Buljo, reindriftsutøver og reiselivsaktør
  • Hvordan sikre bærekraftige løsninger i behandlingen av matavfall?

Kaffe/te/frukt

Rundebordsdialog v/moderatorene

Oppsummering og veien videre

  • Anniken Førde

 

Vi tar forbehold om endringer i programmet.