Min arbeidsdag hos Aker BP
Av Lasse Økland
Hei, jeg heter Lasse og jeg går siste semesteret i Geologi Bachelor ved UiT. I dette semesteret har jeg hatt et fag som heter GeoPraksis hvor jeg har vært så heldig og fått praksisplass hos AkerBP i Harstad.
-Hva gjør Aker BP?
Aker BP er et privat selskap som, målt i produksjon, er et av de største uavhengige børsnoterte oljeselskapene i Europa. Aker BP driver hovedsakelig med leting og produksjon av olje og gass på norsk sokkel. Her jobber det 2355 medarbeidere som er fordelt på flere kontor i Norge. Hovedkontoret ligger utenfor Oslo på Fornebu, og de andre kontorene befinner seg blant annet i Stavanger, Trondheim, Harstad og Sandnessjøen.
Aker BP har et mål å være ledende på norsk sokkel, samtidig som de prioriterer viktige ting som sikkerhet, miljø og etikk. Dette kan vi se i deres fokus på effektiv drift, bruk av ny teknologi, samarbeid med strategiske partnere, samt demmes fokus på bærekraftighet og ansvarlig forretningspraksis.
-Men hvordan ser en arbeidsdag ut hos Aker BP?
Aker BP tilbyr et veldig bredt spekter av forskjellige typer spesialiseringer, alt fra geologer, geofysikere, geokjemiskere, og mange andre retninger som toucher innom noe geologisk. I min tid her på Aker BP så har jeg fått lovt å utfordre meg selv med ulike typer arbeid for å se hvordan noen av disse hverdagene kan se ut. Første uken ble jeg introdusert til et av Aker BPs største prosjekter, Yggdrasil, som ligger utenfor Bergen. Jeg fikk en rask opplæring av et program som heter Petrel som blir oftest brukt til å tolke seismisk data. Denne uken ble brukt til mye prøving og feiling hvor jeg satt og tolket og tegnet inn viktige lag i undergrunnen, sammenliknet dem med lokale brønndata, og etterpå lekte med forskjellige amplitudekart som kan for eksempel vise gamle elvesystemer og deltaer som eksisterte flere millioner år siden!
Kult, ikke sant?
Andre uken har jeg blitt utfordret med å tolke og lage teorier om hvordan olja og gassen kan ha migrert fra A til B. For å gjøre dette måtte jeg kartlegge mange forkastninger i arbeidsområde mitt. Mye av tiden her ble brukt til utregninger med penn og papir som for eksempel utregninger av Shale Gouge Ratio som kan fortelle oss om hvor mye trykk en forkastning kan holde inne.
Jeg har bare vært hær i to uker og jeg ble overrasket over hvor mye av geologiske kunnskaper som jeg har lært i bachelor jeg fikk tatt i bruk. Det kan være så mye som forskjellige egenskaper på sedimenter som sand og leire, hvordan havbunnen er dannet både i overflaten og langt under, og ikke minst alt om forkastninger som jeg brukte så mange timer på. Disse kunnskapene har jeg da sveiset sammen for å klare å ha en smule aning om hvordan olja har reist gjennom sanden eller forkastningen, klart å fange seg selv, og nå venter på å bli hentet opp til overflaten av oss mennesker.
Det var også en del ting som jeg vet jeg ikke kommer til å lære før på master, men som jeg har nå fått et lite forsprang på. Heldigvis for meg har jeg jobbet med fantastiske folk som alltid hjalp meg når jeg trengte hjelp og tok seg tiden til å ha leksjoner for meg.