Opprykksprosjektet ved UiT Norges arktiske universitet

I «Likestilling, mangfold og inkludering – handlingsplan for 2020-2022» er en av UiTs målsettinger å oppnå minst 40 % kvinner i vitenskapelige toppstillinger innen utgangen av 2022.

Opprykksprosjektet er et tiltak for å nå målsettingen i «Likestilling, mangfold og inkludering – handlingsplan for 2020-2022» om minst 40 % kvinner i vitenskapelige toppstillinger innen utgangen av 2022. I tillegg vil det være aktuelt å fastsette egne mål for rekrutterings- og opprykksarbeid ved fakulteter og enheter med svært lav kvinneandel.

UiT har gjennomført flere opprykksprosjekter for å øke kvinneandelen i vitenskapelige toppstillinger ved UiT. Disse prosjektene har vært vellykkede, og er en viktig grunn til at UiT er det breddeuniversitet i Norge med høyest andel kvinner i professorstillinger. Fra 2010 til 2019 har andelen økt fra 25 % til 38 %. Ansatte i bistillinger er ikke inkludert i dette tallgrunnlaget. UiT har en høy andel kvinner i vitenskapelig førstestillinger og toppstillinger på institusjonsnivå. Det er imidlertid stor forskjell mellom fakulteter og fagområder. Det gjelder også andelen kvinner i postdoktorstillinger, som ved noen enheter er svært lav.

 

Mål og virkemidler

Prosjektet går ut på å ta i bruk karrierefremmende virkemidler slik at kvinner i førstestillinger gis muligheter til å kvalifisere seg til toppstillinger raskere enn de ellers ville gjort. Basert på erfaringer fra det forrige prosjektet vil sentrale virkemidler være:

  • Informasjon om fagspesifikke kvalifikasjonskriterier, utforming av søknad og søknadsskriving
  • Veiledning i arbeidet med å få godkjent krav til pedagogisk utvikling iht. «Utfyllende bestemmelser for ansettelse og opprykk i undervisnings- og forskerstillinger ved UiT 2019»
  • Tilbud om mentor og sørge for faglige støttespillere lokalt
  • Prøveevaluering med individuell evaluering av prøvesøknad om opprykk for å kartlegge hva som er viktig for den enkelte å arbeide med for å kunne søke opprykk
  • Arrangere felles skriveuker for deltakerne for å arbeide konsentrert med kvalifisering til opprykk, erfaringsutveksling og nettverksbygging
    • I skriveukene vil faglige ressurspersoner (hovedsakelig interne) bidra med presentasjoner/veiledning på sentrale tema relatert til søknaden
  • Muligheter for å søke økonomisk støtte for deltakere i prosjektet og deres institutter for å sikre fremdriften i søknadsarbeidet gjennom tilrettelegging av arbeidsoppgaver og evt. fritak fra andre oppgaver i perioder

 

Søknad om deltakelse i Opprykksprosjektet

Opprykksprosjektet har 30 plasser som skal disponeres til kvinner som er ansatt i minst 50 % førstestilling ved UiT Norges arktiske universitet. Det er ønskelig med deltakelse fra alle fakulteter og enheter. Den samlede økonomiske rammen for prosjektet med 30 deltakere er stipulert til 2.4 millioner kroner, som finansieres gjennom sentralt avsatte likestillingsmidler. Beløpet inkluderer ikke deltakernes tidsbruk, og universitetsledelsen forutsetter at enhetene bidrar også økonomisk.

Det er viktig at kandidatene har motivasjon for deltakelse og reelle muligheter for å kunne søke opprykk innen prosjektets avslutning. Det er krav om aktiv deltakelse i et strukturert program, siden erfaring tilsier at dette har stor betydning for fremdriften i søknadsarbeidet.

Enhetene må kvalitetssikre og prioritere egne kandidater ut fra enhetens planer for faglig utvikling. Alle søknadene skal imidlertid sendes til universitetsledelsen. Endelig utvelgelse av kandidater gjøres av universitetsledelsen på bakgrunn av søknadene, fakultetene/enhetene og en helhetlig vurdering av UiTs behov. Kandidater fra fagmiljøer med lav kvinneandel vil bli prioritert. UiT forventer at deltakerne i Opprykksprosjektet vil være viktige ressurser for å videreutvikle UiT som studie- og forskningsinstitusjon fremover.